Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου, 2025
11.6 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Κορωνοϊός: SOS για νέα αύξηση κρουσμάτων – Εμβολιασμούς άμεσα ζητά το ECDC

Πρέπει να διαβάσετε

Ανεβάζει…ταχύτητα ο κορωνοϊός, μετά τη σταθερή κυκλοφορία του κατά τις περασμένες εβδομάδες. Λίγες ημέρες μετά την προειδοποίηση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ΕCDC) για παράλληλη κυκλοφορία τριών αναπνευστικών ιών τον χειμώνα (γρίπη, κορωνοϊός, συγκυτιακός RSV), ο κορωνοϊός κερδίζει ιογενές έδαφος στην Ελλάδα, όπως και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

Τα επιδημιολογικά στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αποτυπώνουν την αυξημένη κινητικότητα του ιού και τη μετάδοση της λοίμωξης covid, καθώς καταγράφεται αύξηση κατά 30% στις εισαγωγές ασθενών με covid στα νοσοκομεία τις τελευταίες επτά ημέρες. Ανοδική τάση υπάρχει και στα αιτήματα ασθενών για τη λήψη αντιικών χαπιών (υποβάλλονται ηλεκτρονικά από τους γιατρούς). Περίπου 400 αντιικές θεραπείες στέλνονται καθημερινά στα σπίτια των ασθενών, που κατά τους ειδικούς μεταφράζεται σε ισάριθμες νοσηλείες που αποφεύχθηκαν. Η κατ’ οίκον θεραπεία υποδεικνύεται σε άτομα ηλικίας άνω των 65 χρόνων εφόσον έχουν συνοδά νοσήματα όπως διαβήτης, καρδιαγγειακά, ΧΑΠ κα, σε άνω των 75 χρόνων χωρίς ιατρικό πρόβλημα και στους ανοσοκατασταλμένους ανεξαρτήτως ηλικίας.

Σχεδόν 800 ασθενείς με covid ή/και επιπλοκές νοσηλεύονταν την περασμένη Παρασκευή σε απλές κλίνες, με το 34% αυτών στην Αττική. Στις Μονάδες (ΜΕΘ, ΜΑΦ κ.α) βρίσκονται άλλοι 148, εκ των οποίων οι 35 διασωληνωμένοι. Τον τελευταίο μήνα έχουν καταλήξει 143 άνθρωποι λόγω κορωνοϊού ή/και επιπλοκών του. Η συχνότερη παραλλαγή, με βάση την έκθεση του ΕΟΔΥ, είναι η EG.5 (Eris) με 32%, ακολουθούμενη από την XBB.1.5 (Κράκεν) με 31% και την ΧΒΒ.1.16 (Αρκτούρος) με 29%. Η υπο-παραλλαγή Pirola, που επελαύνει παγκοσμίως, εντοπίστηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου στην Ελλάδα, χωρίς ισχυρό αποτύπωμα ακόμη.

Το εμβολιαστικό ανάχωμα που θα συγκρατήσει τον κορωνοϊό και θα προστατεύσει συγκεκριμένες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι και όσοι πάσχουν από σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, δεν έχει σχεδιαστεί ακόμη – αντίθετα, για τη γρίπη τα εμβόλια είναι ήδη διαθέσιμα (απαιτείται ιατρική συνταγή) και οι αρχές καλούν τα άτομα που συγκαταλέγονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου να εμβολιαστούν μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.

Το ECDC κάλεσε τις εθνικές αρχές κάθε χώρας να υλοποιήσουν εκστρατείες εμβολιασμού. Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτη, εκστρατείες εμβολιασμού οι οποίες θα στοχεύουν τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω μπορούν να αποτρέψουν έως και 32% των νοσηλειών που σχετίζονται λόγω κορωνοϊού τους επόμενους πέντε μήνες. Στην ίδια τάση, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προτείνει αναμνηστική δόση μόνο για όσους διατρέχουν υψηλό κίνδυνο.

Στην Ελλάδα συστάσεις από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού δεν έχουν δοθεί ακόμη. Οι ειδικοί μελετούν τα διαθέσιμα δεδομένα και αναζητούν με προσοχή τις ομάδες του πληθυσμού που θα ωφεληθούν από τον εμβολιασμό τους έναντι του κορωνοϊού. Μελέτες, για παράδειγμα, έχουν δείξει ότι ωφελούνται περισσότερο, δηλαδή προστατεύονται από τη σοβαρή νόσηση ηλικιωμένοι, ανοσοκατασταλμένοι, έγκυες και άτομα που είχαν πολλαπλά προβλήματα υγείας, όπως διαβήτη ή χρόνια πνευμονική, ηπατική, νεφρική ή καρδιακή νόσο.

Πηγήygeiamou.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα