Τον προβληματισμό του για την αυξητική τάση των κρουσμάτων εξέφρασε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής στο ΠΑΓΝΗ Νίκος Τζανάκης.
Όπως σημείωσε ο κ. Τζανάκης, οι ειδικοί είχαν προειδοποιήσει για μια ενδεχόμενη… «έκπληξη» του ιού, που δεν είναι άλλη από τις νέες υποπαραλλαγές του κορωνοϊού. «Έχουμε μια νέα επιδημική έξαρση, που φαίνεται να είναι διαχειρίσιμη, δεν πρέπει να πανικοβαλλόμαστε, ο περισσότερος κόσμος που είναι σωστά εμβολιασμένος, έχει ρυθμίσει τα συνοδά του νοσήματα δεν κινδυνεύει. Θα περάσει τη νόσο πιθανότατα με λίγη ή περισσότερη ταλαιπωρία αλλά χωρίς να κινδυνεύει. Δυστυχώς είτε υπερήλικες είτε άλλοι που έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, μπορεί να κινδυνέψουν και θα χρειαστεί προσοχή, να προφυλάξουμε αυτούς τους ανθρώπους».
Διευκρίνισε δε, πως η μάσκα δεν καταργήθηκε ποτέ, απλά έπαψε να είναι υποχρεωτική σε ορισμένους χώρους. «Υπήρξε ισχυρή σύσταση από όλους και την Επιτροπή και εμάς, να φοράμε τη μάσκα οπουδήποτε έχουμε ισχυρή εντύπωση, ότι είμαστε ανασφαλείς».
Ο κ. Τζανάκης σημείωσε πως όσοι αγνόησαν την συγκεκριμένη οδηγία, «θα ταλαιπωρηθούν με μια γρίπη σχετικά 5 με 10 ημέρες, ενδεχομένως θα τους ανατρέψει τα σχέδια για διακοπές ή κοινωνικές εκδηλώσεις που είχαν προγραμματίσει. Χρειάζεται να προφυλαχθούμε, να φοράμε τη μάσκα ώστε να περιορίσουμε το κύμα αυτό. Αν φοράμε τη σωστή μάσκα, τότε πρακτικά σε ένα ποσοστό πάνω από 95%, είμαστε προστατευμένοι».
Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, η Κρήτη βρίσκεται «στην αιχμή του δόρατος» και συγκεκριμένα το Ηράκλειο και τα Χανιά, έχουν από τους υψηλότερους δείκτες μεταδοτικότητας 1,48 και 1,43 αντίστοιχα. «Έχουμε να δούμε τέτοιους δείκτες από τον περασμένο Γενάρη. Πολύ κοντά βρίσκεται το Ρέθυμνο και το Λασίθι με 1,25 περίπου, περιμένουμε περαιτέρω επιδείνωση στο επιδημιολογικό φορτίο, ήδη έχουμε αύξηση εισαγωγών 5 με 6 εισαγωγές σε κάθε εφημερία, ευτυχώς δεν έχουμε ιδιαίτερη αύξηση στις ΜΕΘ, θα δούμε τις επόμενες ημέρες τι θα γίνει με αυτό».
Όπως ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί και έχει νοσήσει σε ένα μεγάλο ποσοστό, προστατεύει τον κόσμο που επαναμολύνεται. «Αυτό, σε συνδυασμό με το ότι πιθανών οι δύο νέες μεταλλάξεις να μολύνουν τον κόσμο, όμως είναι λιγότερες παθογόνες, θα δημιουργήσει μια νόσηση που οδηγεί μερικούς στο νοσοκομείο, αλλά όχι σε κρίσιμη νόσο και διασωλήνωση».
Ο κ. Τζανάκης εκτίμησε πως θα δούμε εισαγωγές καθημερινά πάνω από 300 ασθενείς ενώ συμπλήρωσε πως θα πρέπει να παρθούν στοχευμένα μέτρα, όπως η χρήση μάσκας στα αεροπλάνα, στα αεροδρόμια και στα σούπερ μάρκετ. «Να προσπαθήσουμε με αυτό τον τρόπο να περιορίσουμε την περαιτέρω διαταραχή της κανονικότητας».
Παράλληλα, σημείωσε πως αρκετοί πολίτες επικαλούμενοι ένα αρνητικό self test που έκανε ενώ έχει συμπτώματα πηγαίνει στη δουλειά του ή συγχρωτίζεται με αρκετό κόσμο και δύο ημέρες αργότερα το τεστ να βγαίνει… θετικό! «Εφόσον είμαστε άρρωστοι, με πονόλαιμο, καταρροή, λίγο πυρετό ή αδυναμία να μην κρεμιόμαστε από ένα αρνητικό self test, αλλά να κάνουμε ένα μοριακό τεστ, αν θέλουμε να πάμε σε κοινωνική εκδήλωση ή να συγχρωτιστούμε με πολύ κόσμο, είτε έχουμε δίπλα μας ανθρώπους ευάλωτους».
Κλείνοντας, ο κ. Τζανάκης τόνισε πως από την στιγμή που η μάσκα έφυγε από τα σχολεία, νοσούν πολλά παιδιά.