Είναι λάθος να συγκρίνουμε την Κρήτη με άλλες περιοχές με βάση τους απόλυτους αριθμούς κρουσμάτων τόνισε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA o καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου Νίκος Τζανάκης.
Ο κ. Τζανάκης αναφέρθηκε στα 5 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες στο Ηράκλειο, σημειώνοντας πως είναι σημαντικό όχι μόνο το πόσα κρούσματα εντοπίζονται καθημερινά αλλά και το που εντοπίζονται, στις πύλες εισόδου ή την κοινότητα, ενώ για να συγκρίνουμε τα κρούσματα σε δύο περιοχές πρέπει να έχουν ίδιο πληθυσμό.
«Εάν κανείς ανάγει τα 5 κρούσματα στο εκατομμύριο πληθυσμού – του Ηρακλείου είναι 250.000- τότε αυτά είναι 20 και αν πάμε σε επίπεδα πληθυσμού Αττικής είναι 80. Δεν είναι πάρα πολλά, αλλά δεν είναι και λίγα», ανέφερε ο κ. Τζανάκης.
Ο ίδιος τόνισε πως στην Κρήτη υπάρχουν κρούσματα στην κοινότητα και αυτό προκαλεί ανησυχία, ωστόσο το γεγονός ότι τα περιοριστικά μέτρα βρίσκονται σε ισχύ δεν οφείλεται αποκλειστικά στον αριθμό των κρουσμάτων, αφού αυτός είναι μόνο μία παράμετρος στον αλγόριθμο που χρησιμοποιεί η Πολιτική Προστασία. «Τα ποσοτικά κριτήρια που έχουν υπόψιν τους οι ειδικοί δεν τα έχουμε εμείς στη διάθεσή μας για να μπορούμε να κρίνουμε αν καλώς ή κακώς μπήκαν τα μέτρα», σημείωσε ο κ. Τζανάκης.
Παράλληλα τόνισε πως η Κρήτη τις τελευταίες 15 ημέρες έχει πολύ χαμηλά κρούσματα, ωστόσο κανείς πέρα από τους ειδικούς δεν μπορεί να γνωρίζει τα συνολικά δεδομένα για το νησί. «Θα έλεγα και στους πολίτες και στους αυτοδιοικητικούς φορείς να έχουν εμπιστοσύνη στην επιτροπή και να μην βιάζονται να εκβιάζουν καταστάσεις», δήλωσε ο κ. Τζανάκης.
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας δεν φάνηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την τήρηση των μέτρων στην Κρήτη. «Αν είχαν τηρηθεί καλύτερα τα μέτρα και δεν είχαμε φαινόμενα συνωστισμού που παρατηρήθηκαν και στην κοινωνία μας, θα είχαμε μια καλύτερη εικόνα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στις δηλώσεις του ο κ. Τζανάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος αλλά ταυτόχρονα επιφυλακτικός για την πορεία του κορωνοϊού στο νησί. Όπως ανέφερε ο τουρισμός ήταν ένας σημαντικά επιβαρυντικός παράγοντας, από επιδημιολογικής άποψης, για την Κρήτη σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, ωστόσο τον χειμώνα που θα σταματήσει δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουν τα κρούσματα στο νησί αφού θα υπάρχουν μετακινήσεις από και προς την Αθήνα, η οποία μάλιστα τόνισε ότι μπορεί αν λειτουργήσει ως «δεξαμενή μολύνσεων».
Τέλος για το σύστημα υγείας του νησιού ο κ. Τζανάκης ανέφερε πως τη δεδομένη στιγμή δεν βρίσκεται υπό πίεση, ωστόσο αυτό ενδέχεται να συμβεί αν αυξηθούν οι ασθενείς από άλλες περιοχές της χώρας που θα χρειαστεί να νοσηλευτούν στα νοσοκομεία της Κρήτης. «Το σύστημα υγείας είναι σε πολύ καλό σημείο ,πάντα όμως υπάρχει ο φόβος ότι κάτι μπορεί να προκύψει και να μιλάμε με άλλα δεδομένα», κατέληξε ο κ. Τζανάκης.