Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024
21.6 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Κορωνοϊός: Πως θα γίνει η οροεπιδημιολογική μελέτη στην Κρήτη

Πρέπει να διαβάσετε

«Είμαστε στο παρά ένα μιας μεγάλης κλίμακας μελέτης στο γενικό πληθυσμό της Κρήτης», δήλωσε μιλώντας στον περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό CRETA, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Βιοστατιστικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γρηγόρης Χλουβεράκης, αναφερόμενος στην οροεπιδημιολογική μελέτη που ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας ότι θα γίνει στο νησί, κατόπιν πρότασης ομάδας ερευνητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και χρηματοδότητης της Περιφέρειας Κρήτης.

«Σκοπός είναι να εκτιμήσουμε τον επιπολασμό του ιού στην Κρήτη. Τώρα ξέρουμε ότι έχουμε 16 κρούσματα. Αυτό όμως που δεν ξέρουμε, είναι πόσα άλλα άτομα έχουν εκτεθεί στον ιό και είτε ήταν ασυμπτωματικοί, είτε εμφάνισαν ελαφριά συμπτώματα, τα οποία δεν τους οδήγησαν στο νοσοκομείο», εξήγησε ο κ. Χλουβεράκης.

«Αναμένω προσωπικά ότι δε θα βρούμε μεγάλο αριθμό ατόμων εκτεθειμένο στον ιό, ωστόσο αυτό είναι κάτι το οποίο τώρα δε γνωρίζει κανείς», σημείωσε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Βιοστατιστικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ευάγγελος Κριτσωτάκης, που επίσης συμμετέχει στη μελέτη και πρόσθεσε: «Παρόμοιες μελέτες έχουν γίνει στην Καλιφόρνια και σε επαρχίες της Ιταλίας και της Ισπανίας, οι οποίες όμως έγιναν με δείγματα εθελοντών. Αυτές οι μελέτες δείχνουν ότι ο πραγματικός αριθμός των ατόμων που έχουν εκτεθεί στον ιό, μπορεί να είναι ίσως και 80 φορές μεγαλύτερος από εκείνον που γνωρίζουμε. Βέβαια, η μεγάλη απόκλιση σχετίζεται με τον αριθμό των test που γίνονται και τον αριθμό των ατόμων που νοσούν βαριά.»

Πως θα γίνει η μελέτη

Η επιστημονική ομάδα μέσω των αρχείων καταγραφής πληθυσμού, έχει επιλέξει τυχαία 1.057 άτομα με τη μορφή κωδικών, τους οποίους έχει αποστείλει στο Υπουργείο Εσωτερικών, από το οποίο αναμένεται να αποσταλούν τα ονόματα στα οποία αντιστοιχούν, προκειμένου στη συνέχεια να γίνει τηλεφωνική επικοινωνία, να ζητηθεί η συναίνεσή τους κι εφόσον εκείνη δοθεί, κλείνεται ραντεβού με την ερευνητική ομάδα, ώστε να ληφθεί αίμα και να απαντηθεί ένα ερωτηματολόγιο του Π.Ο.Υ.

Επιπροσθέτως, θα γίνει στοχευμένη μελέτη σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό δομών υγείας, όπως σε Κέντρα Υγείας, στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, σε κλειστές δομές πρόνοιας, όπως σε γηροκομεία, ώστε να διαπιστωθεί αν τα άτομα που έχουν άμεση επαφή με πολύ κόσμο υψηλού κινδύνου, έχουν μεγαλύτερη έκθεση στον ιό.

«Η Κρήτη είναι η πρώτη περιφέρεια της Ελλάδας, που θα έχει τόσο αξιόπιστη εκτίμηση για το ποσοστό του πληθυσμού που έχει εκτεθεί στον ιό», τόνισε ο κ. Χλουβεράκης, ενώ ο κ. Κριτσωτάκης πρόσθεσε πως «αυτή τη στιγμή λειτουργούμε στα τυφλά. Αυτή η μελέτη είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο, που θα κατευθύνει τις μετέπειτα αποφάσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη αυτή αν και πρόκειται να ξεκινήσει τις προσεχείς ημέρες, θα δώσει μια εικόνα για την κατάσταση 2 με 3 εβδομάδες πριν, οπότε και ίσχυαν ακόμη οι περιορισμοί στις μετακινήσεις. Γι’αυτό το λόγο, στόχος της ομάδας είναι να επαναληφθεί η δειγματοληψία σε μεταγενέστερο χρόνο, ώστε να αποτυπωθεί η εικόνα μετά την άρση των μέτρων.

Η ερευνητική ομάδα

Στη μελέτη συμμετέχουν από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ο Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας και Διευθυντής του Εργαστηρίου Ιολογίας στο οποίο γίνονται τα test κορωνοϊού, Γιώργος Σουρβίνος, ο Καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Χρήστος Λιονής, οι αναπληρωτές Καθηγητές Βιοστατιστικής, Γρηγόρης Χλουβεράκης και Ευάγγελος Κριστωτάκης, καθώς και η ερευνήτρια της Ιατρικής Σχολής, Μαριλένα Αναστασάκη.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα