Κεφάλαια ικανά να μοχλεύσουν δανεισμό άνω του 1 δισ. ευρώ θα διαθέτουν τα Ταμεία Επιχειρηματικότητας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, ώστε να χρηματοδοτηθούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις την επόμενη μέρα της κρίσης του κορωνοϊού.
Μέσω των Ταμείων Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ) θα είναι ευνοϊκός ο δανεισμός των επιχειρήσεων, με επιδοτούμενα μάλιστα επιτόκια. Ήδη, με εγγυήσεις ύψους 2 δισ. ευρώ η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει τραπεζικό δανεισμό της τάξεως των 7 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις που θα χρειαστούν χρηματοδότηση για την ανάκαμψή τους μετά το lockdown.
Ο βασικός κανόνας με τον οποίο η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα παρέχει ρευστότητα είναι να μην κάνει απευθείας χρηματοδοτήσεις, αλλά να επενδύει μέσω ενδιάμεσων χρηματοδοτικών φορέων. Τέτοια μπορεί να είναι funds, τα οποία μετέχουν σε μετοχικά κεφάλαια εταιρειών.
Αυτό σημαίνει πως η κάλυψη του ελλείμματος χρηματοδότησης των επενδυτικών αναγκών της ελληνικής οικονομίας από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα γίνεται αποκλειστικά μέσω συνεπενδύσεων και συγχρηματοδοτήσεων μαζί με θεσμικούς επενδυτές και σε ουδεμία περίπτωση με απευθείας χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων.
Να σημειωθεί πως η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα αποτελέσει και έναν από τους βασικούς συνδέσμους με το ειδικό ταμείο που συστάθηκε από την Κομισιόν, το Corona Response Investment Initiative, συνολικού προϋπολογισμού 25 δισ. ευρώ, με το μερίδιο που αναλογεί στην Ελλάδα να υπολογίζεται στο 1,8 δισ. ευρώ.
Πηγή: cnn.gr