Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024
8.8 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Κορωνοϊός: Πώς άλλαξε τη ζωή στις πόλεις – Τι παρέμεινε αμετάβλητο

Πρέπει να διαβάσετε

Ο κορωνοϊός «σταμάτησε» τον κόσμο πριν από τρία χρόνια όταν o ΠΟΥ κήρυξε την Covid-19 ως πανδημία. Το Politico εξετάζει πώς ο κοροναϊός άλλαξε τη ζωή στις πόλεις, αλλά και τι παρέμεινε αμετάβλητο.

Κατά τη διάρκεια των lockdown, με την υποχρεωτική χρήση μάσκας και τους περιορισμούς στις μετακινήσεις, οι κάτοικοι των πόλεων κλείστηκαν στα διαμερίσματά τους, με τη μονοτονία να διακόπτεται από τις περιστασιακές βόλτες για ψώνια, τους απόμακρους περιπάτους στους άδειους δρόμους και τα βραδινά χειροκροτήματα για τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, γράφει το γνωστό Μέσο.

Όμως, καθώς η ένταση της πανδημίας έχει μειωθεί, η ζωή στις πόλεις έχει επανέλθει στην «κανονικότητα» με εντυπωσιακή ταχύτητα. Σε όλη την Ευρώπη, οι άνθρωποι μετακινούνται και πάλι προς και από τους χώρους εργασίας τους, κάθονται σε γεμάτα εστιατόρια και αίθουσες συναυλιών και επιβιβάζονται σε αεροπλάνα.

Πόσες από τις προσωρινές αλλαγές του κορωνοϊού έχουν γίνει μόνιμες και πόσες έχουν καταργηθεί;

Οι τέσσερις τρόποι που οι πόλεις άλλαξαν

  • «Έκρηξη» για τους ποδηλατοδρόμους 

Ο κορωνοϊός ήταν κάτι τρομερό για τους ανθρώπους, αλλά έδωσε μεγάλη ώθηση στις υποδομές ποδηλασίας.

Μια από τις πρώτες πόλεις που πόνταρε πολύ στα ποδήλατα ήταν το Μιλάνο, το οποίο μόλις ένα μήνα μετά το σκληρό lockdown της Ιταλίας παρουσίασε τη στρατηγική του για την αναδιαμόρφωση 35 χιλιομέτρων δρόμων του ώστε να ευνοηθούν το περπάτημα και το ποδήλατο.

Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό ακολούθησε το παράδειγμά της, ξεκινώντας μια επανάσταση του ποδηλάτου στη γαλλική πρωτεύουσα. Ακόμη και οι Βρυξέλλες, όπου παραδοσιακά κυριαρχούν τα αυτοκίνητα, εγκατέστησαν 40 χιλιόμετρα αναδυόμενων ποδηλατοδρόμων.

Σε πολλά μέρη, οι προσωρινοί ποδηλατόδρομοι που εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έγιναν μόνιμοι και έδωσαν το έναυσμα για μια επέκταση των υποδομών ποδηλασίας σε πόλεις που διαφορετικά θα ήταν ίσως αδιανόητη.

  • Οι δημόσιοι χώροι

Η ξαφνική αύξηση των επιλογών υπαίθριων καθισμάτων για μπαρ και εστιατόρια – τα οποία άρχισαν να προσαρτούν χώρους στάθμευσης και να τους μετατρέπουν σε υπαίθριες βεράντες για να αποφύγουν τα επικίνδυνα γεύματα σε εσωτερικούς χώρους – προκάλεσε μια επανεξέταση του τρόπου χρήσης του χώρου του δρόμου.

Σε τμήματα της Μαδρίτης και της Σαλαμάνκα, οι προσωρινές βεράντες διαλύθηκαν μόλις έληξε η κρίση, αλλά σε πόλεις όπως η Βαρκελώνη και η Παμπλόνα, πολλές προσωρινές ρυθμίσεις για υπαίθρια τραπέζια έγιναν μόνιμες. Αυτή η μετάβαση δεν ήταν απρόσκοπτη: Ακτιβιστές και πολεοδόμοι έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την εκμετάλλευση της πανδημίας για την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου χώρου, υπογραμμίζει το Politico.

Ωστόσο, αυτό πάει πιο μακριά από το φαγητό σε μια υπαίθρια «τραπεζαρία». Στο Παρίσι, αμέτρητοι δρόμοι έχουν πεζοδρομηθεί και τρία νέα αστικά δάση βρίσκονται στα σκαριά. Στις Βρυξέλλες, το σχέδιο «Καλή διαβίωση» προβλέπει την επέκταση του μεγέθους των πεζοδρομίων και τη δέσμευση τουλάχιστον του 10 έως 15% όλων των επιφανειών των δρόμων για φυτά και δέντρα.

  • Η επέκταση της τηλεργασίας

Η πανδημία προκάλεσε μια επανάσταση στην εξ αποστάσεως εργασία και ακόμη και αν η κρίση του κοροναϊού έχει υποχωρήσει, αυτό δεν σημαίνει ότι η ζωή στο γραφείο επιστρέφει.

Παρά την προσπάθεια να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στα γραφεία τους, η εταιρεία ακινήτων Colliers αναφέρει ότι μόνο το 31% των χώρων γραφείων στην περιοχή ΕΜΕΑ έχουν τη μέγιστη πληρότητα – σε χώρες όπως η Ολλανδία, τα ποσοστά πληρότητας κυμαίνονται μεταξύ 20 και 40%.

Στις Βρυξέλλες, όπου το 97% των εταιρειών προσφέρουν πλέον εργασία από το σπίτι, το ένα τέταρτο των εργαζομένων δηλώνει ότι έρχεται στο γραφείο κυρίως για να εξοικονομήσει ενέργεια, ενώ ένας στους 10 δηλώνει ότι έρχεται για να χρησιμοποιήσει το ντους.

Οι αλλαγές στα πρότυπα εργασίας και μετακίνησης έχουν επιφέρει πλήγμα σε ορισμένες εμπορικές επιχειρήσεις που εξαρτώνται από τους εργαζόμενους σε γραφεία ως πελατεία, επισημαίνει το Politico στην έρευνά του.

  • Το ζήτημα του εξαερισμού

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο καλός εξαερισμός, ιδίως στους δημόσιους χώρους, αποτέλεσε μείζον θέμα δημόσιας υγείας. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να είναι εδώ για να μείνουν. Στο Βέλγιο, ένας νέος νόμος που τίθεται σε ισχύ τον Ιούλιο απαιτεί από δημόσιους χώρους, όπως μπαρ, εστιατόρια και γυμναστήρια, να τοποθετούν μετρητές CO2. Από το 2025, θα πρέπει να διαθέτουν πιστοποιητικά ποιότητας του αέρα.

Ο καλύτερος εξαερισμός θα μπορούσε να έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία, καθώς η ρύπανση του αέρα σε εσωτερικούς χώρους – από τη μούχλα έως τις εκπομπές οξειδίου του αζώτου και τα σωματίδια από χημικές ουσίες – οδηγεί σήμερα στην απώλεια πάνω από 2 εκατομμυρίων ετών υγιούς ζωής στην ΕΕ, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Ενώ το Βέλγιο μπορεί να είναι προς το παρόν το μόνο που νομοθετεί για τον αερισμό, πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν πλέον ότι ένας τρόπος για να διατηρήσουν το περιβάλλον τους υγιές είναι να ανοίξουν ένα παράθυρο – αρκεί να υπάρχει καθαρός αέρας έξω.

«Ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα του κοροναϊού είναι ότι όλοι σκέφτονται περισσότερο τον εξαερισμό», δήλωσε η Νίκολα Κάρλσο, καθηγήτρια χημείας του αέρα εσωτερικών χώρων στο Πανεπιστήμιο του Γιορκ.

Οι τέσσερις τρόποι που οι πόλεις παρέμειναν το ίδιο

  • Η μυρωδιά του καυσαερίου το πρωί

Κατά τη διάρκεια των lockdown, οι κάτοικοι των ευρωπαϊκών πόλεων βρέθηκαν να αναπνέουν καθαρότερο αέρα από ό,τι είχαν αναπνεύσει εδώ και δεκαετίες, καθώς τα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου – το οποίο προέρχεται κυρίως από τις οδικές μεταφορές – μειώθηκαν κατακόρυφα.

Μεταξύ 15 Μαρτίου και 30 Απριλίου 2020, οι μεγαλύτερες μειώσεις στα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου παρατηρήθηκαν στη Βαρκελώνη (59%), το Μιλάνο (54%) και τη Μασσαλία (49%), σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΠ.

Ωστόσο, καθώς η ζωή επέστρεψε στην κανονικότητα, το ίδιο συνέβη και με την κυκλοφορία. Στο Λονδίνο, η οδική κυκλοφορία σημείωσε άνοδο το 2021 μετά από μια πτώση το 2020. Και τα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου σημειώνουν αντίστοιχη αύξηση, παρά την καθιέρωση ζώνης εξαιρετικά χαμηλών εκπομπών στην πόλη.

  • Τα σπίτια παραμένουν απλησίαστα

Ακόμη και πριν από την πανδημία, η Ευρώπη αντιμετώπιζε μια εντεινόμενη κρίση στέγασης. Οι τιμές αυξήθηκαν κατά 37% στην ΕΕ μεταξύ 2010 και 2021 και τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 16% την ίδια περίοδο.

Η κρίση είναι πιο σοβαρή στις πόλεις λόγω της υψηλότερης ζήτησης για κατοικία και του ανταγωνισμού από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Ενώ οι τιμές μειώθηκαν αρχικά κατά το πρώτο έτος της πανδημίας, η επίδραση φαίνεται ότι ήταν προσωρινή και περιορίστηκε στις μεγαλύτερες πόλεις.

Η κρίση του κόστους ζωής και η ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει βαθύνει τον αντίκτυπο στα νοικοκυριά, πολλά από τα οποία δυσκολεύτηκαν να ανταπεξέλθουν στους λογαριασμούς και τις πληρωμές των υποθηκών.

Παρόλο που η πίεση μπορεί να έχει αρχίσει να χαλαρώνει, οι κυβερνήσεις των πόλεων εξακολουθούν να δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν οικονομικά προσιτή στέγαση. Μεταξύ των πρώτων που πήραν πρωτοβουλία είναι η Πορτογαλία, η οποία απαγόρευσε την αδειοδότηση νέων βραχυχρόνιων μισθώσεων σε μεγάλες πόλεις όπως η Λισαβόνα.

  • Χαοτικές σκηνές στα αεροδρόμια

Ο κόσμος ήθελε απεγνωσμένα να φύγει για διακοπές μόλις οι περιορισμοί το επέτρεπαν, ένα φαινόμενο που η πληγωμένη ταξιδιωτική βιομηχανία ονόμασε «τουρισμό εκδίκησης».

Μέχρι το 2021 – όταν στην Ευρώπη κυριαρχούσαν τα «πράσινα πιστοποιητικά» και η υποχρέωση για εμβολιασμό – οι διανυκτερεύσεις σε τουριστικά καταλύματα της ΕΕ ήταν ήδη στα δύο τρίτα των προ της πανδημίας επιπέδων, σύμφωνα με τη Eurostat.

Κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2022, ο αριθμός των διανυκτερεύσεων είχε αυξηθεί στο 86% του προ της πανδημίας επιπέδου.

Αυτό έφερε ορδές ταξιδιωτών πίσω σε κορυφαίους προορισμούς πόλεις όπως η Βαρκελώνη και η Βενετία, οι οποίες είχαν μια σύντομη ανάπαυλα από τον μαζικό τουρισμό – και τα τουριστικά λεωφορεία και τα κρουαζιερόπλοια που τον συνοδεύουν – κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας.

Το περασμένο καλοκαίρι, ο αριθμός των πτήσεων εκτοξεύθηκε ταχύτερα από ό,τι μπορούσε να διαχειριστεί η υπόλοιπη αεροπορική βιομηχανία, οδηγώντας σε χαοτικές σκηνές σε ορισμένα αεροδρόμια που δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την τεράστια ζήτηση.

  • Κοινωνική αποστασιοποίηση. Τι είναι αυτό;

Η πιο βασική κατευθυντήρια γραμμή της πανδημίας ήταν η κοινωνική αποστασιοποίηση (social distancing) – η διατήρηση τουλάχιστον 1,5 μέτρου μεταξύ των ανθρώπων για τη μείωση της μετάδοσης του ιού.

Σε ορισμένα μέρη, όπως το Λονδίνο και η Λισαβόνα, αυτό σήμαινε αυστηρούς κανόνες σχετικά με τον αριθμό των επιβαινόντων που επιτρεπόταν να ταξιδεύουν σε βαγόνια του μετρό και λεωφορεία, καθώς και περιορισμούς στον αριθμό των ατόμων που επιτρεπόταν να εισέρχονται σε δημόσια κτίρια και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Αυτό δεν πήγαινε πάντα ομαλά. Στη Μαδρίτη, οι αρχές απέτυχαν να δρομολογήσουν αρκετά τρένα ώστε να καταστεί δυνατή η κοινωνική αποστασιοποίηση, αφήνοντας τους επιβάτες στοιβαγμένους σε υπερπλήρεις αποβάθρες και βαγόνια. Στις Βρυξέλλες, οι ντόπιοι παραβίαζαν συστηματικά τους κανόνες αποστασιοποίησης και μέγιστης χωρητικότητας σε όργια και παράνομα πάρτι, γράφει χαρακτηριστικά το Politico.

Η επιτυχής μαζική χρήση των εμβολίων αφαίρεσε την ανάγκη για αυτούς τους κανόνες, επιτρέποντας στους ανθρώπους να αλληλεπιδρούν και πάλι πιο στενά. Τρία χρόνια αργότερα, η ιδέα του να στέκεσαι σε απόσταση 1,5 μέτρου από τον πλησιέστερο άνθρωπο μοιάζει με μακρινή ανάμνηση.

«Η πόλη είναι νεκρή. Ζήτω η πόλη»

Η απειλή της Covid-19 και η ξαφνική δυνατότητα εργασίας από απόσταση οδήγησαν χιλιάδες Ευρωπαίους να εγκαταλείψουν τις πολυσύχναστες πόλεις.

Η έξοδος ήταν ιδιαίτερα αισθητή σε πόλεις όπως το Λονδίνο και το Παρίσι – αλλά μόνο μέχρι ενός σημείου. Από το 2021 και μετά, ο πληθυσμός του Λονδίνου άρχισε να αυξάνεται ξανά, αν και πιο αργά.

Σε μέρη όπως η Βαρσοβία, ο αντίκτυπος φαίνεται να ήταν αμελητέος. Χάρη στον τεράστιο τομέα της πληροφορικής και των επικοινωνιών, το εργατικό δυναμικό της πόλης προσαρμόστηκε εύκολα στην κατ’ οίκον και στην υβριδική εργασία και η πόλη εξακολουθεί να προσελκύει νέους κατοίκους. Η Oxford Economics προβλέπει ότι η Βαρσοβία θα φιλοξενήσει περίπου 30.000 νέους υπαλλήλους μέχρι το 2026.

Το καλοκαίρι του 2020, το Politico ρώτησε ρητορικά αν η πανδημία θα οδηγούσε στον «θάνατο της πόλης». Φαινόταν σαν μια πιθανότητα. Εξάλλου, αιώνες πριν, ο «Μαύρος Θάνατος» έβαλε ουσιαστικά τέλος στην ανοδική πορεία της Σιένα και η ευλογιά που έφεραν οι Ισπανοί κονκισταδόροι οδήγησε στην πτώση της Τενοτστιτλάν.

Αλλά η επιβίωση του Λονδίνου και η ανάπτυξη της Βαρσοβίας δείχνουν ότι οι πόλεις της Ευρώπης είναι ανθεκτικές – και εξακολουθούν να είναι γεμάτες ζωή, καταλήγει το Politico.

Πηγήot.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα