Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει σε Μέγαρο Μαξίμου, υπουργείο Υγείας και Πολιτική Προστασία από τη σοβαρή επιδείνωση, που παρουσιάζει τις τελευταίες δύο εβδομάδες η επιδημιολογική καμπύλη του κορωνοϊού στη χώρα μας.
Στον απόηχο της νέας χθεσινής σημαντικής αύξησης των κρουσμάτων, έτσι, όπως κατεγράφησαν από τον ΕΟΔΥ, 203 νέα, αλλά και του αριθμού των διασωληνωμένων, που έφθασαν τους 22, η πρωινή τηλεδιάσκεψη (11 π.μ.) υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή των Βασίλη Κικίλια, Σωτήρη Τσιόδρα και Νίκο Χαρδαλιά εκλαμβάνεται κατ’ ουσίαν ως ορόσημο για την οριστικοποίηση επιπρόσθετων περιοριστικών μέτρων και εν όψει του Δεκαπενταύγουστου.
Στο τραπέζι του πρωθυπουργού υπάρχουν ήδη από τις προηγούμενες ημέρες εισηγήσεις για λήψη σκληρότερων μέτρων τόσο από την πλευρά των επιδημιολόγων, όσο και από την πλευρά της Πολιτικής Προστασίας, «ένα μείγμα οριζόντιων και τοπικού χαρακτήρα μέτρων», όπως υπογραμμίζει ανώτερος κυβερνητικός παράγοντας, με στόχο να ανακοπεί η ταχεία, όπως προκύπτει το τελευταίο χρονικό διάστημα, εξάπλωση της νόσου στην κοινότητα.
Χρήσιμη, εξάλλου, κυρίως για τη μεσοπρόθεσμη στρατηγική, που χαράσσει το Μέγαρο Μαξίμου, θα είναι και τα στοιχεία του αλγόριθμου, που χειρίζεται ο καθηγητής της Επιστήμης των Δεδομένων και των Λειτουργιών, Κίμωνας Δρακόπουλος.
Στο κυβερνητικό στόχαστρο μπαίνει εκ των πραγμάτων η Βόρεια Ελλάδα, καθώς Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική παρουσιάζουν βαρύ επιδημιολογικό φορτίο και η λήψη μέτρων εκεί στοχεύει κατ’ ουσίαν να μην καταστούν εστίες υπερμετάδοσης του ιού.
Βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η λήψη νέων περιοριστικών μέτρων, κατά κύριο λόγο τοπικής εμβέλειας, κατά το μοντέλο του Πόρου ή των έκτακτων χθεσινών παρεμβάσεων στον Αμπελώνα της Λάρισας. Μεταξύ των παρεμβάσεων, που δρομολογούνται κατά πληροφορίες είναι επέκταση του περιορισμού στο ωράριο λειτουργίας κέντρων διασκέδασης και λοιπών καταστημάτων και σε άλλες περιοχές ή και καθ όλο το μήκος και πλάτος της επικράτειας. Σε μεταγενέστερο χρόνο δεν θα μπορούσαν να αποκλειστούν ακόμη και περιορισμοί στην κυκλοφορία ευάλωτων ομάδων στο μοτίβο των sms του 13033, χωρίς, πάντως, να έχει τεθεί κάτι τέτοιο για την ώρα.
Ήδη τις προηγούμενες ημέρες τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και οι επιστήμονες έχουν προβεί επανειλημμένως σε ισχυρές συστάσεις για την επέκταση της χρήσης μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, όταν είναι αδύνατον να τηρηθούν οι προβλεπόμενες αποστάσεις και μένει να φανεί κατά πόσον αυτό μπορεί να λάβει τη μορφή υποχρεωτικού μέτρου.
Προβληματισμός, πάντως, εκδηλώνεται και για τις βόρειες πύλες εισόδου της χώρας, εξ ου και η απαγόρευση διέλευσης συγκεκριμένες ώρες από όλα τα σημεία, πλην του Προμαχώνα, ώστε να καταστούν αποτελεσματικότεροι οι έλεγχοι μιας και είναι κοινό μυστικό πως η συχνή μετακίνηση από και προς χώρες όπως η Αλβανία και η Βουλγαρία ενέτεινε το πρόβλημα στην Βόρειο Ελλάδα. Τα προηγούμενα 24ωρα στο τραπέζι είχε πέσει, επίσης, και η μείωση του αριθμού των καθήμενων τα καταστήματα εστίασης από 10 σε 6 ή και 4.
Εντός της ημέρας αναμένεται κατά πάσα πιθανότητα και η λήψη οριστικής απόφασης για την τύχη της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, είχε αναλάβει τις προηγούμενες ημέρες να κάνει τις απαραίτητες συνεννοήσεις τόσο με τους υπευθύνους της Έκθεσης, όσο και με το Βερολίνο – η Γερμανία είναι η τιμώμενη χώρα της φετινής έκθεσης και η Ανγκελα Μέρκελ είχε ήδη αποδεχθεί πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να επισκεφθεί την Θεσσαλονίκη – προκειμένου να διασωθεί έστω και ψηφιακά ένα μέρος του προγράμματος. Μέχρι χθες, πάντως, δεν είχε ληφθεί οριστική απόφαση ούτε για την ομιλία, ούτε και για την καθιερωμένη συνέντευξη του πρωθυπουργού, οι οποίες δεν αποκλείεται και να πραγματοποιηθούν τελικώς, προσαρμοσμένες, πάντως, στους περιορισμούς, που επιβάλει ο κορωνοϊός.
Πηγή: ethnos.gr