Στόχος είναι τη Μεγάλη Εβδομάδα, όταν και οι Έλληνες συνηθίζουν να εγκατελείπουν τα αστικά κέντρα για την επαρχία, να αποφευχθεί η μετακίνησή τους αλλά και ο συνωστισμός τους σε ναούς, λόγω των ημερών.
Προκειμένου να εξασφαλιστεί πως δεν θα υπάρξουν αυτοί που θα παραβιάσουν τα μέτρα προβλέπεται η διενέργεια περιπολιών από την Αστυνομία, προκειμένου να συμμορφωθούν ακόμα και οι πιο απείθαρχοι, αυτοί που δυσκολεύονται να τηρήσουν τα περιοριστικά μέτρα.
Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα περιορισμού στις μετακινήσεις λόγω της πανδημίας του κορονοϊού έχουν παραταθεί έως τις 27.
Ήδη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας έχει ξεκαθαρίσει ότι καθ ‘όλη τη διάρκεια ισχύος των μέτρων δεν θα διεκπεραιώνονται αλλαγές στους τόπους κατοικίας.
«Η αλλαγή του τόπου κατοικίας θα εξετάζεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «σε σχέση με τους μέχρι τώρα περιορισμούς, στο επίκεντρο της προσοχής μας βρίσκονται οι συμπολίτες μας με σοβαρά προβλήματα υγείας που έχουν ανάγκη τη σωματική άσκηση. Να έχουν μαζί τους το απαραίτητο δικαιολογητικό και τη γνωμοδότηση από τον γιατρό τους».
Κι επειδή όπως είχε αναφέρει ο Νίκος Χαρδαλιάς «παρατηρήθηκε αυξημένη κινητικότητα στους παραδρόμους Εθνικών Οδών. Δεν θα μείνουμε απαθείς», αναμένεται να στηθούν μπλόκα κυρίως τη Μεγάλη Εβδομάδα, σε επαρχιακά δίκτυα και παρακαμπτήριες οδούς.
Παράλληλα, εξετάζεται και η αύξηση των χρηματικών ποινών στην περίπτωση που οι παραβάτες δεν εφαρμόσουν τα περιοριστικά μέτρα και θελήσουν να πάνε στα χωριά τους για να γιορτάσουν το Πάσχα.
Χωρίς κόσμο οι λειτουργίες
Η Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε με την υπογραφή της Νίκης Κεραμέως και του Βασίλη Κικίλια προβλέπει νέα προσωρινά περιοριστικά μέτρα για το διάστημα από 12 έως και 20 Απριλίου.
Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων προβλέπονται τα εξής:
α) Απαγορεύονται, παρουσία κοινού, οι λειτουργίες, λατρευτικές συνάξεις, ιεροπραξίες και πάσης φύσεως θρησκευτικές τελετές σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρητικότητας, στο σύνολο της Επικράτειας, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας.
β) Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών κεκλεισμένων των θυρών, αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό λειτουργό και βοηθητικό προσωπικό (πχ ιεροψάλτης) των οποίων ο συνολικός αριθμός δεν υπερβαίνει τα 4 φυσικά πρόσωπα. Ο κατά νόμο θρησκευτικός λειτουργός είναι υπεύθυνος για να λάβει όλα τα προσήκοντα μέτρα σύμφωνα με την ΚΥΑ. Δεν επιτρέπεται, ούτε κεκλεισμένων των θυρών, η τέλεση λειτουργιών σε χώρους λατρείας που βρίσκονται σε ιδιωτικά κτήματα, κτίρια κλπ.
γ) Απαγορεύεται η επίσκεψη κοινού, ατομικά ή ομαδικά, στα μοναστήρια. Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών και ακολουθιών στα μοναστήρια χωρίς την παρουσία κοινού.
δ) Επιτρέπεται, επιπλέον της τηλεοπτικής και ραδιοφωνικής, και η αυτοτελής διαδικτυακή μετάδοση της λειτουργίας.
Αρνί στον… φούρνο
Το είπε και ο Στέλιος Πέτσας όταν ρωτήθηκε σχετικά… «Φέτος απαγορεύεται το σούβλισμα του αρνιού. Θα το ψήσουμε στον φούρνο», δήλωσε πριν από λίγες ημέρες.
Οι γνωστές συναθροίσεις συγγενών και φίλων γύρω από το αρνί που σιγοψήνεται στη σούβλα, θα αποτελέσει φέτος απαγορευμένη κίνηση.
Όσοι έχουν αυλή, μπορούν προφανώς να σουβλίσουν το αρνί τους, με τους ανθρώπους που μένουν ήδη στο συγκεκριμένο σπίτι ενώ όσοι διαθέτουν μπαλκόνι, μπορούν να το εκμεταλλευτούν αναλόγως.
Αλλιώς, ο φούρνος -ή μια ηλεκτρική ψησταριά- θα είναι η λύση, όπως άλλωστε επεσήμανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος:
«Ας μη γελιόμαστε μεταξύ μας, ο χώρος του σουβλίσματος είναι ένα σημείο που μαζεύεται κόσμος. Φέτος να το ψήσουν στο φούρνο να μην μαζευτούν όπως συνήθως. Δεν θέλουμε να καταστρέψουμε τους κτηνοτρόφους μας, που πουλάνε αυτή την περίοδο τα αρνιά τους και τα ερίφια».
Πηγή: newsbomb.gr