Μία πανεπιστημιακη έρευνα στη Γερμανία, προσφέρει στοιχεία για την διαμάχη που έχει ξεσπάσει – και – στη χώρα μας , σχετικά με το κατά πόσον «κολλάει» ο κορωνοΐός στις πορείες διαμαρτυρίας.
Οι μελετητές του «Κέντρου Λίμπνιτζ για την ευρωπαϊκή οικονομική έρευνα» και του πανεπιστημίου Χούμπολντ του Βερολίνου, κατέγραψαν τις επιπτώσεις που είχαν στην διασπορά της επιδημίας δύο – από τις πολλές – πορείες διαμαρτυρίας που διοργανώνονται στη Γερμανία από ομάδες οι οποίες εναντιώνονται στα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνονται σε όλη την Ευρώπη.
Το συμπέρασμα της έρευνας ήταν ότι οι πορείες διαμαρτυρίας συνέβαλαν στην αύξηση της διασποράς του κορωνοϊού: οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αν δεν είχαν γίνει οι δύο πορείες που μελέτησαν, θα είχαν αποφευχθεί από 16.000 ως 21.000 κρούσματα.
Η έρευνα – που δημοσιοποιήθηκε από το Politico – αφορούσε δύο συγκεντρώσεις: στην πρώτη, που διοργανώθηκε στο Βερολίνο, συμμετείχαν 10.000 διαδηλωτές και στην δεύτερη , που έγινε στη Λειψία, πάνω από 20.000 πολίτες.
Οι ερευνητές κατέγραψαν τα κρούσματα των επόμενων 7 ημερών στις γειτονιές από τις οποίες διέρχονταν τα λεωφορεία που μετέφεραν τους διαδηλωτές – και ανακάλυψαν και στις δύο περιπτώσεις ότι υπήρξε σημαντική αύξηση κρουσμάτων.
«Μία μικρή μειοψηφία, που ωστόσο μετακινείται συνεχώς χωρίς να ακολουθεί τα μέτρα, μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη για τους υπολοίπους», είπε ο Μάρτιν Λάνγκερ, ένας από τους ερευνητές.
Πηγή: protothema.gr