Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου, 2025
12.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Κορωνοϊός: Οι κρίσιμες ημέρες έως τον Δεκαπενταύγουστο και τα νέα μέτρα που έρχονται

Πρέπει να διαβάσετε

Μόνο ευχάριστα νέα δεν έφερε η πρώτη ημέρα του Αυγούστου για την Ελλάδα, καθώς ανακοινώθηκε αριθμός-ρεκόρ κρουσμάτων, τον οποίο είχαμε να ακούσουμε από τον Μάρτιο.

Ειδικότερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 110 νέα κρούσματα -τα περισσότερα σε Καβάλα και Θεσσαλονίκη – μία μέρα μετά την ενίσχυση των νέων μέτρων με στόχο την αποτροπή διασποράς του κορωνοϊού.

Προς κλιμάκωση των μέτρων – Τι εξετάζεται

Η αύξηση των κρουσμάτων αλλά και η σχετική χαλάρωση που δεν λέει να σταματήσει έχουν ως αποτέλεσμα να βρίσκονται στο τραπέζι πιο αυστηρά μέτρα, τα οποία δεν αποκλείεται να τεθούν σε εφαρμογή από εβδομάδα.

Ειδικότερα, όλα τα σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι της κυβέρνησης, ακόμη κι αυτά της επαναφοράς των SMS και των τοπικών lockdown, ενώ από τη Δευτέρα θα πραγματοποιούνται τρεις τηλεδιασκέψεις για τις εξελίξεις με τον κορωνοϊό, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, την προσεχή Δευτέρα ο πρωθυπουργός να απευθύνει μήνυμα στον ελληνικό λαό. Την ίδια στιγμή, η εντολή που έχει δοθεί είναι εντατικοποίηση των ελέγχων παντού: μπαρ, μέσα μεταφοράς, πλοία, καθώς περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων θα δοκιμάσει τις αντοχές του ΕΣΥ, όπου ήδη παρατηρείται εκτόξευση των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Μύκονος, Πάρος, Σαντορίνη στο επίκεντρο των ειδικών –Πρόστιμα και λουκέτα

Ωστόσο εκτός από τις μεγαλουπόλεις όμως στο επίκεντρο των ειδικών βρίσκονται και τα νησιά.

Μύκονος, Πάρος και Σαντορίνη προκαλούν πονοκέφαλο στους ειδικούς, καθώς εκεί τουρίστες και επιχειρηματίες φαίνεται να μην κατανοούν την σοβαρότητα της κατάστασης.

Ειδικά στο πρώτο νησί, παρατηρείται έντονα το φαινόμενο των πριβέ πάρτι, όπου επικρατεί συνωστισμός.

Μάλιστα, χθες σε τρεις συλλήψεις προχώρησε η αστυνομία για ηχορύπανση και διατάραξη κοινής ησυχίας. Σημειώνεται ότι στη Μύκονο διενεργήθηκαν 19 έλεγχοι, έξι σε μπιτς μπαρ και 13 σε νυχτερινά κέντρα.

Στη Χαλκιδική σφραγίστηκαν δυο μπαρ για 15 ημέρες, επειδή στη διάρκεια ελέγχου που έγινε διαπιστώθηκε ότι οι πελάτες ήταν υπεράριθμοι και υπήρξε συνωστισμός και συγχρωτισμός. Ταυτόχρονα επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 30.000 και 13.000 ευρώ αντίστοιχα.

Εν τω μεταξύ την εφαρμογή σχεδίου για την τήρηση των μέτρων που αποσκοπούν στον περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, προχώρησε το Σάββατο η Τροχαία.

Από το πρωί του Σαββάτου, σε 655 ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στην Αττική, σε αστικά λεωφορεία, βεβαιώθηκαν 11 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας και επιβλήθηκε στους παραβάτες το πρόστιμο των 150 ευρώ. Επιπλέον αστυνομικοί της τροχαίας εντόπισαν 6 λεωφορεία των ΚΤΕΛ στα διόδια Αφιδνών και Ελευσίνας στα οποία επέβαιναν υπεράριθμοι. Οι υπεράριθμοι επιβάτες αποβιβάστηκαν στα διόδια και παρέμειναν σε εσωτερικό χώρο έως ότου τους παρέλαβαν άλλα λεωφορεία των ΚΤΕΛ.

Κινητοποίηση του ΕΟΔΥ στην Καβάλα

Άμεση ήταν η κινητοποίηση του ΕΟΔΥ μετά την εύρεση και ανακοίνωση 24 νέων κρουσμάτων προερχόμενα από εργαζόμενους που απασχολούνται σε επιχείρηση επεξεργασίας κρέατος σε περιοχή του δήμου Παγγαίου- Καβάλας. Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου τρία κλιμάκια του ΕΟΔΥ έχουν εγκατασταθεί σε χώρο του Διοικητηρίου της αντιπεριφέρειας Καβάλας και πραγματοποιούν διαγνωστικά τεστ και κάνουν ιχνηλάτηση των επαφών των εργαζομένων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, μέχρι την Κυριακή θα πραγματοποιηθούν 140 διαγνωστικά τεστ στο σύνολο των εργαζομένων που απασχολούνται στην επιχείρηση. Μέχρι την έκδοση των αποτελεσμάτων οι 24 εργαζόμενοι παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό. Όταν αρχικά βρέθηκαν τα δύο πρώτα κρούσματα μεταξύ των εργαζομένων, η διεύθυνση της επιχείρησης ανέλαβε η ίδια το κόστος όλων των τεστ που έγιναν στους εργαζόμενους σε ιδιωτικό εργαστήριο της Καβάλας.

Αν τηρηθούν τα μέτρα δεν θα χρειαστεί τοπικό lockdown

Στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» μίλησαν ο καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας στο ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας για τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού και ο περιφερειάρχης Καβάλας, Δημήτρης Κούβελας για τα 24 κρούσματα που εντοπίστηκαν στην πόλη της Καβάλας.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, τα εντοπισμένα κρούσματα δεν ανησυχούν και είναι υπό έλεγχο, εκείνα που εγείρουν σοβαρό προβληματισμό είναι τα «ορφανά» κρούσματα. Όμως, αν τηρούνται οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, δε θα χρειαστεί τοπικό Lockdown ούτε φόβος και πανικός.

Ο κ. Κούβελας υποστήριξε πως η αύξηση των κρουσμάτων που έχει παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα δεν είναι ένα δεύτερο κύμα του ιού, καθώς ο κορωνοϊός δε σταμάτησε ποτέ.

Ένα lockdown δεν έχει κανένα νόημα, σύμφωνα με τον καθηγητή, εφόσον η βιολογική απειλή είναι γνωστή. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η απειλή δεν είναι τόσο τρομακτική. Τα μέτρα όπως το πλύσιμο των χεριών και η τήρηση των αποστάσεων είναι απαραίτητα σε κάθε περίπτωση πέραν του ιού και είναι στοιχεία πολιτισμού.

Σε αυτό συμφώνησε και η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης, Νίκη Κωνσταντίνου η οποία υποστήριξε πως αυτό που είναι απαραίτητο είναι η στήριξη των επιχειρήσεων που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις συνθήκες.

Συνεχίζοντας ο κ. Κούβελας, μίλησε για τα φαινόμενα συνωστισμού και τόνισε πως οι νέοι δεν περιορίζονται. Αυτό που πρέπει να γίνει και έπρεπε να έχει γίνει από την αρχή, είναι μια καταγραφή των ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και περιορισμός αυτών στα σπίτια τους με τη βοήθεια και τη στήριξη του κράτους.

Αναφέρθηκε και στο εμβόλιο λέγοντας πως δεν είναι γνωστό πότε θα βρεθεί, όπως επίσης είναι δύσκολο να βρεθεί και φάρμακο.

Tι λένε οι ειδικοί για την «έκρηξη» κρουσμάτων κορωνοϊού

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, η αυξητική τάση των κρουσμάτων δεν θα σταματήσει τόσο απλά. «Να είμαστε προετοιμασμένοι να έχουμε παρόμοια νούμερα τις προσεχείς δυο εβδομάδες» σχολίασε, εκφράζοντας την ελπίδα να διαψευστεί η πρόβλεψή του.

Μιλώντας στο βραδινό δελτίο της ΕΡΤ, ο κ. Εξαδάκτυλος σημείωσε ότι «αν τα νούμερα δεν προκαλούν ανησυχία τότε έχουμε ήδη πολύ σοβαρό πρόβλημα» και πως «πρέπει να τηρούμε τα μέτρα. Να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας, να είμαστε προσεκτικοί και συνεπείς, χωρίς να περιμένουμε τα πρόστιμα, ή τη Δευτέρα για να μη συνωστιστούμε στα μπαράκια».

Αν ο πληθυσμός τηρήσει τα μέτρα, προσέθεσε, τότε ενδέχεται «μετά τον Δεκαπενταύγουστο να δούμε κάμψη των αριθμών». Παρά ταύτα, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, εκτίμησε ότι «αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι είμαστε στην αρχή ενός δεύτερου κύματος», κάτι που έδειχναν κάποια μοντέλα για τον Αύγουστο. Καταλήγοντας, ο κ. Εξαδάκτυλος είπε ότι «το καλοκαίρι είναι πλέον πίσω μας. Μπροστά είναι το φθινόπωρο και έχει δυσκολίες» αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων, αλλά και στα κρυολογήματα και τις γρίπες.

Πηγή: in.gr 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα