Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024
25.5 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Κορωνοϊός: Οι δύο παράγοντες που οδήγησαν στην «έκρηξη» κρουσμάτων – Ο στόχος του lockdown

Πρέπει να διαβάσετε

Για τις ελπίδες που δημιουργούν οι τελευταίες ανακοινώσεις για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, το πως θα προστατευτούμε μέχρι να γίνουν εμβολιασμοί, το lockdown, αλλά και την «έκρηξη» κρουσμάτων και τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή μίλησε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA o  Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Τούντας.

Ο ίδιος χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική για την παγκόσμια κοινότητα την ανακοίνωση των εργαστηρίων των Pfizer και Biontech σύμφωνα με την οποία το εμβόλιο κατά της covid-19 είναι «αποτελεσματικό κατά 90%», μετά την πρώτη ανάλυση στο μέσον της Φάσης 3. Μάλιστα τόνισε πως η θετική αυτή εξέλιξη έρχεται σχεδόν δύο μήνες νωρίτερα απ’ ότι ήλπιζαν οι επιστήμονες δημιουργώντας αισιοδοξία τόσο για την αποτελεσματικότητά του όσο και για το γεγονός ότι θα παραχθεί σύντομα.

Ωστόσο ο κ. Τούντας τόνισε πως μπορεί αυτή τη στιγμή να βλέπουμε φως στον ορίζοντα, ο δρόμος όμως παραμένει μακρύς καθώς για να επιτευχθεί συνολική ανοσία θα πρέπει να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 50% του πληθυσμού παγκοσμίως. «Μέχρι τότε θα έχουμε πολλά ακόμη θύματα», σημείωσε και συμπλήρωσε πως για να έχουμε τις λιγότερες δυνατές ανθρώπινες απώλειες θα πρέπει να τηρηθούν τα μέτρα.

Οι δύο παράγοντες που οδήγησαν στην εκθετική αύξηση κρουσμάτων στην Ελλάδα

Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ, ανέφερε πως η διασπορά του ιού στη χώρα στο δεύτερο κύμα του κορωνοϊού, ξεκίνησε στη διάρκεια του καλοκαιριού όταν οι πολίτες μετακινήθηκαν από τις αστικές σε παραθεριστικές περιοχές, χωρίς να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας. «Εκεί υπήρχε μια αλόγιστη παράβαση των μέτρων», σημείωσε ο κ. Τούντας αναφερόμενος στις εικόνες που είδαμε σε μπαρ, παραλίες και πανηγύρια με ανθρώπους να συνωστίζονται χωρίς κανένα μέτρο προστασίας. Οι ίδιοι άνθρωποι στη συνέχεια επέστρεψαν στα αστικά κέντρα, όπου το περιβάλλον είναι πρόσφορο για τη μετάδοση του ιού, σημείωσε ο καθηγητής και έτσι φτάσαμε σε αυτή την έκρηξη κρουσμάτων.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως καθοριστικό ρόλο φαίνεται πως έχει και το γεγονός πως το στέλεχος του ιού στην Ελλάδα έχει υποστεί μετάλλαξη, με αποτέλεσμα να έχει γίνει πιο μεταδοτικός.

Βασικός στόχος του lockdown η αποσυμπίεση του ΕΣΥ

Ο κ. Τούντας αναφέρθηκε και στο lockdown που έχει τεθεί σε ισχύ σε ολόκληρη τη χώρα και σημείωσε πως ένα βασικό δεδομένο για να υπάρξει ξανά ένας σχετικός εφησυχασμός είναι ο δείκτης μεταδοτικότητας να πέσει κάτω από το 1.

Ωστόσο τόνισε πως βασική επιδίωξη του δεύτερου lockdown δεν είναι τόσο η μείωση των κρουσμάτων όσο το να μειωθεί η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, να μειωθούν δηλαδή οι νοσηλευόμενοι και ειδικά οι διασωληνωμένοι.

«Το κύμα θα σβήσει όταν εμείς θα τηρήσουμε τα μέτρα με η χωρίς lockdown», ανέφερε ο καθηγητής σχολιάζοντας πως δυστυχώς οι πολίτες «δεν φαίνεται έχουν καταλάβει τον κίνδυνο τον οποίο διατρέχουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα