Από την αρχή της εμφάνισης του κορωνοϊού στην Ελλάδα με το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη Θεσσαλονίκη την 26-02-2020, κανείς με την απλή λογική σκεπτόμενος άνθρωπος δεν μπορούσε να φανταστεί τις ανατροπές, ανακατατάξεις και συγκρούσεις που θα ακολουθούσαν.

Με επιστημονικά δεδομένα ότι η φυσική απόσταση που απαιτούνταν μέχρι την εφεύρεση του εμβολίου και την αναχαίτησή του κορωνοϊού ήταν απλώς θέμα χρόνου για να ανατραπούν όλες οι πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές και θρησκευτικές δραστηριότητες του τόπου.

Τα περιοριστικά μέτρα κατά της διασποράς του φονικού ιού σάρωσαν την κοινωνία. Οι πολιτικές διαδικασίες, οι αυτοδιοικητικές συνεδριάσεις, οι κοινωνικές, αθλητικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις, η εκπαίδευση, η διασκέδαση και ο τουρισμός, μπήκαν σε διαφορετικούς ρυθμούς λειτουργίας λόγω της μονιμοποίησης των μέτρων και της επαναλαμβανόμενης καραντίνας. Η επιβληθείσα απαγόρευση κυκλοφορίας τίναξε στον αέρα την οικονομία, την ανάπτυξη και τις εμπορικές δραστηριότητες.

Μέσα σε διάστημα εννέα μηνών δυο κύματα κορωνοϊού χτύπησαν ανελέητα τη χώρα, ενώ στο μεσοδιάστημα οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου με επαναλαμβανόμενα περιοριστικά μέτρα διαδεχόταν η μία την άλλη.

Ο αόρατος εχθρός ένας ιός μικρότερος ένα εκατομμύριο φορές από ένα ανθρώπινο κύτταρο, κατάφερε να γυρίσει τον κόσμο ανάποδα και να προκαλέσει ανθρώπινες απώλειες, ανησυχία και φόβο, συγκριτικά μεγαλύτερης έκτασης των δυο προηγούμενων παγκόσμιων πολέμων.

Μεταξύ των άλλων επιπτώσεων και παρενεργειών που προκλήθηκαν στην ελληνική κοινωνία, κυρίως όσον αφορά τις αντιδράσεις κατά των περιοριστικών μέτρων, αξιοσημείωτο θεωρείται το γεγονός της αντιμετώπισης αυτού του σοβαρού ζητήματος από την πλευρά της Εκκλησίας. Μικρός αριθμός Ιεραρχών, Κληρικών και πιστών, κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης διαχώρισαν τη θέση τους εκδηλώνοντας την αντίθεσή τους.

Παρόλο που η επίσημη Εκκλησία και η συντριπτική πλειοψηφία Κλήρου και Λαού συντάχθηκε υποδειγματικά στην κοινή προσπάθεια, υπήρξαν εξαιρέσεις από ορισμένους που αρνούνταν να παραδεχθούν την επικινδυνότητα του υγειονομικού φαινομένου, διεκήρυσσαν την απαξίωσή τους και τροφοδοτούσαν το «κίνημα των αρνητών».

Είναι βέβαιο ότι το επιστημονικό δόγμα κατά της πανδημίας του κορωνοϊού που εγκρίθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και υιοθετήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις των κρατών της γης, διόλου δεν απειλούσε κανένα θρησκευτικό δόγμα. Ασφαλώς δεν ήταν μόνο οι εκκλησίες εστίες μετάδοσης της νόσου, ήταν όμως μια από τις βασικές εστίες.

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας που «σαρώνει» την Ελλάδα από τον Οκτώβριο είναι σφοδρότερο από το προηγούμενο. Αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποίησε την Ευρώπη ότι θα υπάρξει και τρίτο κύμα πανδημίας και οι χώρες επιβάλλεται να προχωρήσουν στη δημιουργία απαραίτητων υποδομών. Είναι σαφές ότι η Ευρώπη αλλά και η Ελλάδα καθυστέρησαν να λάβουν μέτρα για το δεύτερο κύμα που σήμερα σαρώνει τη Γηραιά Ήπειρο.

Η πανδημία είναι εδώ και συνεχίζει απτόητη το καταστροφικό της έργο. Όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα όλες οι πλευρές της ελληνική κοινωνίας αγωνιούν και πιέζουν για την επιστροφή στην κανονικότητα. Πιέζουν το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια, η εστίαση, πιέζει και ένα τμήμα της εκκλησίας. Όλοι που πιέζουν είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπιστούν αυστηρά με τα πλέον απαιτητικά πρωτόκολλα επαναλειτουργίας. Το ίδιο ασφαλώς πρέπει να γίνει και με τις εκκλησίες, οι οποίες προς Θεού δεν πρέπει να λειτουργήσουν ανεξέλεγκτα. Γιατί ο κορωνοϊός όπως έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα δεν είναι κανένας απλός ιός της γρίπης. Είναι ο υιός του διαβόλου!!!

Μαρίνος Παττακός

Ο Μαρίνος Παττακός είναι Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ηρακλείου