Κυριακή, 10 Νοεμβρίου, 2024
16.4 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Κορωνοϊός: Ο ιερέας από την Ουγκάντα που χειροτονήθηκε στην Κρήτη και εγκλωβίστηκε στην Αθήνα

Πρέπει να διαβάσετε

Από την Αθήνα, όπου βρίσκεται εγκλωβισμένος μετά και την απαγόρευση των πτήσεων, μίλησε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA o πατέρας Αντώνιος Μουτιάμπα, ο ιερέας από την Ουγκάντα, που σπούδασε και χειροτονήθηκε στην Κρήτη.

Το μυαλό του βρίσκεται συνεχώς στην Αφρική, εκεί που όπως εξηγεί ο κορωνοϊός ευτυχώς ακόμα δεν έχει εξαπλωθεί.

«Στην Ουγκάντα έχουμε μόνο 53 κορύσματα, ενώ ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν έχουμε θάνατο από κορωνοϊό», ανέφερε ο π. Αντώνιος και συμπλήρωσε πως «το πρόβλημα στην Αφρική είναι πως το σύστημα υγείας είναι ιδιωτικό, αν εξαπλωθεί ο ιός όπως εδώ δεν θα μείνει τίποτα.»

Μάλιστα τα πράγματα είναι ιδιαιτέρως τραγικά αν αναλογιστεί κανείς πως σε μια χώρα με πληθυσμό 42.000.000 κατοίκων υπάρχουν μόλις 15 κρεβάτια Εντατικής Θεραπείας, με τον π. Αντώνιο να σημειώνει πως «σε αυτό πρέπει να προστεθεί και το γεγονός πως δεν ξέρουμε πόσοι είναι οι γιατροί που μπορούν να ριχτούν στη μάχη κατά του κορωνοϊού».

Ο ίδιος ανέφερε πως η χώρα έχει λάβει πολύ αυστηρά μέτρα κατά της εξάπλωσης του ιού και οι πολίτες πλέον μένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους. Αυτό όμως φέρνει στην επιφάνεια ακόμα μια δύσκολη πτυχή της καθημερινότητας των πολιτών.

«Το πρόβλημα είναι ότι οι άνθρωποι στην Ουγκάντα κυριολεκτικά δουλεύουν για να ζήσουν, για να αγοράσουν το φαγητό της ημέρας», σημείωσε ο ιερέας τονίζοντας πως η απαγόρευση των μετακινήσεων έχει αυξήσει το φαινόμενο πείνας στη χώρα.

«Όσοι μένουν σπίτι, σημαίνει ότι μένουν όχι μόνο χωρίς φαγητό αλλά και χωρίς νερό», συμπλήρωσε και υπενθύμισε πως οι άνθρωποι εκεί χρειάζεται καθημερινά να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για να εξασφαλίσουν πόσιμο νερό, μετακίνηση για την οποία πρέπει πλέον να προμηθεύονται και το απαραίτητο πιστοποιητικό.

«Υπάρχουν δυσκολίες τις οποίες δεν μπορώ να περιγράψω», συνεχίζει και είναι εμφανές πως το μυαλό του είναι συνεχώς πίσω στην Ουγκάντα. «Ακόμα και το φαγητό εκεί δεν είναι όπως εδώ, μιλάμε για ευπαθή προϊόντα τα οποία έρχονται καθημερινά στις αγορές. Ο κόσμος πρέπει να μετακινείται καθημερινά για να τα προμηθεύεται.»

Ο π. Αντώνιος τόνισε επίσης πως η κυβέρνηση δεν έχει δώσει καμία οικονομική στήριξη στους ανθρώπους που πλέον δεν μπορούν να δουλέψουν, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που ο ίδιος συμφωνεί με την κυβέρνηση, αναφορικά με τα μέτρα περιορισμού της διάδοσης της νόσου.

«Στις χώρες της Αφρικής και ειδικά στην Ουγκάντα, η πολιτική δρά δικτατορικά», σημειώνει και εξηγεί πως οι περισσότεροι πολίτες ίσως δεν γνωρίζουν καν για ποιο λόγο βρίσκονται στα σπίτια τους. «Είναι απλά διαταγή και ο κόσμος υπακούει. Πολλοί δεν γνωρίζουν κάν γιατί μένουν μέσα στα σπίτια τους».

Ο π. Αντώνιος είναι ένας άνθρωπος ιδιαίτερα αγαπητός στην Ουγκάντα, όπου βοηθά τους κατοίκους και ιδιαίτερα τα παιδιά που δίνουν καθημερινά μάχη με την πείνα, την φτώχεια και την εξαθλίωση, αλλά και στην Κρήτη όπου έζησε πολλά χρόνια και απέκτησε «οικογενειακούς» δεσμούς.

Σε πολύ μικρή ηλικία έφυγε από τη χώρα που γεννήθηκε και εγκαταστάθηκε στην Κρήτη χάριν της βοήθειας του μακαριστού μητροπολίτη Κισσάμου-Σελίνου, Ειρηναίου Γαλανάκη. Ο ίδιος γλίτωσε από τις παιδικές ασθένειες και κατάφερε να επιβιώσει. Ωστόσο, γύρισε πίσω για να γιατρέψει τις πληγές των συνανθρώπων του.

Εκεί λοιπόν πήρε μαζί του την Ελλάδα, όπου τα παιδιά της Ενορίας μάλιστα να παρελαύνουν την 28η Οκτωβρίου. «Πήρα την πρωτοβουλία να γιορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου και γιατί τιμούμε την Ελλάδα που μας μόρφωσε κα την Ορθοδοξία αλλά κυρίως γιατί είναι μια ευκαιρία οι πολίτες στην Ουγκάντα να πουν «όχι». Πιστεύω πως η μιζέρια της Αφρικής οφείλεται στο ότι πάντα λέμε ναι. Ήρθε λοιπόν ο καιρός να πούμε «όχι»», αναφέρει εμφατικά ο π. Αντώνιος.

«Κάθε που βλέπω γαλανόλευκη σημαία, νιώθω χαρά, βλέπω την πατρίδα μου», καταλήγει συγκινημένος.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα