Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024
14.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Κορωνοϊός: Ο εφιάλτης επέστρεψε – Η Ευρώπη κλειδώνεται σπίτι της, διαδοχικά lockdowns και νέα μέτρα

Πρέπει να διαβάσετε

Στο «μάτι του κυκλώνα» του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού βρίσκεται η Ευρώπη με τη μία μετά την άλλη τις κυβερνήσεις να προχωρούν σε οριζόντια μέτρα και lockdown σε μια προσπάθεια να βάλουν φρένο στη διασπορά της Covid-19 καθώς τα εθνικά συστήματα υγείας δέχονται τεράστιες πιέσεις.

Σ’ ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο οι χώρες επιστρέφουν σε διαφορετικές μορφές lockdown από τη Γαλλία και τη Γερμανία, μέχρι το Βέλγιο και τη χώρα μας, ενώ ενισχυμένα μέτρα ανακοινώθηκαν σε Ισπανία και Ιταλία μεταξύ άλλων. Το στοίχημα είναι να αναχαιτίσουν την πανδημία – ενόψει μάλιστα των Χριστουγέννων- με το μικρότερο δυνατό κόστος για τις οικονομίες τους και με τις αντοχές των πολιτών να εξασθενούν δραματικά, όπως φαίνεται και από τις οργισμένες διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Βρετανία

H Βρετανία ετοιμάζεται για το νέο καθολικό lockdown από τις 6 Νοεμβρίου μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου με τα μέλη του κοινοβουλίου να ψηφίζουν σήμερα μέτρα για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού και τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να προειδοποιεί ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση από την εφαρμογή ενός lockdown στην Αγγλία.

Αφού ο ίδιος αντιστάθηκε στα καλέσματα για την επιβολή ενός δεύτερου lockdown για το μεγαλύτερο μέρος του προηγούμενου μήνα, ο Τζόνσον ανακοίνωσε το Σάββατο, ότι μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης θα τεθούν σε ισχύ οι περιορισμοί σε όλη την Αγγλία, που περιλαμβάνουν λουκέτο σε μη απαραίτητες επιχειρήσεις (εξαιρούνται φαρμακεία, σούπερ μάρκετ), σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφετέριες και παμπ, απαγόρευση κοινωνικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, συναθροίσεις ατόμων από διαφορετικές οικογένειες και τηλεργασία, όπου αυτό είναι εφικτό.

Η Βρετανία έχει το μεγαλύτερο αριθμό θανάτων από την COVID-19 που έχει δηλωθεί επίσημα στην Ευρώπη και βρίσκεται αντιμέτωπη με περισσότερα από 20.000 νέα περιστατικά μόλυνσης ημερησίως. Οι επιστήμονες έχουνε προειδοποιήσει ότι το χειρότερο σενάριο, που προβλέπει 80.000 νεκρούς, είναι δυνατό να ξεπεραστεί στη διάρκεια του χειμώνα. «Τα μοντέλα των επιστημόνων μας αφήνουν να εννοηθεί ότι, αν δεν δραστηριοποιηθούμε τώρα, θα δούμε θανάτους στη διάρκεια του χειμώνα που θα είναι διπλάσιοι ή και ακόμη περισσότεροι από τους θανάτους του πρώτου κύματος», αναμένεται να τονίσει σήμερα ο Τζόνσον, σύμφωνα με το γραφείο του.

Γαλλία

Στη Γαλλία οι πολίτες θα επιτρέπεται μέχρι την 1η Δεκεμβρίου να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους μόνον για να αγοράσουν τα χρειώδη – τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης – για ιατρικούς λόγους και για άσκηση, αφού προηγουμένως έχουν συμπληρώσει το ειδικό έντυπο. Σύμφωνα με τη Le Parisien το γραφείο του Γάλλο πρωθυπουργού Ζαν Καστέξ επιβεβαίωσε ότι οι πολίτες θα μπορούν να απομακρύνονται έως και ένα χλμ από τα σπίτια τους.

Παράλληλα θα κατεβάσουν ρολά όλες οι μη αναγκαίες επιχειρήσεις -ανάμεσά τους εστιατόρια, μπαρ και πολλά καταστήματα – καθώς καλπάζει η πανδημία στη χώρα και πάνω από τις μισές κλίνες στις ΜΕΘ των νοσοκομείων έχουν ήδη καταληφθεί από ασθενείς του νέου κορωνοϊού. Παράλληλα ισχύει απαγόρευση μετακινήσεων μεταξύ των διαφόρων περιοχών της Γαλλίας, ενώ θα κλείσουν και τα σύνορα για όλες τις χώρες εκτός της Ζώνης Σένγκεν. Οι Αρχές συνιστούν την τηλεργασία, όπου αυτό είναι εφικτό ενώ τα πανεπιστήμια ετοιμάζονται για διαδικτυακά μαθήματα. Σε αντίθεση, όμως, με το προηγούμενο lockdown, θα παραμείνουν ανοικτά τα σχολεία, ενώ θα επιτρέπονται οι επισκέψεις συγγενών στους οίκους ευγηρίας.

Γερμανία

Στη Γερμανία σε ισχύ τίθεται από σήμερα μερικό lockdown που θα διαρκέσει τέσσερις εβδομάδες με τα περιοριστικά μέτρα να προβλέπουν κλείσιμο των μπαρ και των παμπ, ενώ τα εστιατόρια θα λειτουργούν μόνον για όσους θέλουν να παραλάβουν φαγητό. Άλλα καταστήματα θα παραμείνουν ανοικτά, αλά με περιορισμούς – δηλαδή ένα άτομο ανά δέκα τ.μ. – όμως θα κλείσουν γυμναστήρια, κινηματογράφοι, θέατρα και ξενοδοχεία. Σε εσωτερικούς χώρους θα επιτρέπονται οι συναθροίσεις έως δέκα ατόμων από δύο μόνον νοικοκυριά, ενώ όπως και στη Γαλλία θα συνεχίσουν να λειτουργούν σχολεία, νηπιαγωγεία και βρεφονηπιακοί σταθμοί, ενώ οι οίκοι ευγηρίας θα μπορούν να δέχονται επισκέψεις.

Με τα ημερήσια νέα κρούσματα να αυξάνουν εκθετικά στη Γερμανία η Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε ότι έπρεπε να αναλάβει δράση τώρα για να αποτραπεί μια οξεία εθνική υγειονομική κρίση.

Βέλγιο

Αλλά και το Βέλγιο μπαίνει από σήμερα σε νέο lockdown διάρκειας ενάμιση μήνα, εξαιρουμένων των σχολείων που θα μείνουν κλειστά μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τα νέα περιοριστικά μέτρα περιορισμού ρολά θα κατεβάσουν κομμωτήρια και εστιατόρια, η χρήση μάσκας καθίσταται υποχρεωτική για υπαίθριες συγκεντρώσεις έως τεσσάρων ατόμων, ενώ απαγορεύονται οι συναθροίσεις σε εσωτερικούς χώρους.

Λόγω της πίεσης που δέχεται το εθνικό σύστημα υγείας του το Βέλγιο άρχισε να στέλνει ασθενείς στη γειτονική Γερμανία, ενώ σε νοσοκομεία της Λιέγης ζητούν ακόμη και από γιατρούς με κορωνοϊό να συνεχίσουν να εργάζονται: Η τηλεργασία καθίσταται επίσης υποχρεωτική, όπου αυτό είναι εφικτό στη χώρα που σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων είναι αυτή που έχει πληγεί περισσότερο στην ΕΕ των 27 μετρώντας 1.600 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, ενώ ο αριθμός των εισαχθέντων με Covid-19 την περασμένη εβδομάδα στα νοσοκομεία ήταν κατά 77% υψηλότερος σε σύγκριση με εκείνον της αμέσως προηγούμενος και κατά 10% μεγαλύτερος από το ρεκόρ εισαγωγών του περασμένου Απριλίου.

Ιταλία

Στην Ιταλία ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ανακοινώνει σήμερα νέα δέσμη μέτρων για την αναχαίτιση της διασποράς του κορωνοϊού. Σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ σχεδιάζονται τοπικά lockdown σε περιφέρειες που παρατηρείται έξαρση των κρουσμάτων, όπως η Λομβαρδία και σε μεγαλουπόλεις όπως η Νάπολη και η Γένοβα, ενώ ενδέχεται να μπουν σοβαροί περιορισμοί στις μετακινήσεις μεταξύ περιφερειών.

Η κυβέρνηση συνασπισμού είχε ήδη ανακοινώσει με διατάγματα αρκετές φορές νέα μέτρα στη διάρκεια του περασμένου μήνα, τελευταία φορά στις 25 Οκτωβρίου, ενώ πέραν τούτων η γενικευμένη χρήση μάσκας ισχύει ουσιαστικά σ’ ολόκληρη την Ιταλία εδώ και πάνω από τρεις εβδομάδες, ενώ θέατρα και κινηματογράφοι παραμένουν κλειστά εδώ και μία εβδομάδα. Τα μπαρ και τα εστιατόρια επιτρέπεται να σερβίρουν τους πελάτες τους μέχρι τις 18:00 τοπική ώρα, ενώ ορισμένα μαθήματα σε γυμνάσια και λύκεια αναμένεται να διεξάγονται διαδικτυακά.

Οι διαδηλώσεις κατά των περιοριστικών μέτρων έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα στην Ιταλία των 60 εκατομμυρίων κατοίκων, που κατέγραψε χθες σχεδόν 30.000 νέα κρούσματα και περίπου 300 θανάτους από τον κορωνοϊό σ’ ένα 24ωρο.

Ισπανία

H Ισπανία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και επέβαλε νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας μεταξύ 23:00 και 06:00 στις 25 Οκτωβρίου, ενώ έχουν τεθεί σε ισχύ περιορισμοί στις μετακινήσεις μεταξύ διαφόρων περιοχών και έχουν απαγορευτεί οι συναθροίσεις άνω των έξι ατόμων σ’ ολόκληρη τη χώρα. Οι μετακινήσεις επιτρέπονται μόνον όταν αφορούν σε μετάβαση προς το χώρο εργασίας, στην αγορά φαρμάκων ή επίσκεψη σε γιατρό και νοσοκομείο, ή επίσκεψη σε άτομο που χρήζει βοήθειας. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε κλειστούς χώρους και μέσα μαζικής μεταφοράς ενώ σε αρκετές περιφέρειες και σε εξωτερικούς χώρους.

Αλλά τα μέτρα έχουν πυροδοτήσει κύμα βίαιων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Ισπανία από τη Μαδρίτη μέχρι τη Βαρκελώνη, το Λογκρόνο, τη Μάλαγα, τη Βιτόρια, τη Βαλένθια, τη Σανταντέρ μεταξύ άλλων με τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ να απευθύνει έκκληση για ηρεμία και συμμόρφωση με τα μέτρα αποδίδοντας τις ταραχές σε μια «βίαιη, παράλογη» μειοψηφία. Η Ισπανία είναι μία από τις χώρες που έχουν πληγεί σφοδρότερα από την πανδημία του κορωνοϊού και προσπάθησε να περιορίσει το δεύτερο κύμα, αλλά ο Σάντσεθ αναγκάστηκε να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι τις αρχές Μαϊου, εκχωρώντας σε περιφέρειες εξουσίες για να αποφασίζουν νυκτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας και περιορισμούς στις μετακινήσεις.

Πηγή: iefimerida.gr 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα