Ενδελεχής έλεγχος ύποπτων προς μετάλλαξη κρουσμάτων κορωνοϊού πραγματοποιείται στα εργαστήρια του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, καθώς οι επιστήμονες είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για τη νέα μετάλλαξη κορωνοϊού που μεταδίδεται ταχύτατα ειδικά στη Μεγάλη Βρετανία. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής τα κρούσματα του μεταλλαγμένου κορωνοϊού στη χώρα μας είναι 30, εκ των οποίων τα 3 είναι ορφανά.

Το ερώτημα τώρα είναι πώς προχωρεί η εξάπλωση αυτού του μεταλλαγμένου στελέχους του ιού. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open TV, ανάμεσα στα δείγματα που εξετάζονται είναι και στενές επαφές αλλά και συγγενείς των τριών «ορφανών» κρουσμάτων με το στέλεχος κορωνοϊού της Μεγάλης Βρετανίας που έχουν βρεθεί στη χώρα (2 στην Αττική και 1 στην Κρήτη).

Ο έλεγχος αυτός θα δείξει εάν υπάρχουν και άλλα κρούσματα με τη μετάλλαξη του κορωνοϊού που ακόμα δεν έχουν εντοπιστεί. Οι επιστήμονες ανησυχούν για τη νέα, ακόμα πιο μεταδοτική μετάλλαξη του κορωνοϊού και σημειώνουν ότι σε συνδυασμό με το άνοιγμα καταστημάτων λιανεμπορίου και σχολείων μπορεί να οδηγήσουν σε εικόνες Νοεμβρίου όσον αφορά στο ΕΣΥ και στις ΜΕΘ.

Για το λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου έκτακτη σύσκεψη των ειδικών στο υπουργείο Υγείας. Το 5% με 10% των θετικών κρουσμάτων στη χώρα μας θα εξετάζονται με ειδικό τρόπο για να υπάρχει καλύτερος έλεγχος της μετάλλαξης του κορωνοϊού. Τα αποτελέσματα των ειδικών αυτών τεστ χρειάζονται αναμονή 3 με 4 ημέρες.

Μεγάλη συζήτηση για τις υφασμάτινες μάσκες

Για την προστασία που παρέχουν οι υφασμάτινες μάσκες για τον κορωνοϊό, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι έχουν δοθεί εδώ και μήνες οδηγίες από την επιστημονική κοινότητα προς του πολίτες. Επομένως έχουν γίνει ξεκάθαρες οι προδιαγραφές που πρέπει να καλύπτει μία μάσκα για να θεωρείται ότι παρέχει προστασία από τον κορωνοϊό. Είτε είναι χειρουργική είτε υφασμάτινη μία μάσκα δεν θα πρέπει να επιτρέπει τα μόρια κορονοϊού να περάσουν.

Οπως ξεκαθάρισε η Δέσποινα Βλεπάκη στο Open, εάν η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού αλλάξει αυτά που ξέρουμε μέχρι στιγμής όσα ξέρουμε για τις μάσκες κορονοϊού αυτό μένει να φανεί από νέες έρευνες. Ωστόσο, οι ειδικοί ξεκαθαρίζουν ότι με τα έως τώρα δεδομένα οι μάσκες που χρησιμοποιούμε με κρατούν ασφαλείς.

«Οι οδηγίες που βγήκαν στη Γαλλία μιλούν περισσότερο για την ποιότητα των μασκών. Εμείς αυτό το έχουμε πει σχετικά νωρίς», ανέφερε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Παρασκευής ο κ. Μαγιορκίνης και στη συνέχεια ξεκαθάρισε ότι οι μάσκες για τον κορονοϊό κατατάσσονται σε δύο κατηγορίες. «Στην κατηγορία 1 μπορεί να υπάγονται και οι χειρουργικές μάσκες και οι υφασμάτινες. Εξαρτάται από την ποιότητά τους. Οι μάσκες που έχουμε προτείνει, ακόμα και οι υφασμάτινες έχουν πολύ συγκεκριμένα ποιοτικά κριτήρια που δεν επιτρέπουν να περνούν πολύ μικρά σωματίδια από τους πόρους τους».

Στη συνέχεια ο Γκίκας Μαγιορκίνης ξεκαθάρισε ότι οι συστάσεις του γαλλικού υπουργείου Υγείας «δεν διαφέρουν από αυτές έχουμε κάνει εμείς εδώ και αρκετό καιρό». «Η ακριβής σύσταση που έδωσαν τώρα στους ανθρώπους είναι απλά να προσέχουν τι ποιότητας μάσκας χρησιμοποιούν είτε αυτές είναι χειρουργικές είτε υφασμάτινες», ξεκαθάρισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Προβληματισμός και διχογνωμία επικρατεί και μεταξύ των επιστημόνων στη χώρα μας για την κάλυψη των μασκών στις μεταλλάξεις του ιού. Οι υφασμάτινες μάσκες προστατεύουν λιγότερο από τις χειρουργικές. Οι άσπρες οι κωνικές προστατεύουν περισσότερο από τις χειρουργικές.  Στη φάση αυτή που είμαστε η υφασμάτινη, είναι επαρκής! Αν λόγω μετάλλαξης χρειαστεί να αλλάξουν, θα το ανακοινώσουμε» τόνισε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του ΠΙΣ, στο Open TV.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα Σάββατο 23 Ιανουαρίου 605 κρούσματα, 24 θανάτους και 292 διασωληνωμένους με κορωνοϊό στις ΜΕΘ των νοσοκομείων κατά το τελευταίο 24ωρο. Σε σχέση με τα κρούσματα που καταγράφηκαν χθες Παρασκευή, παρουσιάστηκε μικρή αύξηση, ενώ στα ίδια σχεδόν επίπεδα παρέμειναν οι διασωληνωμένοι, αλλά και ο αριθμός των συμπολιτών μας που κατέληξαν από τη νόσο.

Πηγή: ethnos.gr