Στο τέλος της εβδομάδας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθυνθεί στον ελληνικό λαό με τηλεοπτικό του μήνυμα. Το νέο διάγγελμα Μητσοτάκη έχει κλειδώσει όπως προκύπτει από τα λεγόμενα του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «MAX FM».
Τι θα γίνει μετά τις 7 Δεκεμβρίου
Όπως εξήγησε ο κ. Πέτσας, «ο πρωθυπουργός συλλέγει τα στοιχεία από τους επιστήμονες και αναμένεται να τοποθετηθεί προς το τέλος της εβδομάδας για το τι μέλλει γενέσθαι μετά τις 7 Δεκεμβρίου. Τότε θα είναι πιο ξεκάθαρο σε όλους, ποιοι τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας μπορούν να ανοίξουν με ασφάλεια, από πότε και με ποιους κανόνες.
Όλοι πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι είναι πρώτη φορά που έχουμε μια αχτίδα φωτός μπροστά μας: Είναι τα εμβόλια που θα έρθουν στην ώρα τους. Μέχρι όμως ένα ικανό ποσοστό του πληθυσμού να εμβολιαστεί, θα πρέπει όλοι να εξακολουθούμε να τηρούμε τους κανόνες με προσοχή. Είναι κάπως θετικά τα στοιχεία, ότι πέφτουν τα κρούσματα, πέφτει ο ρυθμός μετάδοσης παντού σε όλη την Ελλάδα, αλλά με πιο αργό ρυθμό, από ό,τι θα περίμενε κανείς. Και αυτό γιατί υπάρχει μια κόπωση του πληθυσμού, μετά από 10 μήνες μάχης με τον αόρατο εχθρό, τον κορωνοϊό, η οποία οδηγεί και σε μια πιο βραδεία πτώση των κρουσμάτων».
Στο μέσο του ποταμού
Ο κ. Πέτσας πρόσθεσε επίσης ότι «η ατομική συμπεριφορά όλων μας μπορεί να μας οδηγήσει στον θρίαμβο ή την ήττα. Και γι’ αυτό κάνουμε έκκληση, από πλευράς Κυβέρνησης, σε όλους τους πολίτες να συμβάλλουν με διαφορετικό, αλλά εξίσου σπουδαίο τρόπο, στην αντιμετώπιση της πανδημίας, στον κοινό σκοπό που είναι να μπορέσουμε να περάσουμε απέναντι. Είμαστε στο μέσο του ποταμού και πρέπει να περάσουμε απέναντι μέσα από τα ορμητικά νερά της πανδημίας. Ξεκίνησε μια δύσκολη εβδομάδα με δυο αντιφατικά χαρακτηριστικά. Πρώτον, θα βλέπουμε μια μείωση κρουσμάτων. Και δεύτερον θα συνεχίσει να είναι υψηλός ο αριθμός των διασωληνωμένων και δυστυχώς και των θανάτων, γιατί τα κρούσματα ήταν πολύ ψηλά το προηγούμενο χρονικό διάστημα και πολλοί άνθρωποί νοσηλεύονται σε Μ.Ε.Θ.».
Υπονομεύει την κοινή προσπάθεια
Σε σχέση με τις αποκαλύψεις για το παράλληλο σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων στον ΕΟΔΥ ο κ. Πέτσας επανέλαβε την κυβερνητική διάψευση υποστηρίζοντας ότι «η σύγχυση υπονομεύει την κοινή προσπάθεια».
«Είμαστε κατηγορηματικοί σε αυτό. Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αξιοπιστίας των στοιχείων. Ανακοινώσεις και απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα, θα υπάρξουν λεπτομερείς σήμερα το απόγευμα από τον κ. Αρκουμανέα, τον επικεφαλής του ΕΟΔΥ, στην καθιερωμένη ενημέρωση στις 6 το απόγευμα. Τα στοιχεία από κάθε μεμονωμένο νοσοκομείο, από κάθε κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ, από κάθε πύλη εισόδου στη χώρα συλλέγονται στο μητρώο του ΕΟΔΥ, που κάθε μέρα κάνει σχετική ανακοίνωση. Είναι απόλυτα ελεγμένο και μας έχει οδηγήσει με ασφάλεια μέχρι εδώ. Δεν πρέπει να υπάρχει σύγχυση γιατί η σύγχυση υπονομεύει την κοινή προσπάθεια» σημείωσε ο κ. Πέτσας.
Δεν είχαμε εικόνες Βόρειας Ιταλίας
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε την κριτική της αντιπολίτευσης και υποστήριξε ότι «πάμε καλά σε σχέση με άλλες -ευρωπαϊκές και όχι μόνο- χώρες στην αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος. Δεν είχαμε εικόνες Βορείου Ιταλίας, όπως κάποιοι από την Αντιπολίτευση προσπαθούν να βάλουν στο λεξιλόγιό τους».
«Δεν υπήρχε κανένας, ο οποίος να χρειάζονταν κρεβάτι Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και να μην το βρήκε. Δεν ζήτησε κανένας αναπνευστήρα και να μην τον βρήκε. Γίνονται μετακινήσεις ασθενών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, για να έχουν την καλύτερη περίθαλψη και να αντέξει, με τους πόρους που έχει το Σύστημα Υγείας, την πίεση παντού, σε όλη την Επικράτεια.
Αντιμετωπίζουμε μία κρίση που προσομοιάζει με πόλεμο και επομένως όλη η χώρα είναι μία Υγειονομική Περιφέρεια, προκειμένου να κάνουμε την κατανομή των πόρων έτσι ώστε να κερδίσουμε τον πόλεμο.
Οι εύκολες συνταγές και οι ταμπέλες που πολλές φορές, δυστυχώς, ακόμη και σε αυτό το πολύ κρίσιμο ζήτημα, προσπαθεί να υιοθετήσει η Αντιπολίτευση καταρρέουν μπροστά στην πραγματικότητα των αριθμών. Και η πραγματικότητα των αριθμών είναι ότι το Σύστημα Υγείας άντεξε. Το γεγονός ότι έχουμε αυξημένους θανάτους όταν έχουμε τόσα πολλά κρούσματα, σε σχέση με το πρώτο κύμα της πανδημίας, είναι κάτι το οποίο, δυστυχώς πρέπει να το περιμένουμε. Το θέμα είναι ο κάθε ασθενής που καταλήγει στο νοσοκομείο να μπορεί να βρίσκει την περίθαλψη που του αξίζει. Και αυτό γίνεται με υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών, των νοσηλευτών, του διοικητικού προσωπικού, όλων» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Πηγή: in.gr