«Η μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων καταγράφεται στις ηλικίες 18 έως 24», όπως αναφέρθηκε στην έκτακτη ενημέρωση για τον κορωνοϊό που πραγματοποιήθηκε στον ΕΟΔΥ.
Σε αυτή συμμετέχουν ο καθηγητής Παιδιατρικής, Θεοκλής Ζαούτης, καθώς και ο α’ αντιπρόεδρος και αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής.
Ο Θεοκλής Ζαούτης ξεκίνησε την ενημέρωση με στοιχεία για την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ευρώπη και την αύξηση του δείκτη θετικότητας.
Όπως είπε η Ελλάδα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα στις εισαγωγές ΜΕΘ ανά 100.000 πληθυσμού. «Οι παραλλαγές BA4 και ΒΑ5 σαρώνουν στην Ευρώπη», όπως είπε.
Αναφερόμενος στις δυο νέες υποπαραλλαγές της μετάλλαξης Omicron, η Ελλάδα είναι πάνω από 50% της μετάλλαξης.
Για την επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα ενημέρωσε ο Δημήτρης Παρασκευής. Οι περιοχές που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων είναι τα νησιά του Ιονίου, Κρήτης, του Νοτίου Αιγαίου και η Αττική.
Σημαντική άνοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ καταγράφεται και στο ποσοστό των επαναλοιμώξεων τις τελευταίες 3 εβδομάδες.
Ανάλογη άνοδος καταγράφεται στις απλές νοσηλείες, χωρίς όμως αύξηση στις νοσηλείες ΜΕΘ.
Θεωρούν οι ειδικοί ότι η παρούσα έξαρση της επιδημίας θα έχει ήπια χαρακτηριστικά καθώς έχει παρέλθει το χρονικό διάστημα (παράθυρο) που μεσολαβεί ανάμεσα στα κρούσματα και τις εισαγωγές σε ΜΕΘ.
Όπως ανέφερε ο κ. Παρασκευής, στα προηγούμενα επιδημικά κύματα μέσα σε 12 με 15 ημέρες από τα αυξημένα κρούσματα αποτυπωνόταν η αύξηση στις ΜΕΘ.
Πλέον έχουν παρέλθει 28 ημέρες από την αρχή της έξαρσης, χωρίς να καταγράφεται αύξηση στις εισαγωγές ΜΕΘ.
Τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 150.000 με 200.000.
Ο δείκτης αναπαραγωγής εκτιμάται στο 1,3.
Η προστασία της 4ης δόσης καθίσταται φανερή στις ηλικιακές ομάδες άνω των 70 ετών, όπου ειδικά στους 80 ετών και άνω εκτιμάται ότι είναι 6 φορές μικρότερος ο κίνδυνος νόσησης.
Θα εξεταστεί η σύσταση για τη χρήση της μάσκας από τούδε και στο εξής.
Πηγή: protothema.gr