Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Κορωνοϊός: Κυριαρχεί η μετάλλαξη Δέλτα – Αυξάνονται οι διασωληνωμένοι, τι ισχύει για την παραλλαγή Mu

Πρέπει να διαβάσετε

Ανοδική πορεία συνεχίζει να σημειώνει ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών με κορωνοϊό στη χώρα μας, στην οποία, πλέον, εντοπίζεται και η νέα μετάλλαξη Mu.

Το απόγευμα της Παρασκευής ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.729 νέα κρούσματα και 35 νεκρούς, ενώ οι διασωληνωμένοι αγγίζουν τους 364.

Το προφίλ των ανεμβολίαστων

Από το σύνολο των διασωληνωμένων το 84.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 328 (90.11%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 36 (9.89%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Όπως μετέδωσε ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΣΚΑΙ, ανάμεσα στους διασωληνωμένους βρίσκεται ένα 12χρονο παιδί με ακόμη ένα νόσημα, ενώ 166 ασθενείς ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 40-64. Αναλυτικά:

  • 65+: 183 (50,3%)
  • 40-64: 166 (45,6%)
  • 18-39: 14 (3,8%)
  • 0-17: 1 (0,3%)

Η κυριαρχία της μετάλλαξης Δέλτα και η εμφάνιση της Mu

Την ώρα που η μετάλλαξη Δέλτα, το μεταδοτικό αυτό στέλεχος, κυριαρχεί στη χώρα μας, καθώς εντοπίζεται στο 96,72% των νέων στελεχών, κάνοντας ακόμη πιο απαιτητική τη διαδικασία κτισίματος του τείχους ανοσίας, ανακοινώθηκαν και τα πρώτα κρούσματα της νέας παραλλαγής Mu.

Όπως γνωστοποιήθηκε από τον ΕΟΔΥ, Mέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί έξι κρούσματα της μετάλλαξης Mu (B.1.621). Πρόκειται για το στέλεχος που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Κολομβία και έχει σημάνει νέο συναγερμό στις υγειονομικές αρχές ανά τον κόσμο.

Η παραλλαγή αυτή -η B.1.621, κατά την επιστημονική ονοματολογία- προς το παρόν χαρακτηρίζεται «παραλλαγή ενδιαφέροντος», όπως διευκρίνισε ο ΠΟΥ στο εβδομαδιαίο δελτίο του για την εξέλιξη της πανδημίας. Ο Οργανισμός υπογράμμισε πως το παραλλαγμένο αυτό στέλεχος παρουσιάζει μεταλλάξεις που μπορεί να σημαίνουν ότι είναι ανθεκτικό στα εμβόλια και τονίζει πως απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να κατανοηθούν τα χαρακτηριστικά του.

Μαγιορκίνης για μετάλλαξη Mu: Προς το παρόν δεν βλέπουμε κάποια ιδιαίτερη δυναμική

Σχόλιο για την μετάλλαξη Mu, υπογραμμίζοντας ότι δεν παρατηρείται ιδιαίτερη δυναμική έκανε ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης. Όπως διευκρίνισε, με ανάρτησή του στο Facebook, η μετάλλαξη Mu καταγράφηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα την 1η Ιουλίου σε αναφορές του ΕΟΔΥ. Ο ίδιος σημείωσε ότι το συγκεκριμένο στέλεχος του κορωνοϊού «παρακολουθείται εδώ και αρκετό καιρό και προς το παρόν δεν βλέπουμε κάποια ιδιαίτερη δυναμική».

«Η πρώτη αναφορά στελέχους Β.1.621, που πλέον είναι γνωστό ως M στην Ελλάδα, είναι στις αναφορές του ΕΟΔΥ από 1/7/2021 και απομονώθηκε εντός της χρονικής περιόδου 31/3-21/6», πρόσθεσε.

Καθησυχαστικός αναφορικά με την εν λόγω μετάλλαξη εμφανίστηκε και ο ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής στο ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. «Τα αρχικά δεδομένα κατατάσσουν αυτό το στέλεχος στα στελέχη ενδιαφέροντος, που σημαίνει ότι πρέπει να το μελετήσουμε, αλλά όχι ακόμη στα στελέχη ανησυχίας. Οι λίγες εργασίες που υπάρχουν αναφέρουν ότι μάλλον δημιουργεί λιγότερο πρόβλημα στα εμβόλιά μας απ’ ό,τι δημιουργεί το στέλεχος Δέλτα».

Συνεχίζοντας, ο κ. Βασιλακόπουλος εξήγησε: «Είναι κάπου ανάμεσα στο προηγούμενο στέλεχος, το βρετανικό, το Άλφα, και το Δέλτα, και η πρόβλεψη του επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, Άντονι Φάουτσι, είναι ότι μάλλον δεν θα επικρατήσει και δεν θα προβληματίσει ιδιαίτερα, όμως πρέπει να το παρακολουθήσουμε, ενώ το εμβόλιο συνεχίζει να είναι αποτελεσματικό».

Ανησυχούν Παγώνη και Γώγος

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη, χαρακτήρισε την μετάλλαξη Mu «δύσκολη». «Τη μετάλλαξη Δέλτα έχουμε φοβηθεί οι πάντες, οι γιατροί. Η μετάλλαξη Mu είναι πολύ δύσκολη, ακόμα δεν την ξέρουμε. Δεν ξέρουμε αν 100% την πιάνει το εμβόλιο. Είναι επικίνδυνη από ό,τι φαίνεται. Είναι έξι τα περιστατικά που έχουμε στη χώρα, ας ευχηθούμε ότι δεν θα έχουμε μεγάλη εξάπλωση. Δεν έχουμε τελειώσει με τη Δέλτα, όμως», ανέφερε η κα Παγώνη και τόνισε ότι σε κλειστό χώρο με πολύ κόσμο χρειάζεται χρήση της μάσκας.

Ο Χαράλαμπος Γώγος, πάλι, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι τα κλινικά δεδομένα ακόμα δεν επαρκούν, ωστόσο δεν αποκλείεται το στέλεχος «Μu» να επικρατήσει έναντι του στελέχους Δέλτα.

Ο κ. Γώγος αποδίδει την εμφάνιση των μεταλλάξεων στη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. «Θα είχαμε γλιτώσει τη μετάλλαξη αν είχαμε εμβολιαστεί. Είναι προφανές πια ότι οι μεταλλάξεις εμφανίζονται όταν δίνουμε χώρο στον ιό να πολλαπλασιαστεί», σημείωσε ο καθηγητής. Σχετικά με το ποσοστό εξάπλωσης της μετάλλαξης Μu σε παγκόσμια κλίμακα, ο κ. Γώγος ανέφερε ότι αυτό είναι πολύ χαμηλό, κάτω από 1%.

Πηγή: iefimerida.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα