Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025
11.1 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Κορωνοϊός: Η Κίνα δεν είναι προετοιμασμένη για αύξηση κρουσμάτων

Πρέπει να διαβάσετε

Σε χαλάρωση της πολιτικής της μηδενικής ανοχής έναντι της Covid προχώρησε χθες, Τετάρτη (7/12), η Κίνα, μετά το άνευ προηγουμένου κύμα διαμαρτυριών των τελευταίων ημερών στη χώρα.

Οι νέες οδηγίες διατηρούν ορισμένους περιορισμούς, αλλά καταργούν σε μεγάλο βαθμό την επίδειξη βεβαίωσης PCR τεστ που ήταν υποχρεωτική για την είσοδο στους περισσότερους δημόσιους χώρους και καταργούν τα μαζικά τεστ. Επιτρέπουν επίσης σε ορισμένες περιπτώσεις Covid-19 και στενές επαφές να παρακάμψουν την κεντρική καραντίνα.

Όμως, ενώ οι αλλαγές σηματοδοτούν μια σημαντική μετατόπιση – και φέρνουν ανακούφιση σε πολλούς πολίτες που έχουν απογοητευτεί με το ολοένα και αυξανόμενο κόστος και τις αυστηρές απαιτήσεις- μια άλλη πραγματικότητα είναι επίσης σαφής, τονίζει σε δημοσίευμά του το CNNi: η Κίνα δεν είναι προετοιμασμένη για την αύξηση των κρουσμάτων που θα μπορούσε να δει.

Οι ειδικοί λένε ότι αν και πολλά είναι ακόμα άγνωστα για το πώς θα εξελιχθούν οι επόμενες εβδομάδες και μήνες, η Κίνα δεν έχει προετοιμαστεί κατάλληλα λαμβάνοντας μέτρα όπως η ενίσχυση του ποσοστού εμβολιασμού ηλικιωμένων, η ενίσχυση του υγειονομικού συστήματος και η αποθήκευση αντιικών φαρμάκων.

Ενώ η παραλλαγή Όμικρον είναι ηπιότερη από τα προηγούμενα στελέχη και το συνολικό ποσοστό εμβολιασμού της Κίνας είναι υψηλό, ακόμη και ένας μικρός αριθμός σοβαρών κρουσμάτων μεταξύ ευάλωτων και υποεμβολιασμένων ομάδων όπως οι ηλικιωμένοι θα μπορούσε να κατακλύσει τα νοσοκομεία εάν οι λοιμώξεις αυξηθούν στη χώρα του 1,4 δισεκατομμυρίων πολιτών, λένε οι ειδικοί.

«Πρόκειται για μια διαφαινόμενη κρίση – ο χρόνος είναι πολύ κακός… Η Κίνα πρέπει τώρα να χαλαρώσει πολλά από τα μέτρα της κατά τη διάρκεια του χειμώνα (που επικαλύπτεται με την εποχή της γρίπης), επομένως αυτό δεν ήταν και πολύ προγραμματισμένο», δήλωσε ο Xi Chen, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας στο Γέιλ των Ηνωμένων Πολιτειών, επισημαίνοντας την πιθανή επιτάχυνση της μετάβασης στην Κίνα, που προκλήθηκε από τη δημόσια δυσαρέσκεια.

«Η Κίνα ακολούθησε αυτήν την πολιτική για τόσο πολύ καιρό, τώρα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού», δήλωσε ο William Schaffner, καθηγητής μολυσματικών ασθενειών στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt στις ΗΠΑ. «Δεν έχουν πλέον καλές επιλογές προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Ήλπιζαν πραγματικά ότι αυτή η επιδημία παγκοσμίως θα έκανε τον κύκλο της και θα μπορούσαν να επιβιώσουν χωρίς επιπτώσεις. Και αυτό δεν έχει συμβεί».

Καθώς οι περιορισμοί χαλαρώνουν και ο ιός εξαπλώνεται σε ολόκληρη τη χώρα, η Κίνα «θα χρειαστεί να περάσει μια επώδυνη περίοδο όσον αφορά τις ασθένειες, τις σοβαρές ασθένειες, τους θανάτους και το άγχος στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης» όπως συνέβη αλλού στον κόσμο νωρίτερα στην πανδημία, πρόσθεσε.

Ειδικοί στον τομέα της υγείας αμφισβήτησαν την πολιτική της Κίνας για μηδενική αντοχή έναντι στον Covid, επισημαίνοντας πως δεν ήταν μια βιώσιμη στρατηγική. Ωστόσο, καθώς αίρονται ορισμένοι περιορισμοί, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η αλλαγή μπορεί να έρθει προτού η Κίνα προετοιμαστεί καταλλήλως, όπως παραδέχονται οι υγειονομικοί.

«Μια ανεξέλεγκτη επιδημία θα θέσει σοβαρές προκλήσεις για το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, όχι μόνο όσον αφορά τη διαχείριση του μικρού κλάσματος των κρουσμάτων Covid που είναι σοβαρά, αλλά και ως «παράπλευρη βλάβη» σε άτομα με άλλες παθήσεις υγείας που έχουν καθυστερήσει να λάβει φροντίδα ως συνέπεια», δήλωσε ο Ben Cowling, καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ. Όμως, ακόμη και με τη χαλάρωση των περιορισμών, είπε ο Cowling, ήταν «δύσκολο να προβλεφθεί» πόσο γρήγορα θα εξαπλωθούν οι λοιμώξεις στην Κίνα.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι το να επιτραπεί η εξάπλωση του ιού σε εθνικό επίπεδο θα ήταν μια σημαντική αλλαγή για μια χώρα που μέχρι αυτό το σημείο έχει αναφέρει επίσημα 5.235 θανάτους από Covid-19 από τις αρχές του 2020 – ένας συγκριτικά χαμηλός αριθμός παγκοσμίως, για τον οποίο υπερηφανευόταν η Κίνα.

Η μοντελοποίηση ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Fudan της Σαγκάης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Medicine τον Μάιο προέβλεψε ότι περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο Κινέζοι θα μπορούσαν να πεθάνουν μέσα σε έξι μήνες εάν αρθούν οι περιορισμοί του Covid-19 και δεν υπήρχε πρόσβαση σε αντιιικά φάρμακα, τα οποία έχουν εγκριθεί στην Κίνα.

Ωστόσο, τα ποσοστά θνησιμότητας θα μπορούσαν να πέσουν περίπου στα επίπεδα της εποχικής γρίπης, εάν σχεδόν όλοι οι ηλικιωμένοι εμβολιάζονταν και χρησιμοποιούσαν ευρέως αντιιικά φάρμακα, ανέφεραν οι συγγραφείς.

Τα κενά

Οι ΗΠΑ διαθέτουν τουλάχιστον 25 κρεβάτια εντατικής θεραπείας ανά 100.000 άτομα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης – αντίθετα, η Κίνα έχει λιγότερες από τέσσερις για τον ίδιο αριθμό, δήλωσαν οι υγειονομικές αρχές εκεί τον περασμένο μήνα.

Το σύστημα παρέχει επίσης περιορισμένη πρωτοβάθμια περίθαλψη, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και μέτρια άρρωστους, οι οποίοι αρνούνται να καλέσουν οικογενειακό γιατρό, σε νοσοκομεία – ασκώντας μεγαλύτερη πίεση στα νοσοκομεία, σύμφωνα με τον Chen του Γέιλ.

Εν τω μεταξύ, οι αδύναμες ιατρικές υποδομές στις αγροτικές περιοχές θα μπορούσαν να προκαλέσουν κρίσεις εκεί, ειδικά καθώς μειώνονται τα τεστ και οι νέοι που ζουν σε πόλεις επιστρέφουν στις αγροτικές πόλεις για να επισκεφτούν ηλικιωμένα μέλη της οικογένειας κατά τη Σεληνιακή Πρωτοχρονιά τον επόμενο μήνα, πρόσθεσε.

Τα αδρανοποιημένα εμβόλια που χρησιμοποιούνται στην Κίνα έχει βρεθεί ότι προκαλούν χαμηλότερα επίπεδα απόκρισης αντισωμάτων σε σύγκριση με άλλα που χρησιμοποιούνται στο εξωτερικό και πολλές χώρες που χρησιμοποιούν τις δόσεις τα έχουν συνδυάσει με πιο προστατευτικά εμβόλια mRNA, τα οποία η Κίνα δεν έχει εγκρίνει για χρήση.

Η ελαχιστοποίηση των χειρότερων αποτελεσμάτων σε μια μετάβαση εκτός της πολιτικής μηδενικής ανοχής έναντι της Covid εξαρτάται από αυτήν την προετοιμασία, σύμφωνα με τον Cowling. Από αυτή την άποψη, κατέληξε, «δεν φαίνεται ότι θα ήταν καλή στιγμή να χαλαρώσουν οι πολιτικές».

Πηγήcnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα