Καμιά περιοχή της χώρας δεν βρίσκεται εκτός κινδύνου, τόνισε ο καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Ευάγγελος Ευαγγέλου, μιλώντας στο Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA.
Aναφερόμενος στο γεγονός ότι η Κρήτη βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας, ο κ. Ευαγγέλου τόνισε πως δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός.
«Το ότι πάμε σήμερα καλά δεν σημαίνει ότι θα είμαστε καλά αύριο», ανέφερε ο κ. Ευαγγέλου δίνοντας ως παράδειγμα τα Γιάννενα όπου σε ελάχιστες μόλις ημέρες η εξάπλωση του ιού ήταν ραγδαία και τονίζοντας πως την αύξηση κρουσμάτων που βλέπουμε σε πολλές περιοχές της χώρας είναι εύκολο να τη δούμε και στην Κρήτη αν δεν τηρηθούν τα μέτρα. Σύμφωνα με τον ίδιο σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα δούμε να πιέζονται και τα νοσοκομεία της Κρήτης.
Μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού και στην Ελλάδα
Ο κ. Ευαγγέλου αναφέρθηκε και στη μεταδοτικότητα του ιού, η οποία όπως τόνισε, πέραν του ότι πλέον μπαίνουμε στο χειμώνα και οι πολίτες βρίσκονται σε κλειστούς χώρους, πιθανόν να οφείλεται και σε μετάλλαξή του.
Σύμφωνα με τον ίδιο ήδη από το καλοκαίρι υπήρχαν μελέτες που έκαναν λόγο για μετάλλαξη του ιού κάτι που φαίνεται να επιβεβαιώνεται και από μελέτη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Στα Γιάννενα τα 14 από τα 15 γονιδιώματα που μελετήθηκαν ήταν μεταλλαγμένα, σημείωσε ο κ. Ευαγγέλου και συμπλήρωσε «ελπίζω σε ότι αφορά την σοβαρότητα της νόσου να είναι πιο ήπιος, αλλά σίγουρα είναι πιο μεταδοτικός».
Ερωτηθείς εάν οι μεταλλάξεις του ιού θα μπορούσαν να φέρουν ανατροπές στις έρευνες για τα εμβόλια, ο κ. Ευαγγέλου τόνισε πως θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα, εξέφρασε όμως την πίστη του ότι παρά τις μεταλλάξεις τα εμβόλια θα είναι αποτελεσματικά σε ένα βαθμό.
Πότε θα έχουμε εμβόλιο
Αναφορικά με το πότε μπορούμε να περιμένουμε ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού ο κ. Ευαγγέλου τόνισε πως είναι πολύ δύσκολο να γίνουν εκτιμήσεις. Ανέφερε χαρακτηριστικά την περίοδο που η Ελλάδα έβγαινε από το πρώτο lockdown, λέγοντας πως τότε οι επιστήμονες εκτιμούσαν ότι το φθινόπωρο θα είχε βρεθεί ένα φάρμακο για τον ιό. «Μπορεί να έχουμε καλύτερες τεχνικές νοσηλείας αλλά δεν βρέθηκε εκείνο το φάρμακο που περιμέναμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον ίδιο μέχρι να βγει το εμβόλιο θα πρέπει να υπάρξει ένας σχεδιασμός που θα επιτρέπει στους πολίτες να συνεχίζουν την καθημερινότητά τους συμβιώνοντας με τον ιό.
«To lockdown θα έχει αποτέλεσμα»
Ο κ. Ευαγγέλου εμφανίστηκε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα που θα έχει το δεύτερο lockdown στη χώρα. Όπως τόνισε σε χώρες όπου εφαρμόστηκαν και στο δεύτερο κύμα κάποια πρώιμα lockdown, «δούλεψαν» πολύ καλά.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι αποτέλεσμα των νέων μέτρων θα είναι η μείωση του ρυθμού διάδοσης του ιού και κατ’ επέκταση η αποσυμφόρηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Μάλιστα έδωσε ως παράδειγμα το Ισραήλ, αλλά και τα τοπικά lockdown σε περιοχές της χώρας μας, όπως η Κοζάνη, όπου χθες εντοπίστηκαν μόλις 6 κρούσματα. Τόνισε επίσης πως η κατάσταση δείχνει να βελτιώνεται και τα Γιάννενα, όπου ήδη σημειώνεται σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων, με τον κ. Ευαγγέλου να εκτιμά πως θα υπάρξει μείωσης τις απόμενες ημέρες.