Δυναμώνει με σταθερό ρυθμό το επιδημικό κύμα «παρασύροντας» ολοένα και περισσότερα παιδιά στο πέρασμά του αλλά χωρίς -ευτυχώς- να τα οδηγεί στα νοσοκομεία. Οι νοσηλείες παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, ενώ το τελευταίο από τα τρία ανήλικα θύματα της λοίμωξης του κορωνοϊού στη χώρα μας καταγράφηκε τον περασμένο Απρίλιο.
Τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για τις μολύνσεις λόγω κορωνοϊού στον ανήλικο πληθυσμό της χώρας είναι αποκαλυπτικά για το πως κινήθηκε το κύμα μέσα στον Σεπτέμβριο. Από τις 30 Αυγούστου μέχρι και τις 13 Σεπτεμβρίου εντοπίστηκαν 7.218 θετικά περιστατικά κορωνοϊού σε παιδιά ηλικίας έως 17 χρόνων. Το άνοιγμα των σχολείων σηματοδότησε το συστηματικό testing στους μαθητές και «αποκάλυψε» μέσα στο 15νθήμερο από 14 έως 29 Σεπτεμβρίου, καταγράφηκαν 11.134 κρούσματα σε παιδιά έως 17 ετών.
Τα κρούσματα σε παιδιά και εφήβους αποτελούν πλέον το 30-33% των ημερήσιων θετικών κρουσμάτων και καταλαμβάνουν το 13% του συνόλου των κρουσμάτων στη χώρα από τον Φεβρουάριο του 2020 που ενέσκηψε η επιδημία κορωνοϊού. Δύο μήνες νωρίτερα οι μολύνσεις σε ανηλίκους αποτελούσαν το 10% των κρουσμάτων.
Η ηλικιακή ομάδα που οδηγεί την επιδημία στον ανήλικο πληθυσμό – και όχι μόνο καθώς η ενδοοικογενειακή μετάδοση έχει ως κρίκους τα παιδιά- είναι οι έφηβοι.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το protothema.gr, στην ηλικιακή ομάδα 12-17 χρόνων καταγράφεται το μεγαλύτερο ποσοστό μολύνσεων. Την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων ο κορωνοϊός άφησε το αποτύπωμά του στο 11% των μαθητών Γυμνασίου-Λυκείου. Την επόμενη, δηλαδή κατά το διάστημα 20-27 Σεπτεμβρίου το ποσοστό αυξήθηκε περαιτέρω στην ηλικιακή ομάδα, φτάνοντας στο 14%. Οι ειδικοί αναμένουν πως θα αυξηθούν οι διαγνώσεις της λοίμωξης covid-19 στους εφήβους λόγω φροντιστηρίων, εξωσχολικών προγραμμάτων, κοινωνικών επαφών, που χαρακτηρίζουν αυτήν την ηλικιακή ομάδα, αλλά ελπίζουν να συγκρατηθεί η μεγάλη αύξηση με την τήρηση των μέτρων προστασίας και με τον εμβολιασμό.
Όπως επανειλημμένα έχουν υπογραμμίσει οι ειδικοί της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού και της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, είναι σημαντικό να θωρακιστούν τα παιδιά έναντι της λοίμωξης covid-19 και να οικοδομηθεί τείχος ανοσίας που να προστατεύει κυρίως την κανονικότητα της ζωής τους, τη διά ζώσης εκπαίδευση, την άθλησή τους και κάθε άλλη ψυχαγωγική δραστηριότητά τους, την κοινωνική ζωή τους.
Τα ποσοστά εμβολιασμού στους μαθητές Γυμνασίου- Λυκείου ανεβαίνουν με αργό ρυθμό από τον περασμένο Ιούλιο οπότε δόθηκε το «πράσινο φως» για τη χορήγηση εμβολίου mRΝΑ. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχει ανακοινώσει ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και αρμόδιος για την εμβολιαστική εκστρατεία, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, στην ηλικιακή ομάδα 15 – 17 χρόνων έχει εμβολιαστεί το 28,7% και μαζί με τα προγραμματισμένα ραντεβού το ποσοστό ανέρχεται στο 30%. Στην ομάδα των εφήβων ηλικίας 12 – 14 χρόνων έχει εμβολιαστεί το 15,7%, περίπου 56.000 μαθητές, και με τα ραντεβού το ποσοστό ανέρχεται στο 17,44%.
Έντονη είναι η κυκλοφορία του κορωνοϊού και στους μαθητές Δημοτικού, όπου η μόνη άμυνα των παιδιών έναντι του κορωνοϊού είναι η τήρηση των μέτρων προστασίας και οι τακτικοί έλεγχοι – τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους που αναμένεται να δοθεί άδεια χορήγησης του εμβολίου mRΝΑ και στα παιδιά ηλικίας 5-11 χρόνων. Κατά την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων το ποσοστό των νέων λοιμώξεων σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα ήταν 9%, και τη δεύτερη εβδομάδα ανέβηκε στο 11%.
Μικρή μεταβολή καταγράφηκε στα νέα κρούσματα κορωνοϊού και στην ηλικιακή ομάδα των παιδιών της προσχολικής αγωγής, δηλαδή στα παιδιά ηλικίας 4-5 χρόνων. Κατά την πρώτη εβδομάδα της σχολικής χρονιάς αποτελούσαν το 2% των θετικών κρουσμάτων και τη δεύτερη το ποσοστό τους είχε αυξηθεί στο 3% του συνόλου των κρουσμάτων.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τις λοιμώξεις κορωνοϊού στα βρέφη, μωρά και παιδιά ηλικίας έως 3 χρόνων τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δείχνουν ότι το δεύτερο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου αποτελούν σταθερά το 2% των κρουσμάτων στον πληθυσμό.
Αποσαφηνίζεται περαιτέρω το τοπίο για την 3η δόση
Με την ενεργοποίηση, από σήμερα το μεσημέρι, της πλατφόρμας για τον προγραμματισμό ραντεβού για την αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού συνεχίζεται η εμβολιαστική εκστρατεία «Ελευθερία».
Τα άτομα ηλικίας άνω των 60 χρόνων και οι υγειονομικοί σε όλο το σύστημα υγείας παίρνουν σειρά για τον εμβολιασμό με την αναμνηστική (τρίτη) δόση με σκεύασμα κατά του κορωνοϊού, μετά τους ανοσοκατασταλμένους οι οποίοι έχουν ενταχθεί ήδη στη σχετική διαδικασία. Ήδη 25.406 άτομα της ευρείας αυτής κατηγορίας ασθενών έχουν λάβει την ενισχυτική δόση.
Από την επόμενη εβδομάδα θα εμβολιαστούν με αναμνηστική δόση όσοι μένουν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ), με τις Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ να έχουν την ευθύνη για τη διενέργεια των εμβολιασμών.
Ο εμβολιασμός της αναμνηστικής δόσης για όσους έχουν λάβει τις 2 προηγούμενες δόσεις με Pfizer, Moderna και AstraZeneca θα γίνει με mRNA εμβόλιο ενώ όσοι εμβολιάστηκαν με το μονοδοσικό εμβόλιο (Johnson & Johnson) θα χρειαστεί να περιμένουν για την τελική απόφαση. «Υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να είναι είτε mRNA εμβόλιο είτε το εμβόλιο της Johnson & Johnson» είχε αναφέρει την περασμένη Δευτέρα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου.
Σημειώνεται ότι η 3η δόση χορηγείται για την ενίσχυση των αντισωμάτων, που παρατηρείται ότι μειώνονται μετά την παρέλευση 6 μηνών. Εξαιρούνται οι ανοσοκατασταλμένοι οι οποίοι μπορούν να λάβουν την τρίτη δόση ακόμη και έναν μήνα μετά τη δεύτερη δόση.
Όσοι έχουν νοσήσει με λοίμωξη covid-19 και έχουν εμβολιαστεί με 1 ή 2 δόσεις, δε θα χρειαστούν τρίτη δόση.
Από τα δεδομένα για την ασφάλεια της τρίτης δόσης από το Ισραήλ (μέχρι στιγμής έχουν χορηγηθεί 2,8 εκατ. αναμνηστικές δόσεις από την ηλικία των 12 ετών) προκύπτει ότι γενικά οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν οι συνήθεις, δηλαδή ο πόνος, η ερυθρότητα στο σημείο του εμβολιασμού. Χαρακτηρίζονται ως ηπιότερες συγκριτικά με τις παρενέργειές των 2 προηγούμενων δόσεων. Η μόνη εκδήλωση που φαίνεται να είναι συχνότερη είναι η διόγκωση του μασχαλιαίου λεμφαδένα σε συχνότητα της τάξεως του 5,2%.
Πηγή: protothema.gr