Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025
11.1 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Κορωνοϊός: Η Όμικρον 5 «σαρώνει» την Κρήτη – Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο νέου κύματος το καλοκαίρι ο Γ. Σουρβίνος

Πρέπει να διαβάσετε

«Στην Κρήτη έχουμε μια ραγδαία μεταστροφή από το στέλεχος Όμικρον 2 στο στέλεχος Όμικρον 4 και κυρίως στο στέλεχος Όμικρον 5. Μέσα σε λίγες ημέρες, περίπου στο 70% των κρουσμάτων επικρατεί πλέον η Όμικρον 5». Αυτό δήλωσε μιλώντας στην Τηλεόραση CRETA και την Μαρία Μπινιχάκη ο καθηγητής κλινικής ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και και Διευθυντής του Ιολογικού Εργαστηρίου του ΠΑΓΝΗ, Γιώργος Σουρβίνος.

Ο καθηγητής χαρακτήρισε «ιδιαίτερη» την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας αλλά και τη Κρήτης την δεδομένη χρονική περίοδο, αφού οι λεγόμενοι σκληροί δείκτες -οι νοσηλευόμενοι σε κλινικές και σε μονάδες εντατικής θεραπείας-  μπορεί εμφανίζονται μειωμένοι, ωστόσο αυτές οι ενδείξεις θα μπορούσαν να είναι «παραπλανητικές» καθώς βρισκόμαστε λίγες μόλις ημέρες από την κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας, ενώ έχουμε ταυτόχρονα την είσοδο των νέων και πιο μεταδοτικών υποπαραλλαγών της Όμικρον.

«Αυτό θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε μια πρώιμη επιδημική έξαρση η οποία δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή στους δείκτες των νοσοκομείων αλλά θα μπορούσε να φανεί στις επόμενες εβδομάδες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σουρβίνος.

Ο ίδιος τόνισε πως τα δεδομένα που υπάρχουν από άλλες χώρες δείχνουν ότι η Όμικρον 4 και η Όμικρον 5 είναι στελέχη που έχουν αποδεδειγμένα μεγαλύτερη μεταδοτικότητα αλλά και διαφυγή από την ανοσία που δημιουργεί η λοίμωξη αλλά και ο εμβολιασμός.

Με αυτά τα δεδομένα ο κ. Σουρβίνος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός νέου κύματος κορωνοϊού πριν τον Σεπτέμβρη. «Ο κορωνοϊός και τα στελέχη του είναι απρόβλεπτα και μας επιφυλάσσουν εκπλήξεις. Θυμόμαστε ότι πέρυσι το καλοκαίρι είχαμε την εμφάνιση του στελέχους Δ, τώρα έχουμε πάλι στην αντίστοιχη περίοδο του Ιουνίου,  έχουμε την είσοδο στη χώρα μας των υποπαραλλαγών Όμικρον 4 και Όμικρον 5», σημείωσε ο καθηγητής.

Ωστόσο τόνισε πως πλέον οι πολίτες έχουν την εμπειρία να αξιολογούν το περιβάλλον που ζουν και να προστατεύουν τους εαυτούς του και τους γύρω τους και καλό θα ήταν σε μέρη όπου υπάρχει συνωστισμός να συνεχίσουν να φορούν την μάσκα τους. «Η παρότρυνση είναι για να προλάβουμε και όχι για να πανικοβάλλουμε τον κόσμο», κατέληξε ο κ. Σουρβίνος.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα