H Δανία ετοιμάζεται να ξανανοίξει τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία την ερχόμενη Τετάρτη καθώς σταθεροποιήθηκε ο αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα.
Η κυβέρνηση της Δανίας μελετούσε τις τελευταίες μέρες τη σταδιακή χαλάρωση του lockdown και όπως αποφάσισε τα υπόλοιπα περιοριστικά μέτρα που αφορούν στο κλείσιμο μπαρ, εστιατορίων, εμπορικών κέντρων και στην απαγόρευση συναθροίσεων άνω των δέκα ατόμων, θα παραμείνουν σε ισχύ για τουλάχιστον άλλον ένα μήνα.
Πάνω από 5.000 κρούσματα του κορωνοϊού και συνολικά 237 θάνατοι έχουν καταγραφεί στη χώρα, αλλά ο αριθμός των εισαγόμενων στα νοσοκομεία και εκείνων που χάνουν τη μάχη με την Covid-19 έχει σταθεροποιηθεί τις τελευταίες ημέρες. Ωστόσο, όπως τόνισε η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρέντρικσεν, το πείραμα θα πετύχει μόνον αν χαλαρώσουν σταδιακά τα μέτρα του lockdown.
«Θα είναι κατά κάποιο τρόπο σαν να βαδίζουμε σε τεντωμένο σκοινί. Αν σταματήσουμε στη μέση της διαδρομής μπορεί να πέσουμε, και αν βαδίσουμε πολύ γρήγορα τα πράγματα μπορεί να πάρουν άσχημη τροπή. Γι’ αυτό πρέπει να προσέξουμε να προχωρήσουμε βήμα – βήμα», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε προ ημερών.
Δανία: Ανησυχία για την βαθιά ύφεση
Η Φρέντρικσεν τόνισε μιλώντας στο thelocal.dk ότι η κυβέρνησή της ελπίζει «για μια βαθμιαία, ελεγχόμενη και σιωπηλή μετάβαση στην κανονικότητα στη Δανία», προειδοποιώντας, ωστόσο, ότι όταν αρθούν τα πρώτα περιοριστικά μέτρα «δεν θα επιστρέψουμε στη Δανία όπως ήταν πριν». Όπως υπογράμμισε «δεν θα μπορούμε να πλησιάζουμε τους συνεπιβάτες στα τρένα, τα λεωφορεία και τα μετρό, όπως είχαμε συνηθίσει, ή να στεκόμαστε πολύ κοντά σε πολλά άτομα και να κάνουμε μαζί πάρτι».
Παράλληλα η κυβέρνηση ανησυχεί για τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσει μια βαθιά ύφεση στη χώρα, που ίσως είναι μεγαλύτερη κι από ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας. Όπως είπε η πρωθυπουργός την περασμένη εβδομάδα «η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε είναι πολύ πιο περίπλοκη από την αποτίμηση της ανθρώπινης ζωής».
Χώρες της Ευρώπης ετοιμάζονται για σταδιακή άρση του lockdown
Η Αυστρία ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που κατέστρωσε λεπτομερή σχέδια για τη σταδιακή άρση του lockdown, καθώς τα μικρά καταστήματα θα επαναλειτουργήσουν από την Τρίτη και τα μεγαλύτερα από την Πρωτομαγιά.
Στο μεταξύ η Γερμανία ετοιμάζεται να ξανανοίξει τα σχολεία – σε περιφερειακό επίπεδο – και να επιτρέψει την είσοδο περιορισμένου αριθμού πελατών σε εστιατόρια αν παραμείνουν χαμηλά τα ποσοστά των μολύνσεων από τον κορωνοϊό. Στην Ιταλία, που βρίσκεται σε καραντίνα για το μεγαλύτερο διάστημα από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη, αξιωματούχοι συζητούν για μια «δεύτερη φάση», κατά την οποία οι πολίτες θα μάθουν «να ζουν με τον ιό» φορώντας μάσκες ενώ θα διεξάγονται περισσότερα διαγνωστικά τεστ. Ιταλία και Γερμανία περιλαμβάνονται στις χώρες που εξετάζουν την ιχνηλάτηση των επαφών των φορέων του κορωνοϊού μέσω εφαρμογών στα κινητά, κάτι που θα τους επιτρέπει να παρεμβαίνουν άμεσα σε νέα ξεσπάσματα της επιδημίας χωρίς να στέλνουν τους πάντες ξανά στα σπίτια τους.
Σ’ όλες αυτές τις χώρες, αλλά και στην Ισπανία, οι τελευταίοι αριθμοί αναφορικά με τα ποσοστά νέων κρουσμάτων και θανάτων δημιουργούν αισιοδοξία ότι η κορύφωση της επιδημίας του κορωνοϊού έχει περάσει. Ωστόσο, αξιωματούχοι του τομέα Υγείας σ’ ολόκληρη την Ευρώπη προειδοποιούν ότι η ζωή δεν μπορεί να επιστρέψει αμέσως «από το 0 στο 100» κι ότι πολλά από τα περιοριστικά μέτρα θα παραμείνουν σε ισχύ για αρκετές ακόμη εβδομάδες…
Πηγή: iefimerida.gr