Κορωνοϊός, Γρίπη, Ιός RSV: Γιατί είναι στο μικροσκόπιο του ΕΟΔΥ αυτό το καλοκαίρι

Πρέπει να διαβάσετε

Σε ετοιμότητα όλο το καλοκαίρι για κορωνοϊό, γρίπη και αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) είναι οι υγειονομικές αρχές της Ευρώπης και κατά συνέπεια και εκείνες της χώρας μας. Μετά την πανδημία, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) έδωσε οδηγία προς τα Κέντρα Αναφοράς για συνέχιση της επιδημιολογικής επιτήρησης έως το τέλος του χρόνου.

Υπό κανονικές, προ-πανδημικές συνθήκες, η επιτήρηση της γρίπης ολοκληρώνεται την 20ή εβδομάδα κάθε χρονιάς. Επομένως, θα έπρεπε να τελειώσει την προηγούμενη εβδομάδα. Αντιθέτως, συνεχίζει, χωρίς διακοπή και συνδυάζεται με την επιτήρηση για τους άλλους δύο ιούς που «απασχόλησαν» το χειμώνα και για τους οποίους εκδίδονται επιδημιολογικές εκθέσεις κάθε Πέμπτη από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Αυτή η απόφαση δεν ακυρώνει την πρόσφατη ανακοίνωση του «τέλους» της πανδημίας. Άλλωστε, η επίδραση των τριών ιών είναι κατά βάση σε επίπεδο λοιμώξεων, χωρίς να επιβαρύνεται σημαντικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να προκαλούνται αυξημένες νοσηλείες. Ωστόσο, κρίνεται σημαντικό να συνεχιστεί η στενή παρακολούθηση. Ειδικά σε ό,τι αφορά τη λοίμωξη Covid-19 η κυκλοφορία της δε σταματά και είναι γνωστό ότι μπορεί όλη τη χρονιά να έχει εξάρσεις και υφέσεις.

Τελευταίο και πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα ένα συνέδριο του Αμερικανικού CDC στο οποίο κόλλησε κορωνοϊό το 10% των συμμετεχόντων. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το συνέδριο πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο της Ατλάντα και προσέλκυσε 1800 συμμετέχοντες. Το 70% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι δε φορούσε μάσκα, όπως προέκυψε από την έρευνα που έκανε το ίδιο το CDC, με αποτέλεσμα να κολλήσουν τη λοίμωξη 181 άνθρωποι.

Το παραπάνω γεγονός θυμίζει ότι ο κορωνοϊός είναι «εδώ». Δεν αλλάζει, όμως, ότι χάρη στα εμβόλια και τις θεραπείες έχει μειωθεί κατά πολύ ο κίνδυνος για σοβαρή νόσηση, ούτε τίθεται εν αμφιβόλω η απόφαση του ΠΟΥ να σταματήσει η παγκόσμια έκτακτη ανάγκη. Βέβαια, όπως επισημαίνουν επιστήμονες του ΕΟΔΥ, ο ΠΟΥ δεν κήρυξε το τέλος της πανδημίας με την έννοια ότι σταματά να κυκλοφορεί ο κορωνοϊός, αλλά η ανακοίνωσή του σηματοδότησε τη μετάβαση στη νέα φάση διαχείρισής του. Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΟΔΥ έχει εκδόσει συστάσεις, σύμφωνα με τις οποίες «βασική προτεραιότητα θα εξακολουθήσει να είναι η τήρηση των γενικών μέτρων πρόληψης για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού, που περιλαμβάνουν αποφυγή στενής επαφής με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα, τήρηση των μέτρων υγιεινής και απομάκρυνση από την εργασία ή το σχολείο επί συμπτωμάτων». Επιπλέον, η χρήση μάσκας συστήνεται επί συμπτωμάτων, από ευπαθή άτομα, καθώς και σε περιπτώσεις που υπάρχει επιθυμία προστασίας των οικείων.

Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες

Η στενή επιτήρηση και των τριών λοιμώξεων (covid, γρίπη και RSV) έρχεται ακριβώς μετά την πανδημική κρίση και με σκοπό μια αυξημένη επαγρύπνηση. Ωστόσο, οι ειδικοί παραμένουν καθησυχαστικοί για τους επόμενους μήνες. «Δεν πήραμε την οδηγία επειδή κάτι ανησυχεί. Απλά αλλάζει η επιτήρηση και θα παραμείνει έως το τέλος του χρόνου ως έχει. Διαφορετικά, θα είχαμε τελειώσει την επιτήρηση της γρίπης την προηγούμενη εβδομάδα. Μετά την πανδημία υπάρχει μια μεγαλύτερη ετοιμότητα», σημειώνει στο ygeiamou.gr η Καθηγήτρια Μικροβιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Γεωργία Γκιούλα. Η ίδια, μάλιστα, εκτιμά ότι η γρίπη εφέτος το καλοκαίρι δεν θα «ενοχλήσει» σχεδόν καθόλου τη χώρα μας, σε αντίθεση με πέρυσι που παρατηρήθηκε μικρή έξαρση κρουσμάτων γρίπης. Η συνθήκη, όμως, ήταν διαφορετική, όπως εξηγεί, καθώς υπήρχαν μέτρα που χαλάρωσαν ενώ ο πληθυσμός δεν είχε ανοσοποιηθεί όπως συμβαίνει εφέτος.

Την ίδια στιγμή, πηγές από τον ΕΟΔΥ σημειώνουν ότι το πρόσφατο συμβάν με το συνέδριο του CDC δεν προκαλεί ανησυχία, καθώς σε υψηλό συγχρωτισμό είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθούν εστίες μετάδοσης, ειδικά εφόσον πλέον οι μάσκες έχουν βγει. Το σημαντικό είναι ότι ο κίνδυνος για σοβαρή νόσηση και νοσηλεία έχει μειωθεί κατά πολύ και οι ροές προς τα νοσοκομεία δεν έχουν καμία σχέση με τα πρώτα πανδημικά κύματα στη χώρα μας.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά γρίπη και RSV, η εμπειρία του περασμένου καλοκαιριού έδειξε ότι τα κρούσματα που καταγράφηκαν δε μεταφράστηκαν σε πίεση στο ΕΣΥ και ο αριθμός τους δεν ήταν τόσο μεγάλος παρότι αφορούσαν κυρίως νεαρά άτομα που συγχρωτίζονταν έντονα.

Πηγήygeiamou.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα