Σε πτώση φαίνεται ότι βρίσκονται οι επιδημιολογικοί δείκτες στις ΗΠΑ αλλά και σε όλον τον κόσμο κάτι που σημαίνει ότι η πανδημία του κορωνοϊού παραμένει μεν, ωστόσο υποχωρεί. Όμως, οι λόγοι της υποχώρησης είναι ασαφείς και δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι η μείωση του επιδημιολογικού φορτίου θα συνεχιστεί.
Σύμφωνα με τους New York Times, στις ΗΠΑ, ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων μειώθηκε κατά 35% από την 1η Σεπτεμβρίου, με τα κρούσματα παγκοσμίως να υποχωρούν κατά 30% από τα τέλη Αυγούστου. Ο δρ. Έρικ Τόπολ της εταιρείας έρευνας Schripps Research έγραψε ότι «βρισκόμαστε στο καλύτερο σημείο που έχουν βρεθεί εδώ και μήνες».
Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι ότι οι σοβαρές περιπτώσεις νόσησης είναι επίσης σε ύφεση. Οι Αμερικανοί που νοσηλεύονται με επιπλοκές μειώθηκαν κατά 25% από την 1η Σεπτεμβρίου και οι θάνατοι κατά 10% από τις 20 Σεπτεμβρίου, στοιχείο που σημαίνει ότι πρόκειται για την πρώτη σοβαρή μείωση θανάτων από τις αρχές καλοκαιριού.
Ο μυστηριώδης δίμηνος κύκλος
Η ύφεση παραπέμπει σε ένα μοτίβο, που πλέον πολλοί αναγνωρίζουν: τον μυστηριώδη δίμηνο κύκλο των κυμάτων της πανδημίας. Από τα τέλη του 2019, οπότε και άρχισε να εξαπλώνεται η πανδημία, τα κρούσματα αυξάνονται για δύο μήνες, ενίοτε και λόγο μιας νέας μετάλλαξης, όπως η Δέλτα και στη συνέχεια υποχωρούν για άλλους δύο μήνες.
Οι επιδημιολόγοι δεν έχουν ακόμη προσδιορίσει τον λόγο. Πολλές δημοφιλείς εξηγήσεις, όπως η εποχικότητα ή οι αυξομειώσεις στη χρήση μάσκας και την τήρηση αποστάσεων, είναι προφανώς ανεπαρκείς, αν όχι και λανθασμένες. Ο δίμηνος κύκλος διαπιστώνεται κατά τη διάρκεια διαφορετικών εποχών και εξακολούθησε ακόμη κι όταν η ανθρώπινη συμπεριφορά δεν άλλαζε με προφανείς τρόπους.
Οι περισσότερο λογικές εξηγήσεις περιλαμβάνουν έναν συνδυασμό ιολογίας και κοινωνικών δικτύων. Μία παραλλαγή είναι είναι περισσότερο πιθανό να μολύνει κάποιους ανθρώπους αλλά όχι όλους, ενώ όταν πολλοί από τους πιο ευπαθείς έχουν εκτεθεί στον ιό, η εξάπλωσή του προσωρινά περιορίζεται. Ενδεχομένως, μια μετάλλαξη χρειάζεται περίπου δύο μήνες για να κυκλοφορήσει σε μια κοινότητα μέσου μεγέθους.
Διακριτό ρόλο παίζει και η ανθρώπινη συμπεριφορά. Οι άνθρωποι έχουν την τάση να είναι πιο προσεκτικοί όταν υπάρχει έξαρση κρουσμάτων. Ωστόσο, συχνά η τήρηση των αποστάσεων δεν είναι τόσο σημαντική, όσο η δημόσια συζήτηση περί κορωνοϊού τείνει να δείχνει. «Έχουμε αποδώσει υπερβολικά μεγάλη σημασία στην ανθρώπινη επίδραση στην εξάπλωση του ιού», αναφέρει ο Μάικλ Όστερχολμ, λοιμωξιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα. Οι πρόσφατες μειώσεις, για παράδειγμα, συνέπεσαν με την επιστροφή εκατομμυρίων Αμερικανών μαθητών στα σχολεία.
Όποιοι κι αν είναι οι λόγοι, ο δίμηνος κύκλος συνεχίζει να συμβαίνει, κάτι που φαίνεται από όλους τους δείκτες και σε πολλές χώρες. Για παράδειγμα σε χώρες όπως η Ινδία, η Ινδονησία, η Ταϊλάνδη, η Βρετανία, η Γαλλία και η Ισπανία, η μετάλλαξη Δέλτα οδήγησε σε αύξηση κρουσμάτων κατά την περίοδο 1,5-2,5 μήνες. Πάντως ο δίμηνος κύκλος δεν αποτελεί απαράβατο κανόνα, καθώς εξαιρέσεις έχουν εντοπιστεί σε πολλές περιπτώσεις. Για παράδειγμα στη Βρετανία οι αριθμοί των κρουσμάτων σημειώνουν σκαμπανεβάσματα τους δύο τελευταίους μήνες, αντί να πέφτουν σταθερά.
Η μετάλλαξη Δέλτα οδήγησε στο τελευταίο μεγάλο κύμα;
Την ίδια ώρα, επιστήμονες και ειδικοί διερωτώνται αν η μετάλλαξη Δέλτα αποτελεί το τελευταίο μεγάλο κύμα της πανδημίας.
Στις ΗΠΑ, με την έναρξη των χαμηλών θερμοκρασιών και την αύξηση των εσωτερικών δραστηριοτήτων θα μπορούσε να υπάρξει νέα άνοδος των κρουσμάτων. Η πορεία της πανδημίας παραμένει αβέβαιοι. Ωστόσο η αβεβαιότητα για κάποιους σημαίνει ότι το εγγύς μέλλον θα μπορούσε να αποδειχθεί πιο ενθαρρυντικό.
Στις ΗΠΑ, το ποσοστό των πολιτών άνω των 12 ετών με έστω μία δόση εμβολίου έφτασε το 76%, ενώ ο αριθμός θα αυξηθεί μετά την έγκριση εμβολίων για τα παιδιά 5-11 ετών. Επίσης, περίπου το 50% των Αμερικανών έχει νοσήσει με κορωνοϊό, έχοντας εν μέρει μια φυσική ανοσία.
Στο τέλος, η ανοσία θα γίνει τόσο εκτεταμένη που δεν θεωρείται πιθανή η εμφάνιση ενός νέου κύματος τόσο μεγάλου και τόσο φονικού, όσο αυτού που προκάλεσε η Δέλτα. Ο Σκοτ Γκότλιμπ, πρώην επίτροπος του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων δηλώνει ότι εκτός απροόπτου, αυτό ήταν και το τελευταίο μεγάλο κύμα της πανδημίας.
Ο κορωνοϊός δεν ήταν μόνο μία από τις χειρότερες πανδημίες της σύγχρονης εποχής. Ήταν μία αχρείαστη, φοβερή πανδημία. Από τους πάνω από 700.000 Αμερικανούς που πέθαναν λόγω των επιπλοκών της νόσου, περίπου 200.000 πιθανός θα είχαν σωθεί, εάν είχαν πάρει το εμβόλιο.
Η Covid-19 δεν θα εξαφανιστεί σύντομα. Θα συνεχίσει για χρόνια να κάνει κύκλος, σύμφωνα με όσα πιστεύουν οι επιστήμονες. Ωστόσο τα εμβόλια μπορούν να μετατρέψουν τον κορωνοϊό σε μια διαχειρίσιμη πάθηση, όχι διαφορετική από τη γρίπη ή το κοινό κρυολόγημα.
«Ό,τι κι αν φέρει το φθινόπωρο, τα χειρότερα της πανδημίας είναι σχεδόν σίγουρα πίσω μας» καταλήγει ο συντάκτης των New York Times.
Πηγή: protothema.gr