Την πεποίθηση ότι αν η υπόλοιπη χώρα ακολουθούσε το «μοντέλο» της Κρήτης θα βρισκόταν στις χώρες προς μίμηση, εξέφρασε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ και καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Νίκος Τζανάκης.
Όπως ανέφερε αρχικά ο κ. Τζανάκης, υπάρχει ένας προβληματισμός για τους περίπου 4 εκ. ανθρώπους που αρνούνται να εμβολιαστούν. «Εκείνοι συντηρούν τους κακούς αριθμούς στις διασωληνώσεις και τους θανάτους. Δεν ενοχλεί αν υπάρχουν κρούσματα αρκεί να είναι σε εμβολιασμένους που είτε θα το περάσουν συμπτωματικά είτε ασυμπτωματικά. Είναι η λεγόμενη ενδημική μορφή της ίωσης, η οποία έχει κατακτηθεί και υπάρχει σε χώρες όπως Πορτογαλία, η Δανία, Νορβηγία. Εμείς δεν το έχουμε πετύχει διότι δεν έχουμε καλή εμβολιαστική κάλυψη».
Πρόσθεσε δε, πως η μέση τιμή των ημερήσιων εμβολιασμών κυμαίνεται μεταξύ 6 – 7 χιλ. ενώ τον επόμενο μήνα θα έχουμε περίπου 160 χιλ. εμβολιασμούς, κάτι που σημαίνει ότι το επόμενο διάστημα μπορεί να πετύχουμε μισό εκατομμύριο εμβολιασμούς, και θα πάμε στο 65% . «Θέλουμε ένα εμβολιαστικό ποσοστό επί του πληθυσμού 70%, να εισέλθουμε σε μια ενδημική φάση που σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουμε 1 εκ. εμβολιασμένους ακόμη. Επειδή θέλουμε ακόμη 500 χιλ. μπορούμε να το επιτύχουμε μέσω της φυσικής ανοσίας που θα επιτευχθεί αφού νοσήσουν οι άνθρωποι το επόμενο τρίμηνο. Αυτό θα οδηγήσει στο 1 εκ. που θέλουμε ακόμη, ανθρώπων που έχουν είτε τεχνική ανοσία είτε φυσική ανοσία μέσω νόσησης. Αυτό θα συνοδεύεται από μια εκατόμβη νεκρών που θα είναι 2.700 ή 3.000 θάνατοι μέχρι τέλος χρόνου. Αυτό θα είναι το τίμημα που καλούμαστε να πληρώσουμε διότι δε πάμε να εμβολιαστούμε».
Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, στην Κρήτη τα πράγματα δεν είναι έτσι. Οι νομοί Ρεθύμνου και Ηρακλείου βρίσκονται στο μέσο όρο 59 -60%, ο νομός Λασιθίου είναι πάνω από 69% και τα Χανιά στο 66%. «Η Κρήτη πάει εξαιρετικά καλά στην πανδημία, έχουμε 573 νεκρούς ανά εκατομμύριο όταν η υπόλοιπη Ελλάδα έχει 1.490 αν εκατομμύριο πληθυσμού. Αν η Ελλάδα ακολουθούσε το μοντέλο της Κρήτης θα κατατασσόταν στις 2 – 3 χώρες προς παράδειγμα στην Ευρώπη, όπως η Δανία, η Νορβηγία και άλλες σκανδιναβικές χώρες».
Ο κ. Τζανάκης επεσήμανε πως το νησί πέρασε το πρώτο και το δεύτερο κύμα της πανδημίας χωρίς να μας «ακουμπήσει». «Είχαμε λίγα προβλήματα στο δεύτερο και λίγα στο τρίτο. Το καλοκαίρι είχαμε ένα ισχυρό κύμα για δύο μήνες. Η Κρήτη είχε επιδημιολογικό φορτίο και μόνο 3 περιοχές στην ξεπερνούσαν, όπως η Μύκονος και η Πάρος. Η Κρήτη πέρασε ένα άσχημο τέταρτο κύμα, το οποίο ήδη στην ουσία έχει μειωθεί. Βρισκόμαστε στα πρόθυρα να γίνουμε κίτρινη περιοχή, όλη η χώρα ίσως στον επικαιροποιημένο χάρτη, δούμε ότι πλην των Χανίων, όλοι οι νομοί θα είναι κίτρινοι. Περάσαμε την ιστορία αυτή χωρίς να ζητήσουμε βοήθεια. Πιεστήκαμε αλλά τα βγάλαμε πέρα. Η θνησιμότητα στην Κρήτη είναι τριπλάσια της θνησιμότητας που παρατηρήθηκε στο σύνολο της χώρας, ίσως και άλλες περιοχές της νοτίου Ελλάδος. Αν η υπόλοιπη Ελλάδα είχε την επίπτωση της θνησιμότητας που έχει η Κρήτη, θα ήμασταν στην ομάδα των ευρωπαϊκών χωρών προς μίμηση».
Ερωτηθείς αν υπάρχουν φόβοι για το χειμώνα στην Κρήτη, ο κ. Τζανάκης απάντησε ότι το νησί θα τα καταφέρει. «Βέβαιο είναι διαφορετικό από πέρσι. Έχουμε τους φοιτητές, έχει ανοίξει η εκπαίδευση, όλη η ζωή. Ακόμη και όταν ήταν ολάνοιχτη η ζωή στην Κρήτη με τον τουρισμό, αντιμετωπίσαμε ένα κύμα που πίεσε το σύστημα αλλά δεν το εξουθένωσε. Θέλω να πιστεύω ότι η κινητικότητα που αντιμετωπίζουμε είναι πιο οργανωμένη. Επιτηρούμε συνεχώς και δεν βλέπω το λόγο να εκτροχιαστούν τα πράγματα στο νησί, είμαι πεπεισμένος ότι θα πάμε πολύ καλά, ίσως καλύτερα από τον περσινό χειμώνα».