Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε η καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας Ελένη Γιαμαρέλλου, αναφορικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
«Η κατάσταση είναι βλέποντας και κάνοντας. Αυτή η βδομάδα, τα κρούσματα που είχαμε και εχτές, αλλά και το πρόβλημα στις ΜΕΘ, σε αναγκάζουν να είσαι αυστηρός και να σκέφτεσαι σοβαρά τι θα κάνεις. Από την άλλη μεριά υπάρχει το αισιόδοξο γεγονός ότι τα κρούσματα στις μεγάλες ηλικίες έχουν αρχίσει και μειώνονται. Πιστεύουμε ότι είναι τα εμβόλια αυτά που έχουν βοηθήσει. Πιστεύουμε ότι τον Μάρτιο θα έχει εμβολιαστεί η τρίτη ηλικία, και τον Απρίλιο θα έχουν εμβολιαστεί οι ευπαθείς ομάδες», είπε η κ. Γιαμαρέλλου.
Μιλώντας αναφορικά με το γιατί το εμβόλιο της AstraZeneca διατίθεται στους πολίτες ηλικίας 60-64 ετών, και όχι σε μικρότερες ηλικίες σε ανθρώπους που είναι ευπαθείς, η ίδια είπε ότι «Οι μελέτες που έκανε η AstraZeneca έγιναν σε άτομα μέχρι 65 ετών. Θεωρητικά το εμβόλιο καλύπτει και πάνω από τα 65, αλλά δε συμμετείχαν πολλά άτομα άνω των 65 στις μελέτες της εταιρείας. Πιστεύω ότι θα δοθεί άδεια και για αυτά. Για να μη χαθούν τα εμβόλια αυτά, αποφασίσαμε να τα διαθέσουμε στις ηλικίες 60-64 ετών. Η επιτροπή εμβολιασμών έχει κάνει μια προτεραιοποιήση στις ομάδες. Μέσα στο Μάρτιο θα αρχίσουν να εμβολιάζονται και οι ομάδες υψηλού κινδύνου. Πιστεύουμε ότι τον Απρίλιο θα έχουμε ξεπεράσει το 1,5 εκατ. εμβολιασμένους».
«Φαίνεται ότι θα πιάσουμε τους στόχους μας στους εμβολιασμούς, αν συνεχίσουν να μας δίνουν εμβόλια. Πρέπει να μειώσουμε το ποσοστό όσων δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο. Στη χώρα μας είχαμε μόνο πέντε περιστατικά που ήταν πιο σοβαρά, που ήταν αλλεργικές αντιδράσεις. Για αυτό αν έχει κάποιος ιστορικό βαριάς αλλεργίας, πρέπει να ενημερώσει και θα περιμένει λίγο παραπάνω στο εμβολιαστικό κέντρο μετά τον εμβολιασμό για να τον παρακολουθούν», σημείωσε η κ. Γιαμαρέλλου αναφορικά με την πορεία των εμβολιασμών.
«Αυτοί που νόσησαν μέσα στο νοσοκομείο, δεν ξέρουμε αν είχαν από πριν σε επώαση τον ιό, που έχει χρόνο επώασης δύο εβδομάδες. Το ότι υπάρχει διστακτικότητα από πλευράς ενός ποσοστού του υγειονομικού προσωπικού είναι πρόβλημα. Για αυτό λέμε ότι πρέπει να αυξήσουμε την εμβολιαστική κάλυψη. Δεν υπάρχει λόγος για κανένα φόβο», τόνισε η κ. Γιαμαρέλλου.
Πηγή: newsbomb.gr