Γα τρίτη συνεχόμενη ημέρα ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ ήταν τριψήφιος, φτάνοντας μάλιστα τα 153, γεγονός που κρατά τον συναγερμό των Αρχών σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο και την κυβέρνηση να είναι έτοιμη να πάρει όποιο μέτρο χρειαστεί. Αυτό «μαρτυρά» και το πρώτο τοπικό lockdown στον Πόρο που αποφασίστηκε από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αργά το βράδυ της Πέμπτης, λόγω των 13 θετικών κρουσμάτων.
Σε συνεννόηση με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα αποφασίστηκαν έκτακτα περιοριστικά μέτρα στο νησί για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19 τα ακόλουθα:
- Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 23.00 έως τις 07.00 της επομένης.
- Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
- Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
- Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπεζοκάθισμα έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
- Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλο το νησί τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, δύναται σε αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων (αναμένεται έκδοση ΚΥΑ με τις επιχειρήσεις που θα δικαιούνται υπαγωγή στη σχετική ρύθμιση). Στο νησί μεταβαίνουν και εγκαθίστανται σήμερα κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (Ε.Α.Δ), 10μελες ειδικό κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ για εντατικοποίηση των ελέγχων τήρησης των μέτρων, καθώς και ειδικό κλιμάκιο του Λιμενικού Σώματος για τη πιστή εφαρμογή και επιτήρηση των μέτρων στους χώρους εποπτείας του.
Κρίσιμο το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου
Όσο πλησιάζουμε στον Δεκαπενταύγουστο, η κατάσταση θα επανεξετάζεται καθημερινά και δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν και νέα μέτρα προστασίας, στο πλαίσιο της μη εξάπλωσης του ιού. Το προσεχές Σαββατοκύριακο θεωρείται κρίσιμο, όσον αφορά στη διασπορά του ιού στη χώρα, αφού το κύμα εξόδου από τα μεγάλα αστικά κέντρα θα ενταθεί και πολλοί αδειούχοι θα βρεθούν στα νησιά και την επαρχία.
Καθοριστικής σηµασίας αναµένεται να είναι λοιπόν, το τελευταίο 15νθήµερο του Αυγούστου που θα κρίνει εάν η χώρα µας θα µπει στο φθινόπωρο µε ανοιχτό το ενδεχόµενο για επιβολή πιο αυστηρών µέτρων ή θα µπει σε τροχιά αποκλιµάκωσης. Η γραµµή που έχει δοθεί από το Μέγαρο Μαξίµου είναι να πραγµατοποιείται εξονυχιστικός έλεγχος σε όλα τα περιστατικά που εντοπίζονται τυχαία ή από εργαστηριακούς ελέγχους, αλλά και στο περιβάλλον τους, καθώς και να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στα νησιά, όπου αναµένεται να περάσουν µεγάλο µέρος των διακοπών τους οι Ελληνες, οι οποίοι σε µεγάλο ποσοστό φαίνεται να έχουν ξεχάσει ότι ανάµεσά µας κυκλοφορεί ακόµη ο κορωνοϊός.
Αξιοσηµείωτο είναι, πάντως, ότι τις τελευταίες ηµέρες η αύξηση των κρουσµάτων στα αστικά κέντρα και κυρίως στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη απέδειξε στις Αρχές ότι… από αλλού το περιμέναμε κι από αλλού µας ήρθε. Και αυτό διότι, µέχρι στιγµής τουλάχιστον, ενώ ο φόβος ήταν µην αυξηθούν κατακόρυφα τα περιστατικά λόγω τουρισµού, τελικά απεδείχθη ότι η διασπορά µέσα στην κοινότητα µπορεί να γίνει µε µεγαλύτερη ευκολία απ’ ό,τι περιµέναµε.
Υποχρεωτικά τεστ κορονοϊού για υγειονομικούς που επιστρέφουν από άδεια
Με απόφαση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, απεστάλη προς όλες τις υγειονομικές δομές της χώρας (νοσοκομεία, κέντρα υγείας, ΤΟΜΥ) εγκύκλιος, σύμφωνα με την οποία θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε μοριακό έλεγχο (PCR) όλοι οι υγειονομικοί υπάλληλοι (γιατροί, νοσηλευτές, λοιπό προσωπικό) που επιστρέφουν από κανονική άδεια. Οι εξετάσεις θα διενεργούνται δωρεάν στα κατά τόπους νοσοκομεία, όπου λειτουργεί μηχάνημα PCR.
Μετά τους γάμους σε Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη, από τους οποίους προέκυψαν και προκύπτουν καθημερινά δεκάδες κρούσματα κορωνοϊού, σειρά φαίνεται να παίρνουν τα νοσοκομεία. Όπως ανέφερε η ΠΟΕΔΗΝ, 13 επαγγελματίες υγείας βγήκαν θετικοί στον κορωνοϊό σε μόλις μία εβδομάδα.
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, για την κατάσταση που ενέσκηψε στα νοσοκομεία ευθύνονται τόσο οι επικεφαλής που δεν εφοδιάζουν με μέσα ατομικής προστασίας τους εργαζόμενους όσο και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι οι οποίοι χαρακτηρίζονται από χαλαρότητα σε ό,τι αφορά τα μέτρα προστασίας και υγιεινής. Θετικά στον κορωνοϊό διαγνώστηκαν και τρία στελέχη του ΕΟΔΥ στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων της Μυρσίνης, σύμφωνα με τοπικά μέσα.
Επέκταση μέτρων
Σε όλες τις χερσαίες πύλες εισόδου της χώρας που παραμένουν ανοιχτές επεκτείνεται η απαγόρευσης διέλευσης από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί. Όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται κατά του κορωνοϊού στα χερσαία σύνορα το «μοντέλο» που εφαρμόζεται από την Τετάρτη στην Κακαβιά θα επεκταθεί.
«Αναφορικά με τα χερσαία σύνορα, από προχθές Τετάρτη έχει τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση διέλευσης από την Κακαβιά, από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί καθημερινά. Και αυτό για να εξασφαλιστούν στοχευμένοι έλεγχοι στη διάρκεια της ημέρας, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει έλεγχοι από μόνιμο κλιμάκιο δειγματοληπτικών ελέγχων που έχει εγκατασταθεί στο συνοριακό σταθμό. Ανακοινώνεται ότι η απαγόρευση διέλευσης, από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί, επεκτείνεται από αύριο το βράδυ στις χερσαίες πύλες εισόδου που παραμένουν ανοιχτές για συγκεκριμένες κατηγορίες διακινουμένων, πλην του Προμαχώνα».
Πηγή: cnn.gr