Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024
16.4 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Κορωνοϊός: «Εξαφανίζεται» η μετάλλαξη Δέλτα από την Κρήτη – Κυριαρχεί η Όμικρον

Πρέπει να διαβάσετε

Αισιόδοξος εμφανίστηκε για την πορεία της πανδημίας στην Κρήτη, μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας και Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής στο ΠΑΓΝΗ Διαμαντής Κοφτερίδης.

Ο κ. Κοφτερίδης αναφέρθηκε στην υποπαραλλαγή Όμικρον 2, η οποία όπως τόνισε είναι περισσότερο μεταδοτική από ότι η Όμικρον και αυτό επιταχύνει τη διασπορά. «Δεν αλλάζει πολύ τα πράγματα σε αυτά που ξέραμε. Εκείνο που θα θέλαμε να δούμε είναι αν ένας άνθρωπος που έχουν νοσήσει από Όμικρον, μπορούν να νοσήσουν ξανά από την καινούρια υποπαραλλαγή. Αυτή την πληροφορία δεν έχουμε και δε μπορούμε να τη δώσουμε».

Πρόσθεσε δε, πως η υποπαραλλαγή Όμικρον κάνει ηπιότερη νόσο και τα δεδομένα που υπάρχουν από την Δανία, έχουν την ίδια πορεία και ήπια νόσο.

Σύμφωνα με τον κ. Κοφτερίδη, υπάρχει μια αποκλιμάκωση που δεν φαίνεται στους δείκτες της πανδημίας ωστόσο όπως αναφέρουν τα προβλεπτικά μοντέλα, υπάρχει στη χώρα μας σαφής μείωση του ρυθμού των κρουσμάτων και αυτό θα συνεχίσει το επόμενο διάστημα. «Όσον αφορά τη θνητότητα που έχει προκαλέσει και επειδή έχουμε υψηλό αριθμό θανάτων, έχει να κάνει με τον αριθμό ασθενών που νοσούν και είναι ανεμβολίαστοι. Η Όμικρον κάνει το όλο φάσμα της νόσου, παρότι είναι ηπιότερο, να μπορεί να κάνει σοβαρή νόσο σε μικρότερο βαθμό. Μπορεί να έχουμε πολλούς που νοσούν και οι μη εμβολιασμένοι είναι εκείνοι που έχουν τις μεγαλύτερες επιπλοκές και τη μεγαλύτερη θνητότητα».

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο κ. Κοφτερίδης, η μετάλλαξη Όμικρον έχει αρχίσει σιγά – σιγά να εκτοπίζει τη Δέλτα από την Κρήτη. «Η μετάλλαξη Δέλτα ήταν μια πολύ σημαντική νόσος, με περισσότερες επιπλοκές και στους μη εμβολιασμένους. Γιατί οι εμβολιασμένοι είχαν πάντα καλύτερη πορεία και συνεχίζουν να έχουν, γιατί το εμβόλιο είναι δραστικό και έναντι των νοσηλειών ίσως και 90% όταν υπάρχει η γ’ δόση. Όλα τα σημαντικά οφέλη του εμβολίου, όσοι δεν τα εκμεταλλεύτηκαν είχαν επιπλοκές. Ιδιαίτερα στην περιοχή μας φαίνεται ότι έχει σχεδόν εξαφανιστεί και έχει κυριαρχήσει η Όμικρον αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα σιγά-σιγά εκτοπίζεται η Δέλτα».

Αναφορικά με την πορεία της πανδημίας, ο κ. Κοφτερίδης σημείωσε πως ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν νοσήσει είναι ιδιαίτερα αυξημένος λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας, κάτι που εκφράζεται και στον αυξημένο αριθμό νοσηλειών. «Δυστυχώς, θα αργήσει λίγο να αποκλιμακωθεί η πίεση στους χώρους υγείας, τόσο στις κλινικές όσο και στις ΜΕΘ, παρότι τα νούμερα στις εντατικές είναι μικρότερα σε σύγκριση με όσους νοσούν. Αν συγκρίνουμε τις προηγούμενες μεταλλάξεις, αυτό που περιμένουμε είναι οι δείκτες να υποχωρήσουν γιατί ο αριθμός κρουσμάτων είναι σαφώς σε αποκλιμάκωση. Υπάρχει μείωση και αυτή η μείωση θα είναι μεγαλύτερη τις επόμενες ημέρες».

Μάλιστα, τόνισε ότι πολλά περιστατικά non-covid έχουν παραμελήσει την φροντίδα των χρόνιων νοσημάτων, από τα οποία ενδεχομένως να πάσχουν καθώς φοβούνται να προσέλθουν στα νοσοκομεία λόγω της πανδημίας.

Κλείνοντας, ο κ. Κοφτερίδης εξέφρασε την αισιοδοξία του για την αντιμετώπιση της πανδημίας καθώς έχουμε περισσότερα όπλα πλέον, τα εμβόλια και τα φαρμακευτικά προϊόντα που έρχονται και προστίθενται στην φαρέτρα μας. «Νομίζω ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν. Δεν θα απαλλαγούμε από τον κορωνοϊό, θα γίνει ενδημικός, θα έχουμε πιθανότατα κάθε χρόνο κάποιους που θα πρέπει να εμβολιάζονται ή το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού αλλά θα μπούμε σε μια κανονικότητα από το καλοκαίρι και μετά».

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα