Ανησυχία προκαλεί στους ειδικούς η αυξητική τάση των κρουσμάτων κορωνοϊού, με το ενδεχόμενο ενός νέου κύματος μέσα στο καλοκαίρι να είναι πλέον κάτι παραπάνω από πιθανό.
«Δυστυχώς οι προβλέψεις μας επιβεβαιώνονται», ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής κλινικής ιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και την Μαρία Μπινιχάκη. «Τα κρούσματα έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες και έχουν αυξητική τάση και ακόμα δεν έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν πολύ τα παιδιά που τελειώνουν το σχολείο, τις πανελλήνιες και ο κόσμος να πηγαίνει διακοπές», συμπλήρωσε ο καθηγητής και τόνισε πως με την αυξημένη κινητικότητα των πολιτών το καλοκαίρι μοιραία θα υπάρξει περεταίρω αύξηση των κρουσμάτων.
Η Κρήτη βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με την υπόλοιπη χώρα, ενώ οι υπερμεταδοτικές μεταλλάξεις Όμικρον 4 και Όμικρον 5 έχουν επικρατήσει σε μεγάλο ποσοστό, με τον κ. Ζαφειρόπουλο να τονίζει πως ναι μεν η υποχρεωτικότητα των μέτρων έχει καταργηθεί, αλλά οι πολίτες θα πρέπει να τα επαναφέρουν από μόνοι τους ανάλογα με τις περιστάσεις. «Αν κάποιος βρίσκεται σε ένα περιβάλλον με πολύ κόσμο ή έρχεται καθημερινά σε επαφή με πολύ κόσμο θα πρέπει να προστατεύεται και ο ίδιος και να προστατεύει και τους γύρω του», ανέφερε χαρακτηριστικά και σύστησε στους πολίτες να χρησιμοποιούν μάσκα όπου υπάρχει συνωστισμός.
Επικίνδυνες οι Όμικρον 4 και Όμικρον 5
Ο κ. Ζαφειρόπουλος τόνισε πως είναι λάθος η άποψη που θέλει την Όμικρον 4 και την Όμικρον 5 να είναι λιγότερο επικίνδυνες από την Όμικρον 2 την Όμικρον αλλά και την Δέλτα και αυτό γιατί τα δύο νέα στελέχη είναι πολύ πιο μεταδοτικά και επομένως θα δώσουν τα ίδια ποσοστά νοσηλειών και νεκρών που είδαμε όλο του προηγούμενο διάστημα. «Εφόσον διπλασιάζονται τα κρούσματα θα διπλασιαστούν και οι θάνατοι και οι σοβαρές νοσηλείες, αυτά πηγαίνουν αναλογικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Περάσαμε ένα πάρα πολύ δύσκολο διάστημα από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Απρίλη που είχαμε σταθερά 20 – 30 χιλιάδες κρούσματα και πάρα πολλούς νεκρούς. Εκεί θα επιστρέψουμε και τώρα δυστυχώς. Φαίνεται ότι εκεί θα ισορροπήσει η κατάσταση μονίμως, 12 μήνες το χρόνο αν το αφήσουμε ανεξέλεγκτο. Ίσως το καλοκαίρι να πέφτει στις 15.000 κρούσματα γιατί η συμπεριφορά μας είναι διαφορετική, βγαίνουμε περισσότερο σε εξωτερικούς χώρους», δήλωσε ο κ. Ζαφειρόπουλος δίνοντας μια εικόνα για την κατάσταση που θα επικρατήσει αν δεν ληφθούν μέτρα κατά της πανδημίας.
«Για κάθε 100 άτομα που πέθαναν έχουμε άλλα 100 με μόνιμες αναπηρίες»
Ο κ. Ζαφειρόπουλος τόνισε ότι είναι λάθος η στρατηγική κατά της πανδημίας να σχεδιάζεται με μοναδικό κριτήριο την πίεση που ασκείται στο σύστημα υγείας καθώς υπάρχουν και άλλοι σοβαροί παράμετροι που επιβαρύνουν την κοινωνία αλλά και την οικονομία της χώρας.
«Αν το μοναδικό μας κριτήριο είναι η πίεση ούτε το Σεπτέμβριο θα βάλουμε μέτρα. Όμως δεν μπορούμε να πηγαίνουμε με αυτή τη λογική γιατί παράλληλα έχουμε νεκρούς, που με το δημογραφικό πρόβλημα που έχει η Ελλάδα δεν μπορούμε να αντέξουμε επιπλέον νεκρούς», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης τόνισε πως θα πρέπει πλέον το Υπουργείο να δει τα συνολικά προβλήματα που προκαλούνται από την πανδημία. «Για κάθε 100 άτομα που πέθαναν, άλλοι 100 μπήκαν και βγήκαν από την εντατική και τους έχουν μείνει μόνιμες αναπηρίες. Και άλλα 1000 άτομα περάσαν πάρα πολύ δύσκολα και θα τους μείνουν συμπτώματα long covid, θα χάσουν εργατοώρες», ανέφερε και συνέχισε:
«Υπάρχουν πάρα πολλές συνέπειες για την ελληνική κοινωνία αν το αφήσουμε ανεξέλεγκτο. Δεν είναι μόνο οι νεκροί δεν είναι μόνο το σύστημα υγείας που πιέζεται ή όχι. Πρέπει να τα υπολογίζουμε όλα και να βλέπουμε: αντέχουμε ή πρέπει να βάλουμε μέτρα;».
4η δόση
Ο κ. Ζαφειρόπουλος αναφέρθηκε τέλος στην 4η δόση που θα πρέπει, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, να κάνουν όλοι οι πολίτες τον Σεπτέμβριο και εξέφρασε την ελπίδα του ότι μέχρι τότε θα έχουμε ένα νέο εμβόλιο που θα είναι σχεδιασμένο για την σειρά των στελεχών Όμικρον και άρα θα είναι περισσότερο αποτελεσματικό.