Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024
12.2 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Κορωνοϊός: Ένα μήνα «καθαρή» από κρούσματα η Κρήτη

Πρέπει να διαβάσετε

Ένας μήνας συμπληρώνεται από τότε που καταγράφηκε το τελευταίο κρούσμα κορωνοϊού για την Κρήτη. Στις 6 Απριλίου, ένας άνδρας 48 ετών από το Ρέθυμνο διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό, ανεβάζοντας τον αριθμό των κρουσμάτων Covid-19 για το νησί μας στα 15 επιβεβαιωμένα.

Από τότε δεν έχει καταγραφεί κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα για την Κρήτη, κάτι που αποτελεί θέμα προς συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στο Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης έχουν εξεταστεί περίπου 1.600 δείγματα από τότε που «ξέσπασε» η επιδημία στη χώρα μας και έχουν βγει θετικά στον Covid-19 τα 14 από αυτά. Ένα από τα 15 κρούσματα βγήκε θετικό σε ιδιωτική κλινική των Χανίων.

Η σπάνια περίπτωση ασθενούς

Την ίδια ώρα, ασθενής από την Κρήτη, από τα πρώτα κρούσματα που είχαν καταγραφεί στο νησί, παραμένει θετικός στον κορωνoϊό, εδώ και περίπου δύο μήνες. Ο άνδρας βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό όλο αυτό το διάστημα και σύμφωνα με πληροφορίες υποβάλλεται σε τεστ ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Ένας νεκρός από κορωνοϊό στην Κρήτη -Υγιής και χωρίς υποκείμενα νοσήματα

Από τα πρώτα κρούσματα που καταγράφηκαν στην Κρήτη, ήταν και εκείνο του 43χρονου Γερμανού Καθηγητή – Επισκέπτη του Πανεπιστημίου Κρήτης, που στις 25 Μαρτίου άφησε την τελευταία του πνοή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΠαΓΝΗ.

Ο θάνατος του 43χρονου είχε προκαλέσει έντονο προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα της χώρας καθώς, ο καθηγητής δεν είχε υποκείμενα νοσήματα.

Ο διοικητής του ΠαΓΝΗ Γιώργος Χαλκιαδάκης σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ Κρήτης είχε αναφέρει πως οι γιατροί ήταν ιδιαίτερα ανήσυχοι για την πορεία της υγείας του 43χρονου τις ημέρες νοσηλείας του στο νοσοκομείο και μάλιστα σε επικοινωνία του με τον Διευθυντή της ΜΕΘ του ΠαΓΝΗ Δημήτρη Γεωργόπουλο, ο δεύτερος του είχε εκφράσει τους προβληματισμούς του για τον καθηγητή, αφού εμφάνιζε υψηλές τιμές φερριτίνης.

«Τα υψηλά επίπεδα φερριτίνης που εντοπίστηκαν ήταν τα ανησυχητικά στοιχεία, καθώς η βιβλιογραφία αναφέρει πως και στην Κίνα ασθενείς με υψηλή φερριτίνη παρουσίασαν επιπλοκές με θρομβώσεις των πνευμονικών αγγείων», είχε αναφέρει ο κ. Χαλκιαδάκης.

«Φως» στα αίτια του θανάτου του φαίνεται πως ρίχνει μελέτη από τον παγκοσμίου φήμης πρωτοπόρο Ισραηλινό ερευνητή σε θέματα θεραπείας και πρόληψης αυτοάνοσων παθήσεων Yehuda Shoenfeld.

Η μελέτη του Ισραηλινού ερευνητή αναφέρει πως τα υψηλά επίπεδα φερριτίνης ενδεχομένως να είναι ένδειξη σοβαρότερης νόσησης στην περίπτωση που ο ασθενής έχει προσβληθεί από τη νόσο COVID-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των γιατρών του ΠαΓΝΗ.

Βενιζέλειο: Η «νίκη» της 63χρονης από την Αργεντινή

Το γύρο των μέσων ενημέρωσης ολόκληρης της χώρας έκανε η ιστορία της 63χρονης Σίλβια από την Αργεντινή, η οποία νοσηλευόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα με κορωνοϊό, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου δίνοντας «μάχη» για να κρατηθεί στη ζωή.

Η 63χρονη ήταν επιβάτιδα του κρουαζιερόπλοιου, που στα μέσα Μαρτίου, είχε δέσει στον Κόλπο της Μεσαράς. Τότε, η 63χρονη, με βαριά συμπτώματα βρογχίτιδας, μεταφέρθηκε στο Βενιζέλειο, όπου και διαγνώστηκε θετική στον κορωνοϊό.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, έδωσε τη δική της «μάχη» στην εντατική. Μάλιστα δεν ήταν λίγες οι φορές που οι γιατροί πίστεψαν ότι δε θα κατάφερνε να κρατηθεί στη ζωή.

Τελικά η Σίλβια, περίπου 20 ημέρες μετά τη νοσηλεία της στην εντατική και αφού ήταν πλέον αρνητική στον Covid-19, πήρε εξιτήριο, νοσηλεύτηκε για κάποιο διάστημα στην Πνευμονολογική Κλινική του νοσοκομείου και πλέον βρίσκεται σε κέντρο αποκατάστασης στα Χανιά, έχοντας βγει νικήτρια από αυτή τη δύσκολη «μάχη».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα