Ραγδαία πτώση καταγράφεται στους εμβολιασμούς που πραγματοποιούνται κατά του κορωνοϊού και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης, τις τελευταίες ημέρες.
Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας Λάμπρος Βαμβακάς, ανέφερε πως το επιδημιολογικό φορτίο είναι πραγματικά επιβαρυμένο ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα. «Φτάσαμε τα κρούσματα να είναι πιο πολλά από πέρσι. Τα πράγματα στην Κρήτη παραμένουν καλύτερα, παρότι την τελευταία εβδομάδα υπάρχει μια σταδιακή επιδείνωση των κρουσμάτων. Το είδαμε ειδικά χθες. Όμως είμαστε σε ένα καλό επίπεδο σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα και αυτό έχει να κάνει με τις νοσηλείες, που δεν είναι αυξημένες. Έχουμε 57 άτομα στα νοσοκομεία και 10 είναι στην ΜΕΘ. Κατά τη γνώμη μου, έχει να κάνει με τους εμβολιασμούς γι’ αυτό στην Κρήτη είμαστε καλύτερα από την υπόλοιπη Ελλάδα. Μετά το καλοκαίρι που επιταχύναμε τους εμβολιασμούς και από την άλλη έχει να κάνει με τον καιρό, που στην Κρήτη ακόμη υπολείπεται τόσο ο συνδυασμός της ελλιπούς εμβολιαστικής κάλυψης με το χειμερινό σκηνικό στη Βόρεια Ελλάδα, που έχει έρθει πολύ νωρίτερα. Αυτό συνεπάγεται συναναστροφή σε κλειστούς χώρους και όλο αυτό το μείγμα έχει φέρει την υπόλοιπη Ελλάδα στο να έχει αυξημένα κρούσματα».
Μάλιστα, ο κ. Βαμβακάς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να έρθει και η σειρά της… Κρήτης ωστόσο σημείωσε πως με την τήρηση των μέτρων και το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, δεν θα φτάσουμε στο σημείο της υπόλοιπης Ελλάδας.
Όσον αφορά τους εμβολιασμούς στο νησί, τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Βαμβακάς, δεν ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξα. «Αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι το τελευταίο διάστημα, υπάρχουν πιο λίγες πρώτες δόσεις εμβολίων. Δηλαδή ημερησίως δεν υπερβαίνουμε τις 500 πρώτες δόσεις από τα εμβόλια, παρότι έχουμε καλό αριθμό αναμνηστικών δόσεων που είναι 1.000 κάθε ημέρα. Έχουμε κολλήσει στο 61% στην εμβολιαστική κάλυψη στην Κρήτη και αναλογικά στις άλλες ενότητες. Πρώτο παραμένει το Λασίθι, μετά τα Χανιά, το Ηράκλειο έχει μείνει στο 60% και το Ρέθυμνο στο 58-59%. Αυτό συζητήθηκε και χθες και το λέει και η κυβέρνηση, πως πρέπει να βρούμε τρόπους να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο να εμβολιαστεί, γιατί πρέπει να φτάσουμε σε ποσοστά που περνούν το 80% και να μην έχουμε νοσηλείες που θα πιέσουν το σύστημα υγείας αλλά και θανάτους».
Σύμφωνα με τον κ. Βαμβακά, είναι επιτακτική η ανάγκη, να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να πειστούν οι πολίτες που δεν έχουν μέχρι στιγμής εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού. «Το SMS είναι μια λύση, αλλά πιστεύω ότι δεν πρόκειται να αποδώσει γιατί ένα μήνυμα είναι απρόσωπο. Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε, για να πειστεί ο κόσμος, είναι από τον προσωπικό του γιατρό, σε μια επαφή πόρτα – πόρτα. Από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε, πρέπει να παίξουν σημαντικό ρόλο οι θεράποντες ιατροί και οι επιστήμονες. Είναι πλέον αποδεκτό ότι δεν υπάρχει καμία ανοχή, κανένας λόγος να μην εμβολιαστούν. Όσο περνάει ο καιρός, διαπιστώνεται όλο και πιο πολύ ότι οι παρενέργειες από τα εμβόλια είναι ελάχιστες και από την άλλη βλέπουμε καθημερινά πόσο πολύ τα εμβόλια μας προστατεύουν από την βαριά νόσηση στην εισαγωγή στη ΜΕΘ και τους θανάτους».
Ο κ. Βαμβακάς εξέφρασε την πεποίθηση πως με την κουβέντα, ο κόσμος θα πειστεί σε ένα μεγάλο βαθμό για να εμβολιαστεί. «Χρειάζεται υπομονή και συζήτηση μεταξύ τους. Αυτοί που έχουν μείνει ανεμβολίαστοι για κάποιους λόγους, που θέλουν πολύ συζητήση ψάχνουν αφορμές. Δεν πείθονται εύκολα, όμως υπάρχουν τρόπο και γι’ αυτό και πρέπει να γίνει πόρτα – πόρτα με την προσωπική επαφή και ο κόσμος θα πειστεί».