Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου, 2024
21.5 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Κορωνοϊός: «Έκρηξη» κατά 205% στα λύματα της Αττικής – Θωμαΐδης: Ίσως και 100.000 τα ενεργά κρούσματα

Πρέπει να διαβάσετε

Η αύξηση κρουσμάτων και διασωληνωμένων προβληματίζει ειδικούς και κυβέρνηση, με τη χώρα να βρίσκεται στο κατώφλι ενός νέου, τρίτου επιδημιολογικού κύματος του κορωνοϊού.

Τα νέα κρούσματα της Covid-19 είναι εμφανώς αυξημένα, με τετραψήφιο αριθμό μολύνσεων επί σειρά ημερών την περασμένη εβδομάδα. Τη Δευτέρα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 638 κρούσματα, σε ένα σύνολο 18.000 τεστ, ήτοι περιορισμένους ελέγχους σε σχέση με μια καθημερινή όπου ο αριθμός τεστ αγγίζει τις 45.000.

Έκρηξη συγκέντρωση του ιού στα λύματα της Αττικής

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ο καθηγητής αναλυτικής χημείας ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης έκανε λόγο για μια εικόνα που προϊδεάζει για τον ερχομό του τρίτου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Όπως είπε ο κ. Θωμαΐδης, «η συγκέντρωση του ιού στα λύματα την προηγούμενη εβδομάδα είχε μια αύξηση της τάξεως του 205%. Είναι μια έκρηξη παρόμοια με εκείνη που παρατηρήσαμε τον περασμένο Νοέμβριο». Ο καθηγητής τόνισε πως δύο εβδομάδες νωρίτερα, η αύξηση ήταν της τάξης του 80%.

Μάλιστα, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών εκτίμησε πως τα ενεργά κρούσματα στην Αττική ενδεχομένως να αγγίζουν τις 100.000. «Τα μοντέλα που υπολογίζουν τους πραγματικούς φορείς και εκεί συμπεριλαμβάνουμε τόσο συμπτωματικούς, όσο και ασυμπτωματικούς δίνουν μία εκτίμηση πάνω από 100.00 φορείς, ωστόσο αυτό έχει ιδιαίτερη αβεβαιότητα γιατί αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε διάφορες παραμέτρους, παραδείγματος χάριν αν ο ιός πολλαπλασιάζεται περισσότερο όσον αφορά τα μεταλλαγμένα στελέχη. Επομένως δεν έχει κάποια ακρίβεια αυτή η εκτίμηση, είναι απλά μια ένδειξη» σημείωσε ο κ. Θωμαΐδης.

Όπως είπε, «είναι πολύ δύσκολο να εκτιμήσουμε πόσο αυτό θα μεταφραστεί σε κρούσματα σε δέκα μέρες. Σίγουρα με τον ρυθμό που αυξάνονται και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία τα κρούσματα θα πλησιάσουν τετραψήφιο νούμερο». Ο κ. Θωμαΐδης εκτίμησε πως περαιτέρω αυστηριοποίηση της μετακίνησης και αύξηση της τηλεργασίας θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην αναχαίτιση της διάδοσης του κορωνοϊού.

«Δύσκολο μείγμα διαχείρισης» η εικόνα του κορωνοϊού

«Βρισκόμαστε σε μεγάλη πίεση. Επιδημιολογική, αλλά και πίεση στο Σύστημα Υγείας. Υπάρχει πρόβλημα σε μεγάλες αστικές περιοχές. Ελαττώνεται η διαθεσιμότητα στις ΜΕΘ. Η αύξηση της κάλυψης δημιουργεί προβλήματα. Όλα αυτά δημιουργούν ένα μείγμα δύσκολο στη διαχείριση» σημείωσε το πρωί μιλώντας στο MEGA, ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος. «Ας κρατήσουμε τα βασικά μέτρα προστασίας, αλλιώς είναι πιθανόν να χρειαστούν και περαιτέρω μέτρα, ακόμα και lockdown. Αυτά πρέπει να αποφύγουμε», πρόσθεσε ο ίδιος.

Την αύξηση των νοσηλειών στην Αττική επιβεβαίωσε και η πρόεδρος του κεντρικού συμβουλίου Υγείας και διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου Σωτηρία, Μίνα Γκάγκα. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η κα. Γκάγκα επεσήμενε πως «η κάλυψη είναι σχεδόν 100% στους θαλάμους Covid». Στις ΜΕΘ είπε πως τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα, αλλά ένα μικρό ποσοστό των ασθενών που βρίσκεται στους θαλάμους, που κυμαίνεται από 10% έως 15%.

Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δείχνουν μια αύξηση στους διασωληνωμένους τις τελευταίες ημέρες. Την περασμένη Δευτέρα, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι με κορωνοϊό σε όλη τη χώρα ήταν 248, ενώ τις επόμενες ημέρες μειώθηκε ακόμη περισσότερο σε 244 ασθενείς. Το τελευταίο 24ωρο ωστόσο, οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν σε 276 στις ΜΕΘ Covid όλης της χώρας.

Αρκουμανέας: Το Lockdown παραμένει στο τραπέζι

Την επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας παρατήρησε και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας. «Κάποια χαρακτηριστικά που βλέπουμε δείχνουν μια επιδείνωση και γι’ αυτό λήφθηκαν περαιτέρω μέτρα. Βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη φάση της πανδημίας. Αν χρειαστεί μέσα στη βδομάδα θα πάρουμε επιπρόσθετα μέτρα. Γεωγραφικά εστιάζουμε στην Αττική» σημείωσε, μιλώντας το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Σχετικά με το ολικό lockdown προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά και να μειωθούν τα κρούσματα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ είπε ότι δεν έχει γίνει για ψυχολογικούς και οικονομικούς λόγους, όμως υπάρχει πάντα στο τραπέζι ως τελικό μέτρο. «Θα προτιμήσουμε ένα lockdown από το να δούμε έναν τεράστιο αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία».

Πηγή: iefimerida.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα