Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024
19.2 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Κορωνοϊός: Έκκληση Συρίγου για εμβολιασμό – Θα αργήσει να κυκλοφορήσει το εισπνεόμενο φάρμακο

Πρέπει να διαβάσετε

Όχι νωρίτερα από έναν με ενάμισι χρόνο, και εφόσον περάσει τις σχετικές αξιολογήσεις, αναμένεται να κυκλοφορήσει το πολλά υποσχόμενο ισραηλινό εισπνεόμενο φάρμακο EXO-CD24 το οποίο δοκιμάζεται κλινικά και στη χώρα μας, στα Νοσοκομεία «Σωτηρία» και «Αττικόν», σε εκατόν είκοσι ασθενείς.

«Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν πολύ ενθαρρυντικά ενώ στα τέλη Αυγούστου θα έχει ολοκληρωθεί η παρακολούθηση των ασθενών για τυχόν βραχυπρόθεσμες παρενέργειες, για να ακολουθήσει η ανάλυση των αποτελεσμάτων» ανέφερε στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και την Ελένη Βακεθιανάκη ο δ/ντής της Γ΄ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ στο νοσοκομείο «Η Σωτηρία» Κωνσταντίνος Συρίγος.

Tο συγκεκριμένο φάρμακο δοκιμάστηκε σε μέτριας έως υψηλής βαρύτητας ασθενείς με κορωνοϊό μέσω ειδικής συσκευής και υπό την επίβλεψη των ιατρών.

Ο κ. Συρίγος διεμήνυσε, ωστόσο, σε όσους σκέφτονται να μην εμβολιαστούν, αφού πιστεύουν ότι ακόμα και αν νοσήσουν, θα μπορέσουν να λάβουν κάποιο φάρμακο από όσα δοκιμάζονται, ότι το συγκεκριμένο εισπνεόμενο φάρμακο δεν είναι διαθέσιμο και δεν μπορεί να το πάρει κάποιος εκτός μελέτης ούτε θα μπορέσει στο εγγύς μέλλον. Θα πρέπει να ολοκληρωθεί και η φάση 3 και ακολούθως να κατατεθεί προς αξιολόγηση στις αρμόδιες κανονιστικές αρχές.

«Από την αρχή της μελέτης ήμασταν πολύ προσεκτικοί στο να ακολουθηθούν όλοι οι κανόνες. Δεν υπάρχει μελέτη fast track άρα αν όλα πάνε καλά, δεν θα κυκλοφορήσει νωρίτερα από έναν με ενάμισι χρόνο» τόνισε ενώ χαρακτήρισε τους αρνητές του ιού σαν να παίζουν ρουλέτα.

«Σε ένα τέτοιο παιχνίδι κάποιοι θα νοσήσουν, κάποιοι θα νοσηλευτούν, κάποιοι θα διασωληνωθούν και κάποιοι δυστυχώς θα πεθάνουν. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε για όσους αρνούνται το ιό. Αρκετοί πιστεύουν ότι καθώς είναι νέοι θα περάσουν τον κορωνοϊό όπως μια ίωση άρα γιατί να κάνουν το εμβόλιο». Ωστόσο ο κορωνοϊός, επισήμανε ο κ. Συρίγος είναι μια ίωση που στο 25% των ασθενών αφήνει υπολειπόμενα συμπτώματα έως και για δύο χρόνια, αυτό που ονομάζεται “covid με ουρά”. «Ένα από αυτά τα συμπτώματα είναι η έκπτωση της αναπνευστικής λειτουργίας. Γι’ αυτό είναι καλύτερα να αποκτήσουμε ανοσία με άλλο τρόπο, όχι με τη λοίμωξη» υπογράμμισε.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι οι περισσότεροι ασθενείς του μπαίνουν σε μελέτες φαρμάκων, εάν το επιθυμούν, καθώς υπάρχουν πάρα πολλά φάρμακα που δοκιμάζονται, κυρίως αντιφλεγμονώδη, που φαίνεται να έχουν κάποιο αποτέλεσμα.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα