Ο συνολικός αριθμός των νεκρών από κορωνοϊό στη Βρετανία ανέρχεται στους 16.509, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας. Οι νέοι θάνατοι που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα είναι 449.
Εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε σε ενημέρωση νωρίτερα ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η αποφυγή ενός δεύτερου κύματος έξαρσης του κορωνοϊού, και το ζήτημα αυτό «ήταν η μεγάλη ανησυχία» που λήφθηκε υπόψη για την απόφαση συνέχισης του lockdown.
Πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να αναρρώνει στο Τσέκερς, όπου λαμβάνει καθημερινά ενημερώσεις για τους χειρισμούς γύρω από την αντιμετώπιση της πανδημίας.
«Η μεγάλη ανησυχία είναι μία δεύτερη κορύφωση. Αυτό είναι που θα κάνει την περισσότερη ζημία στην υγεία και στην οικονομία. Εάν μετακινηθούμε πολύ γρήγορα, τότε ο ιός θα μπορούσε να εξαπλωθεί και πάλι με γεωμετρική πρόοδο» είπε σε ενημέρωση.
Σήμερα το πρωί ο εκτελών χρέη πρωθυπουργού, υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ραμπ, ενημέρωσε τους ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τηλεφωνικά για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Εκπρόσωπος του επικεφαλής των Εργατικών, Κιερ Στάρμερ, δήλωσε ότι η ενημέρωση ήταν εποικοδομητική και ότι έθεσε εκ νέου το αίτημα προς την κυβέρνηση να παρουσιάσει περισσότερες λεπτομέρειες για την στρατηγική εξόδου από την πανδημία.
Ο Τζόνσον «αναρρώνει» – Οι χειρισμοί του επικρίνονται
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον «αναρρώνει» από τον κορωνοϊό, δήλωσε ένας υψηλόβαθμος υπουργός, και διαβιβάζει τις οδηγίες του στην κυβέρνηση, την ίδια ώρα που επικρίνεται για την απόκρισή του στην πανδημία.
Αφού βγήκε από το νοσοκομείο πριν από μια εβδομάδα, «ο πρωθυπουργός αναρρώνει, είναι σε καλή διάθεση», δήλωσε σήμερα, Κυριακή, ο υπουργός Μάικλ Γκόουβ στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News. Ο 55χρονος Συντηρητικός ηγέτης «είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τον Ντόμινικ Ράαμπ», τον υπουργό Εξωτερικών ο οποίος τον αντικαθιστά κατά την περίοδο της ανάρρωσής του. Ο τελευταίος διαβίβασε «τις οδηγίες του πρωθυπουργού στα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης» στη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης χθες το πρωί, διευκρίνισε ο Γκόουβ.
Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μία από τις πλέον πληγείσες χώρες στην Ευρώπη από την ασθένεια Covid-19. Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό και πέθαναν στο νοσοκομείο έφθασε τους 15.464, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσε χθες, Σάββατο, η κυβέρνηση. Όμως αυτοί οι καθημερινοί απολογισμοί της κυβέρνησης επικρίνονται γιατί περιλαμβάνουν μόνο τους θανάτους στο νοσοκομείο ασθενών που βρέθηκαν θετικοί στα διαγνωστικά τεστ, αποκλείοντας εκείνους που έχασαν τη ζωή τους σε οίκους ευγηρίας ή στο σπίτι.
Οργανώσεις που εκπροσωπούν οίκους ευγηρίας κάνουν λόγο για 4.000 έως 7.500 θανάτους στα ιδρύματα αυτά.
Η κυβέρνηση αποφάσισε την Πέμπτη να παρατείνει τουλάχιστον κατά τρεις εβδομάδες τα μέτρα περιορισμού που επέβαλε στις 23 Μαρτίου και δεν σκέπτεται ακόμη την έξοδο από το lockdown.
«Ο αριθμός των θανάτων παραμένει πολύ ανησυχητικός», εξήγησε ο Μάικλ Γκόουβ. «Τα ποσοστά μόλυνσης και θνητότητας επιπεδοποιούνται, αλλά δεν είμαστε απολύτως σίγουροι ότι βρισκόμαστε ακόμη σε μια καθοδική τροχιά», προϋπόθεση που θέτει η κυβέρνηση προτού χαλαρώσει τα μέτρα περιορισμού.
Αφότου ξεκίνησε η πανδημία, η κυβέρνηση κατηγορείται ότι καθυστέρησε να αντιδράσει και η Sunday Times επανήλθε σήμερα, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως αγνόησε τις προειδοποιήσεις επιστημόνων και τις εκκλήσεις για προμήθεια ιατρικού υλικού και πως ο Μπόρις Τζόνσον απουσίασε από διάφορες συνεδριάσεις κρίσης που ήταν αφιερωμένος στον ιό.
Σε άρθρο του στη Mail on Sunday, ο ηγέτης των Εργατικών, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Κιρ Στάρμερ, χαρακτήρισε την κυβέρνηση «πολύ αργή» στην κήρυξη του lockdown, την αύξηση του αριθμού των διαγνωστικών τεστ και την παροχή του κατάλληλου εξοπλισμού στους υγειονομικούς.
«Κανείς δεν μπορεί να πει ότι ο πρωθυπουργός δεν δόθηκε ψυχή τε και σώματι στη μάχη κατά του ιού», δήλωσε σήμερα ο Μάικλ Γκόουβ, ο οποίος διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση θα διπλασιάσει τις προσπάθειες για την προμήθεια ιατρικού υλικού.
Πηγή: Cnn.gr