Κορωνοϊός: «Χάσαμε ζωές που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί» – Συνθήκες πολέμου στα νοσοκομεία

Πρέπει να διαβάσετε

Πρωτόγνωρες συνθήκες πολέμου επικρατούν, ειδικά στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, με το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού να δοκιμάζει σκληρά (και) τις δομές υγείας.

Με τον αριθμό των νοσηλευομένων και των διασωληνωμένων να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, υγειονομικές αρχές και κυβέρνηση παραμένουν σε συναγερμό και ο μεγάλος φόβος που διατυπώνουν πλέον οι νοσοκομειακοί -των οποίων τα όρια και οι αντοχές εξαντλούνται- είναι να μην νοσήσει το προσωπικό, αφού όταν η κατάσταση είναι οριακή, οποιαδήποτε απουσία μετράει.

Η πίεση στο ΕΣΥ είναι ιδιαίτερα αισθητή στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς οι ΜΕΘ και οι κλίνες Covid έχουν εξαντληθεί, με την κυβέρνηση να έχει ήδη προχωρήσει στη δημιουργία υπαίθριου νοσοκομείου στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο για να καλυφθούν οι συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες και στην επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών.

Η κατάσταση παραμένει ανησυχητική και, παρά το γεγονός ότι τις επόμενες ημέρες ενδέχεται να δούμε μείωση ή σταθεροποίηση στα κρούσματα, κάτι τέτοιο δεν αναμένεται να συμβεί με τους διασωληνωμένους, οι οποίοι το προηγούμενο 24ωρο ανέρχονταν σε 540.

«Χάσαμε ζωές που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί»

Μιλώντας στο MEGA, ο πνευμονολόγος και διευθυντής της Β’ Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος, υποστήριξε πως «η κατάστασή μας είναι πάρα πολύ δύσκολη» και πρόσθεσε πως οι μονάδες είναι γεμάτες και η αγωνία έχει μεταφερθεί στα τμήματα, εκεί όπου δίνεται η πραγματική μάχη.

Πλέον, γίνεται προσπάθεια στο νοσοκομείο να διακινήσουν τους ασθενείς ώστε να εξοικονομήσουν κρεβάτι. «Πρέπει να αποσυμφορηθούν άμεσα οι ΜΕΘ» τόνισε.

Με την επίταξη των δύο ιδιωτικών κλινικών, απλώς άνοιξε η πύλη εισόδου, καθώς εκεί μεταφέρθηκαν τα ελαφριά περιστατικά δίνοντας χώρο στα βαριά. «Την εφημερία πρέπει να την αναλάβει ο ιδιωτικός τομέας, όχι με επιστράτευση αλλά με ένταξη» σημείωσε.

Προειδοποίησε, δε, πως αν δεν περιοριστεί η διασπορά και δεν ληφθούν και άλλα μέτρα για να σταματήσουν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, οι βαριά ασθενείς δεν βρίσκουν ΜΕΘ, τότε θα αυξηθεί η θνητότητα.

Μάλιστα, ο ίδιος υποστήριξε πως το σύστημα έχει φτάσει στα όριά του, με τις εισαγωγές να είναι περισσότερες, καθημερινά, από τα εξιτήρια. «Χάσαμε ζωές που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί».

«Φτάσαμε στο αμήν στα νοσοκομεία. Εμείς στην Εντατική να θέλουμε να διακινήσουμε ασθενή και να μην μπορούμε, να είμαστε στα όρια ασφάλειας μετακίνησης του ασθενούς και οι συνάδελφοι στα τμήματα να αγωνίζονται να κρατήσουν στη ζωή έναν άνθρωπο και να μην μπορούν να τον στείλουν στη Μονάδα Εντατικής ως όφειλαν. Χάσαμε περισσότερες ζωές, επειδή δεν προβλέφθηκε αυτή η σφοδρότητα της πανδημίας, το δεύτερο κύμα» πρόσθεσε, μιλώντας στον ANT1.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, ο οποίος τόνισε πως «ο μόνος τρόπος να μειωθεί ο αριθμός των νοσηλευόμενων είναι να πεθάνουν πολλοί συνάνθρωποί μας, που κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μη γίνει αυτό».

«Στη Θεσσαλονίκη πολλοί δεν εφαρμόζουν σωστά τα μέτρα. Το έχουν πάρει ακόμα και τώρα αψήφιστα. Με κάποιο μηχανισμό στη Θεσσαλονίκη δεν τηρούνται πραγματικά τα μέτρα, γι’ αυτό έχουν και μικρότερη αποτελεσματικότητα από αυτή που θα θέλαμε. Προφανώς πρέπει να παρθούν αυστηρότερα μέτρα, αν δεν μπορούμε να τα εφαρμόσουμε από μόνοι μας» είπε και πρόσθεσε:

«Στη Βόρεια Ελλάδα προτείνω σαφώς καθολικό lockdown. Όλη η Ελλάδα δεν είναι υγειονομικά ενιαία, από επιδημιολογικό φορτίο. Εκεί το σύστημα έχει φτάσει στα όριά του. Όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στους όμορους νομούς ο αριθμός των κρουσμάτων που βγαίνει ανά πληθυσμό είναι υπερβολικά μεγάλος. Κάτι δεν γίνεται σωστά εκεί».

Kινητό νοσοκομείο στο πάρκινγκ του 424 ΣΝΘ

Η οριακή κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης οδηγεί σε έκτακτες λύσεις. Έτσι, στο χώρο στάθμευσης του 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης στήθηκε ένα κινητό νοσοκομείο που αποτελείται από κοντέινερς που φιλοξενούν γραφεία, χώρους εξέτασης, χειρουργεία και ΜΕΘ.

Το στήσιμο της μονάδας έχει ήδη ολοκληρωθεί και βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες για τις ηλεκτρολογικές και υδραυλικές συνδέσεις της εγκατάστασης. Όπως είπε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, που επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της το μεσημέρι της Δευτέρας και επιθεώρησε τις εργασίες, θα είναι έτοιμη να τεθεί στη διάθεση του συστήματος υγείας και της μάχης κατά του Covid μέσα στις επόμενες μέρες, εντός της τρέχουσας εβδομάδας, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Όπως διευκρίνισε, η μονάδα εντάσσεται στο πλαίσιο του σχεδιασμού των Ενόπλων Δυνάμεων, που πρέπει να λαμβάνει υπόψη του ακόμη και το χειρότερο δυνατό σενάριο. «Ορισμένες φορές φέρνουμε τον πανικό χωρίς να έρθει ο πανικός. Το νοσοκομείο αυτό το κινητό δημιουργείται για κάποια πολύ δύσκολη κατάσταση και στο πλαίσιο του σχεδιασμού που πάντα οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν, εξετάζοντας και προγραμματίζοντας την επόμενη μέρα. Αυτό κάνουμε και εδώ. Αυτό κάνουμε σε κάθε έργο το οποίο αναλαμβάνουμε, και πάντα σε συνδυασμό με το υπουργείο Υγείας» επεσήμανε.

Πηγή: in.gr 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα