Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024
28.8 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Κορωνοϊός: Αυξάνονται οι εισαγωγές – Σε εφαρμογή το «Σχέδιο κλιμάκωσης κλινών Covid»

Πρέπει να διαβάσετε

Δυναμική συνεχίζει να έχει το κύμα κορωνοιού, που σήκωσαν οι υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5 της μετάλλαξης Omicron, και στη χώρα μας, προκαλώντας επιχειρησιακό “πυρετό” στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, το σύστημα υγείας θα πιεστεί το επόμενο 20ημερο τόσο από Covid όσο και από non covid προγραμματισμένα περιστατικά ενώ δυσλειτουργίες αναμένονται και τον Αύγουστο, λόγω της επιδημίας. Η ανακατανομή των κλινών για την κάλυψη όλων των αναγκών των ασθενών ξεκίνησε από το λεκανοποπέδιο.
Τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), που παρουσιάστηκαν χθες για πρώτη φορά σε εβδομαδιαία έκθεση, δείχνουν πως την εβδομάδα 4-10 Ιουλίου καταγράφηκε αύξηση κατά 18% στα νέα κρούσματα σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη, και κατά 16% στις εισαγωγές ασθενών με covid στα νοσοκομεία. 
Η μεγάλη αυξητική τάση του επιδημικού κύματος φαίνεται να έχει ανακοπεί στην κοινότητα, αλλά όχι ακόμη στα νοσοκομεία. Μάλιστα χθες οι εισαγωγές παρέπεμπαν σε επίπεδα χειμώνα: καταγράφηκαν 447 εισαγωγές, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ τετραμήνου. 
Ειδικότερα, την εβδομάδα 4-10 Ιουλίου καταγράφηκαν 13.623 κρούσματα κορονοϊού ανά εκατομμύριο πληθυσμού, ανέφερε ο ΕΟΔΥ. Συνεπώς, με μια αναγωγή στο σύνολο του ελληνικού πληθυσμού (10,7 εκατ.) προκύπτει ότι το προαναφερθέν διάστημα εντοπίστηκαν περί τα 145.766 περιστατικά κορονοϊού, δηλαδή 20.000 κρούσματα την ημέρα. Σημειωτέον ότι το 17% αυτών των κρουσμάτων αφορούν σε επαναλοιμώξεις, ενδεικτικό της διαφυγής των νέων υποπαραλλαγών από τα εμβόλια αλλά και από την ανοσία λόγω παλαιότερης μόλυνσης.
Στα νοσοκομεία οι ασθενείς έχουν υπερβεί τους 2.200 σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το protothema.gr. Από αυτούς οι 450 βρίσκονται στις Μονάδες (ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ) και οι 109 είναι διασωληνωμένοι.

“Το κύμα αυτό δεν έχει δώσει βαριές νοσηλείες. Βλέπετε ότι σταθερά οι διασωληνωμένοι παραμένουν σε απολύτως ελεγχόμενο νούμερο” επισήμανε χθες σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης. Αντίθετα, η κατάσταση είναι πιο ασφυκτική, παρότι ελεγχόμενη σύμφωνα με τον υπουργό, στις απλές κλίνες που συνεχώς αναπτύσσονται, κυρίως στο λεκανοπέδιο.

Σύμφωνα με το Σχέδιο Κλιμάκωσης κλινών ενηλίκων με COvid-19 που υλοποιεί από την αρχή της εβδομάδας το υπουργείο Υγείας, το ΕΚΑΒ και η 1η Υγειονομική Περιφέρεια, δεσμεύθηκαν επιπλέον 101 κλίνες για ασθενείς με λοίμωξη covid στα νοσοκομεία Σωτηρία, Σισμανόγλειο και Αμαλία Φλέμινγκ. 
Το τελευταίο, μάλιστα, τέθηκε και πάλι εκτός του προγράμματος εφημεριών για να καλύπτει αποκλειστικά τις ανάγκες ασθενών με λοίμωξη COvid. Το Σωτηρία, επίσης, από σήμερα θα εφημερεύει κάθε τέσσερις ημέρες για παθολογικά., καρδιολογικά και χειρουργικά και Θωρακοχειρουργικά περιστατικά και κάθε 15 ημέρες για ΩΡΛ και οδοντιατρικά. Οι πνευμονολογικές κλινικές του νοσοκομείου θα πραγματοποιούν 12ωρη εφημερία κάθε δεύτερη ημέρα, ενώ τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) θα δέχονται κάθε μέρα COvid περιστατικά από τις 8πμ ως τις 2.30μμ.
Από σήμερα θα ξεκινήσουν και οι νοσηλείες non Covid περιστατικών στις ιδιωτικές κλινικές, με τη συνδρομή του ΕΚΑΒ. Σε πρώτη φάση έχουν παραχωρηθεί 45 κλίνες από τον Όμιλο HHG, το ΙΑΣΩ, την Ευρωκλινική, το Ντυνάν.
Συνολικά σε αυτη τη φάση θα είναι διαθέσιμες 1.078  κλίνες COvid, ενηλίκων και παιδιών, στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια της Αττικής και 92 κλίνες ΜΕΘ επίσης ενηλίκων και παιδιών.
Στη 2η φάση της λειτουργίας των μεγάλων νοσοκομείων της Αττικής υπό την αυξημένη πίεση της επιδημίας, εντάσσονται στο σύστημα κλινών covid, 106 κλίνες ιδιωτικών κλινικών με προοπτική να φθάσουν τις 200 εφόσον χρειαστεί, και συνεχίζεται η δέσμευση γενικών κλινών στα δημόσια νοσοκομεία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το protothema.gr, από την προσεχή Πέμπτη 21 Ιουλίου και για έναν μήνα θα προστεθούν και άλλες 381 κλίνες covid στο λεκανοπέδιο. Ειδικότερα, θα αυξηθούν οι κλίνες COvid στα νοσοκομεία Αλεξάνδρα, Ευαγγελισμός, Αγία Όλγα, Ιπποκράτειο,ΚΑΤ, Λαϊκό, ΕΛΠΙΣ, Ερυθρός Σταυρός, Γεννηματάς, Σωτηρία και Παμμακάριστος.
Συνολικά, θα διατεθούν σχεδόν 1.500 κλίνες covid, για τις ανάγκες των ασθενών, που εκτιμάται ότι θα έχει αφήσει πίσω του το παρατεταμένο κύμα της επιδημίας.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα