Τα αυξημένα κρούσματα των τελευταίων ημερών έφεραν και αυξημένη ζήτηση στα self test αλλά και στην διενέργεια των rapid test στα φαρμακεία του Ηρακλείου.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και στην Μαρία Μπινιχάκη, το μέλος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Γιάννης Τσικανδυλάκης επεσήμανε πως εκτός από την αυξημένη ζήτηση στα τεστ, τα περισσότερα από αυτά είναι και θετικά! «Το διαπιστώνουμε αυτό τις τελευταίες ημέρες, εύχομαι να είναι περιστασιακό και όχι να έχει αυξητικές τάσεις, διότι διαφορετικά θα χάσουμε το στοίχημα».
Εξήγησε δε, πως την ίδια στιγμή υπάρχει και μεγάλη αύξηση της θετικότητας ανάλογη με τα rapid test που διενεργούνται στους πολίτες. «Παλαιότερα κάναμε 20 και είχαμε 2 ή 3 θετικά τεστ, τώρα κάνουμε 10 και έχουμε πάλι τα ίδια νούμερα. Έχει εξήγηση βέβαια, γιατί αυτός που έρχεται να κάνει το τεστ, μάλλον έχει συμπτώματα. Αυτό είναι λογικό, δεν υπάρχει πλέον η υποχρεωτικότητα, να κάνουν μαθητές, εκπαιδευτικοί κλπ. Όσοι έρχονται τώρα έχουν συμπτώματα και θέλουν να επιβεβαιωθούν ή να το δηλώσουμε στην πλατφόρμα».
Μάλιστα, ο κ. Τσικανδυλάκης αναφέρθηκε και στις επαναμολύνσεις λέγοντας πως σήμερα το πρωί ο ίδιος στο φαρμακείο του, εντόπισε δύο ασθενείς που νόσησαν ξανά! «Αυτά είναι πλέον δεδομένα, από τη στιγμή που έχω εγώ, θα έχουν όλοι, μπορεί να έχουν ένα ή κανένα αλλά κατά μέσο όρο αυτό γίνεται» με τον ίδιο, να σχολιάζει πως ως «μεγάλο λάθος» την μη χρήση μάσκας από τους πολίτες, τουλάχιστον στους χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός. «Δεν είναι θέμα ζήτησης, αλλά ότι δεν τη φοράμε. Στο φαρμακείο είναι υποχρεωτική και το πρόστιμο είναι τσουχτερό, είναι 300 ευρώ για αυτόν που δεν τη φοράει. Όμως όταν το λέμε στον κόσμο, έχει κουραστεί. Το βλέπω και σε εμάς από την άλλη, είναι ότι έχουν ακούσει πως η μάσκα δεν είναι πια υποχρεωτική. Κυκλοφορούν έτσι και υπάρχει μια διένεξη με κάποιους που δεν καταλαβαίνουν, ότι προστατεύει τους ίδιους, ειδικά όταν μπαίνουν σε ένα χώρο που πιθανότατα ο προηγούμενος να ήταν θετικός».
Ο κ. Τσικανδυλάκης εκτίμησε ότι ίσως ο κόσμος να έχει μπερδευτεί με την χρήση μάσκας, ωστόσο συμπλήρωσε πως είναι κατανοητό, ότι μετά από δύο χρόνια πανδημίας οι πολίτες να έχουν κουραστεί. «Εγώ θα έλεγα ότι καλό θα ήταν να χρησιμοποιείται η μάσκα, από τη στιγμή που έχουμε φτάσει πάλι σε μια τέτοια αύξηση. Στο αεροδρόμιο π.χ. εγώ φορούσα ο διπλανός μου όχι, οι ειδικοί νομίζω πρέπει να το ξαναδούν, έχω ακούσει από αρκετούς να λένε ότι πρέπει να τη χρησιμοποιούμε αλλιώς θα χάσουμε το στοίχημα».
Παραμένουν οι ελλείψεις στα φάρμακα
Την ίδια στιγμή, παραμένουν οι ελλείψεις στα φάρμακα, με τους ασθενείς να δίνουν «μάχη» καθημερινά, για να προμηθευτούν τα αναγκαία. «Περιμένουμε χρόνια να δοθεί λύση και θα περιμένουμε κι άλλα. Χθες ήταν βασικό θέμα στην Γενική μας Συνέλευση, καμία κυβέρνηση δεν θέλει εδώ και 40 χρόνια που ασχολούμαι με το επάγγελμα να λύσει το θέμα, διότι οι δασμοί που εισπράττει από τις εξαγωγές είναι σημαντικοί. Έχω την αίσθηση ότι οι ασθενείς μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα».
Σύμφωνα με τον κ. Τσικανδυλάκη, έχει «πέσει» στο τραπέζι η πρόταση να συγκροτηθεί μια Επιτροπή, ώστε να δοθεί μια λύσει στο πρόβλημα αυτό. «Το θέμα μας δεν είναι να γίνει άλλη μια Επιτροπή, αλλά τα μέτρα και το θέμα είναι δεδομένο, απαγορεύουμε τις εξαγωγές μέχρι να λύσουμε το πρόβλημα. Το θέμα έχει πολιτικοκοινωνική διάσταση. Στην Γενική Συνέλευση των Ευρωπαίων Φαρμακοποιών, οι Ολλανδοί, οι Γερμανοί φαρμακοποιοί λένε ότι θέλουμε να γίνονται εξαγωγές, γιατί καλύπτουμε τις ελλείψεις. Αλλά από που παίρνουν τα φάρμακα; Από φτωχές χώρες του νότου, δημιουργούμε πλέον πολίτες δύο κατηγοριών».
Το μέλος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, επεσήμανε πως το σκηνικό στις ελλείψεις δεν έχει αλλάξει εδώ και 1 με 2 μήνες. «Έχουμε ελλείψεις σε φάρμακα όλων των κατηγοριών που δεν υπάρχουν ούτε γενόσημα. Σε αυτή την περίπτωση δημιουργείται το μεγάλο πρόβλημα. Ο άνθρωπος θέλει να κάνει την ινσουλίνη του και δεν μπορεί ή θα την κάνει 2 – 3 ώρες αργότερα. Αυτό είναι κακό, είναι μεγάλο πρόβλημα».
Αλαλούμ με τον προσωπικό ιατρό και τα… φαρμακεία
Κλείνοντας, ο κ. Τσικανδυλάκης αναφέρθηκε στον «προσωπικό ιατρό» του πολίτη λέγοντας πως έχει προκύψει ένα μπέρδεμα καθώς την Παρασκευή ανακοινώθηκε πως οι φαρμακοποιοί είναι εκείνοι που θα βοηθούν τους πολίτες με την διαδικασία από τα… ΜΜΕ και όχι από το υπουργείο Υγείας. «Ας μας ενημερώσουν πρώτα, να δούμε μπορούμε να το κάνουμε; Κάνουμε τη γραμματειακή υποστήριξη του υπουργείου και νομίζω αυτός δεν είναι ο ρόλος μας. Να βοηθούμε 2 – 3 συμπολίτες μας το κάναμε και πριν, θεωρώ πως θα μπορούσαμε να ερωτηθούμε πρώτα, έχει μειωθεί ο όγκος όσον αφορά τα τεστ και τα ραντεβού αλλά έχουμε εξουθενωθεί. Υπήρχαν φαρμακοποιοί που αναγκάστηκαν να προσλάβουν προσωπικό για να λύσουν το πρόβλημα ειδικά την εποχή που γινόταν εντατικά τα τεστ. Καλό είναι να βοηθάμε αλλά με όρια».