Την παράταση των αυστηρών lockdown και νέες εντάξεις στο καθεστώς πολύ αυξημένου κινδύνου για περιφερειακές ενότητες με κακή επιδημιολογική εικόνα υποδεικνύουν τα σημερινά στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Ο Φεβρουάριος είχε προετοιμάσει το έδαφος για το ρεκόρ Δευτέρας με 1.176 νέα κρούσματα και τους διασωληνωμένους πάνω από το φράγμα των 400 για την πρώτη ημέρα του Μαρτίου.
Με το άνοιγμα οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων να αποτελεί το σκληρό διακύβευμα αφ ης στιγμής η επιδημία μπήκε σε ανοδική πορεία, τους ειδικούς να διχογνωμούν επί των επόμενων βημάτων και τον σημερινό υπαινιγμό του πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, για παράταση του lockdown έως τα μέσα Μαρτίου, τήρηση μέτρων και εμβολιασμοί παραμένουν τα ισχυρά όπλα που θα μειώσουν τη διασπορά και θα αποσυμπιέσουν το σύστημα υγείας, «με τις πιο φωτεινές μέρες της άνοιξης να αποτελούν έναν καλό σύμμαχο στην αισιοδοξία», όπως ανέφερε στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου του Υπουργείου Υγείας η κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.
«Ασφυκτιούν» οι ΜΕΘ, στα όρια τα νοσοκομεία – Πάνω από 400 οι διασωληνωμένοι
Θλιβερός αλλά όχι απρόσμενος, ο αριθμός των διασωληνωμένων άγγιξε τους 406, δύο εβδομάδες αφότου οι διασωληνώσεις ασθενών με COVID-19 έσπασαν το φράγμα των 300. Ο γρήγορος ρυθμός αύξησης είναι δηλωτικός της πίεσης που ασκείται στο σύστημα υγείας, όπως και η απόκλιση εισιτηρίων-εξιτηρίων στα νοσοκομεία: 273 ασθενείς με κορωνοϊό εισήχθησαν χθες στα νοσοκομεία, σύμφωνα με στοιχεία του protothema.gr, με τα εξιτήρια μόλις 73.
Οι εισαγωγές ασθενών που έφτασαν τις 292 κατά μέσο όρο για το επταήμερο ωθούν αναπόφευκτα τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στην ασφυξία. Το λεκανοπέδιο εκπέμπει σήμα κινδύνου με τα νοσοκομεία «Σισμανόγλειο», «Σωτηρία» και «Ευαγγελισμό» σε 100% πληρότητα κλινών ΜΕΘ και μόλις 3 και 1 κενές για τα «Γεννηματάς» και «Αττικόν» αντίστοιχα. Τονίζεται ότι την κατάσταση επιδεινώνει ο χρόνος νοσηλείας στις ΜΕΘ, με μέσο όρο τις 21 ημέρες.
«Οι μονάδες ΜΕΘ επιβαρύνθηκαν εντός της τελευταίας εβδομάδας σε ποσοστό περίπου 12%, ελαφρώς υψηλότερο από ότι την προηγούμενη εβδομάδα. Με βάση την αύξηση των εισαγωγών εντός της προηγούμενης εβδομάδας, αναμένουμε μια μικρή αύξηση στις ΜΕΘ και στους θανάτους την επόμενη εβδομάδα», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά την Παρασκευή ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης.
Προκειμένου να αποφευχθεί το αδιέξοδο στο σύστημα υγείας, το υπουργείο Υγείας δίνει μάχη για εξασφάλιση περισσότερων κλινών με την μετατροπή απλών κλινών και ΜΕΘ σε COVID, τη χρήση των κλινικών που παραχώρησε ο ιδιωτικός τομέας για τους non-covid ασθενείς καθώς και μέτρα όπως τη διακοπή διακομιδών για απλή νοσηλεία από περιοχές κοντά στην Αττική, ιδίως Κόρινθο, Χαλκίδα, Λειβαδιά και Θήβα.
«Ρεκόρ Δευτέρας» με 1.176 νέα κρούσματα
Αρνητικό ρεκόρ Δευτέρας για το 2021 σημειώνεται με 1.176 νέα κρούσματα, ενώ 30 συνάνθρωποί μας έχασαν την μάχη με τον κορωνοϊό.
Το τριψήφιο νούμερο βαδίζει στα χθεσινά χνάρια της επιδημιολογικής εικόνας παρά τους ως συνήθως λιγοστούς ελέγχους της ημέρας (μόλις 17.936), λιγότεροι από τον μέσο όρο τεστ των επόμενων ημερών οπότε και θα φανεί καθαρότερα το αποτύπωμα της επιδημίας.
Η Αττική φιλοξενεί ξανά τα μισά σχεδόν κρούσματα της ημέρας (553), τα οποία μοιράζονται στις περιφερειακές της ενότητες σε νούμερα παρόμοια με τα χθεσινά και μοναδικό τριψήφιο στο Κέντρο (159), σημαντική μείωση στον Βόρειο Τομέα Αθηνών (56 από 85) αλλά μεγάλα διψήφια σε Δυτικό Τομέα Αθηνών (89) και Πειραιά (92), Πειραιά, περιοχές που αυξάνουν τον προβληματισμό των ειδικών, καθώς τα ενεργά κρούσματά τους υπερβαίνουν τα 1.000.
Στη Θεσσαλονίκη οι νέες διαγνώσεις κατέγραψαν ελαφρά μείωση σε σχέση με χθες, 111 από 136, όχι όμως και η κατακόκκινη Αχαΐα που έδωσε διπλάσιο αριθμό σήμερα με 81 νέα κρούσματα από 44 χθες.
Μεγάλη ιική διασπορά σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ παρατηρείται στην Εύβοια (30), την βαθιά κόκκινη από το Σάββατο Κορινθία (26), τη Λάρισα (45) για την οποία έκρουσε καμπανάκι την Παρασκευή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και τη Φθιώτιδα (23), με το επιδημιολογικό φορτίο στα ύψη κατόπιν περιστατικών ανυπακοής στα μέτρα.
Εμβόλιο κορωνοϊού: Ελπίδα από το υπερόπλο στη μάχη με την πανδημία
Τρία σημαντικά χαρακτηριστικά των εμβολίων απαρίθμησε κατά τη σημερινή της τοποθέτηση η κυρία Θεοδωρίδου, τα οποία αποδεικνύονται συχνά στην εμβολιαστική εκστρατεία καλύτερα από τις κλινικές δοκιμές:
-την ασφάλειά τους, καθώς δεν έχει αναφερθεί διεθνώς κανένα σοβαρό σύμπτωμα
-την αποτελεσματικότητά τους, αποτρέποντας τον θάνατο αλλά και τη βαριά νόσηση από COVID-19 τη συμβολή τους στη μείωση της διασποράς του ιού
-συμβάλλουν στη μείωση των ασυμπτωματικών φορέων.
Δύο ακόμη σημαντικά στοιχεία αποτελούν η αποτελεσματικότητα των τριών διαθέσιμων εμβολίων (Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca) έναντι του βρετανικού μεταλλαγμένου στελέχους όπως και τα νέα για το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson περί 86% προστασίας από σοβαρή νόσηση και 100% από θάνατο.
Σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου, οι εξελίξεις στην επιστημονική έρευνα ενδέχεται να φέρουν αλλαγές και στο εμβολιαστικό σχέδιο για τα mRNA εμβόλια και το χρονικό παράθυρο ανάμεσα στις δύο δόσεις, καθώς νέα δεδομένα αποδεικνύουν υψηλό ποσοστό ανοσίας από την πρώτη κιόλας δόση.
Τέλος, ένα ευχάριστο ρεκόρ καταγράφηκε απόψε από το μέτωπο του εμβολιασμού, μετά τους 35.368 που πραγματοποιήθηκαν σήμερα. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριο Θεμιστοκλέους, από την έναρξη της επιχείρησης «Ελευθερίας» τον Δεκέμβριο έχουν εμβολιαστεί 915.000 πολίτες οι οποίοι αναμένεται να ξεπεράσουν το 1,5 εκατομμύριο εντός της εβδομάδας.
Πηγή: protothema.gr