Με την ετοιμότητα στην κρατική μηχανή για την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων να διατηρείται στο ανώτατο επίπεδο, στην κυβέρνηση συνεχίζεται η σαρωτική συλλογή όλων των δεδομένων για την πορεία της πανδημίας.
Από την επεξεργασία τους στις συσκέψεις που θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Πέμπτη και την Παρασκευή, θα προκύψει και ο τελικός καμβάς για τον οδικό χάρτη εξόδου από την καραντίνα. Οι άξονες του, όπως έχει προαναγγελθεί θα δημοσιοποιηθούν προς το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.
Η διακινούμενη σεναριολογία των τελευταίων ωρών επιμένει ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τον ίδιο των πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ενδεχόμενο που δεν αποκλείεται αλλά αυτήν τη στιγμή δεν έχει κλειδώσει.
Πρωταρχικός στόχος αυτήν τη στιγμή είναι να σταματήσουν οι σειρήνες της εξόδου από το lockdown. Άλλωστε παρά την ενθαρρυντική καταγραφή της μικρής ύφεσης στους δείκτες, το στίγμα που έχει δοθεί από τον ίδιο των πρωθυπουργό δείχνει προς την κατεύθυνση για άρση των περιορισμών μικρού ρίσκου. Κυβέρνηση και ειδικοί τονίζουν την κρισιμότητα των στιγμών καθώς ανά πάσα στιγμή μπορεί να υπάρξει εκτροχιασμός από τις ράγες της αποκλιμάκωσης.
«Η καλή επιδημιολογική εικόνα μιας περιοχής, μπορεί εύκολα να ανατραπεί μέσα σε λίγες ώρες εάν δεν τηρούνται τα μέτρα. Για αυτό και οι αρμόδιοι μηχανισμοί συνεχίζουν να ελέγχουν την εφαρμογή των μέτρων», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά και κατά την τακτική ενημέρωση ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς.
Τη δεδομένη στιγμή όλα είναι ρευστά, εκτός από την νέα παράταση του lockdown, κατά μια εβδομάδα που συγκεντρώνει πλέον ισχυρές πιθανότητες. Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός όμως δεν έχει λάβει τις οριστικές αποφάσεις τους, με αποτέλεσμα τα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας να απηχούν προθέσεις αλλά όχι την τελική λύση.
Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς επιδιώκεται πρώτα να επανέλθουν σε λειτουργία τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, όχι στις 7 Δεκεμβρίου όπως αρχικά προγραμματιζόταν. Προοπτική η οποία διχάζει και την επιτροπή των ειδικών, με ορισμένα μέλη της και δημόσια να κρίνουν ως καταλληλότερη την επανέναρξη της δια ζώσης διδασκαλίας μετά τις γιορτές.
Σε ό,τι αφορά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι το καθεστώς της τηλεκπαίδευσης θα διατηρηθεί στα γυμνάσια και στα λύκεια, τουλαχιστον έως το τέλος του έτους.
Κοινή προοπτική, με τα δημοτικά, ως προς τον χρόνο άρσης των περιορισμών, έχει και το λιανεμπόριο. Για τα καταστήματα του κλάδου πρόθεση είναι να επαναλειτουργήσουν μετά τις 14 του μήνα και κάτω από αυστηρό καθεστώς. Δεν αποκλείεται, παρά την καταρχήν βούληση, να υπάρξουν τροποποιήσεις στο μοντέλο λειτουργίας του συγκεκριμένου τομέα ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα της εκάστοτε περιφέρειας.
Εκτός σχεδιασμών για αυτήν τη φάση βρίσκεται η εστίαση που από το πρώτο κύμα της πανδημίας, χαρακτηρίζεται ως εστία υπερμετάδοσης του Covid-19.
Πηγή: cnn.gr