Τετάρτη, 9 Ιουλίου, 2025
25.5 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Κορωνοϊός: Ανησυχία για εστία κρουσμάτων της Όμικρον 2 σε περιοχή της Κρήτης

Πρέπει να διαβάσετε

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στους ειδικούς το κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον 2 που εντοπίστηκε στη Σητεία και δεν έχει ιστορικό ταξιδιού.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο καθηγητής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος, ανέφερε πως αυτή τη στιγμή, υπάρχουν τα επίσημα στοιχεία δηλαδή δύο κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον 2 σε Ηράκλειο και Σητεία, ωστόσο καθημερινά αναλύονται δείγματα στο Εργαστήριο Ιολογίας και φαίνεται ότι υπάρχει μια διασπορά στην περιοχή της Σητείας, η οποία παρακολουθείται στενά.

Ο κ. Ζαφειρόπουλος τόνισε πως όταν εντοπίζονται δείγματα που δεν συνδέονται με κάποιο ταξίδι, υπάρχει η ανησυχία μήπως υπάρχει μεγαλύτερη εστία κρουσμάτων που δεν έχει ακόμη εμφανιστεί. «Η πρώτη σκέψη είναι αυτή, κάτι παρόμοιο συμβαίνει γιατί έχουμε αρχίσει να βρίσκουμε και άλλα σποραδικά κρούσματα. Βέβαια, δεν είναι τραγικά τα πράγματα. Νομίζω ότι μπορούν να τεθούν ακόμη υπό έλεγχο».

Σύμφωνα με τον κ. Ζαφειρόπουλο είναι ακόμη νωρίς να μιλήσουμε για την συμπτωματολογία της νέας αυτής μετάλλαξης. «Δεν έχει κλείσει ούτε μήνα η μετάλλαξη, αλλά σε πρώτη φάση φαίνεται λίγο πιο μεταδοτική από την Όμικρον, γι’ αυτό αυξάνονται τα ποσοστά της όπου έχει εμφανιστεί. Όσοι έχουν εντοπιστεί θετικοί έχουν ήπια συμπτώματα».

Ο κ. Ζαφειρόπουλος σημείωσε πως όλες οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού, ανησυχούν τους ειδικούς ωστόσο η μετάλλαξη του ιού είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο. «Όσο πιο πολύ πολλαπλασιάζεται τόσες μεταλλάξεις παράγει. Πριν την εμφάνιση της τελευταίας μετάλλαξης είχαμε ένα νέο στέλεχος με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά περίπου κάθε έξι μήνες, η Όμικρον άλλαξε τα στοιχεία της διασποράς και δεκαπλασιάστηκαν τα κρούσματα Ξαφνικά είδαμε ότι το επόμενο στέλεχος, εμφανίστηκε σε ένα μήνα. Αυτό ακριβώς θα δούμε από εδώ και πέρα. Η τεράστια διασπορά της Όμικρον θα προκαλέσει μια αυξημένη παραγωγή μεταλλάξεων και θα βλέπουμε νέα στελέχη σχετικά σύντομα».

Κλείνοντας, ο κ. Ζαφειρόπουλος σημείωσε πως η τάση είναι να πηγαίνουμε προς μια ηπιότερη μετάλλαξη ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα ότι θα εμφανιστεί κάτι περισσότερο νοσογόνο. «Όσο αφήνουμε τον ιό να διασπείρεται και να παράγει μεταλλάξεις, τόσο ρισκάρουμε».

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα