Κατά 168 αυξήθηκαν οι νεκροί από τον κορωνοϊο στην Ιταλία το τελευταίο 24ωρο, με τον συνολικό αριθμό να έχει, πλέον φτάσει στους 631.
Σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση των Αρχών της χώρας, τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 10.149, αυξημένα κατά 529 σε σχέση με την Δευτέρα.
Θετικοί στον ιό παραμένουν 8.514 άνθρωποι, καθώς 1.004 ιάθηκαν.
Στην Λομβαρδία, την περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο, τα κρούσματα είναι 5.791 και 468 οι νεκροί.
Από σήμερα, Τρίτη ολόκληρη η χώρα αποτελεί «κόκκινη ζώνη». Η μετακίνηση του πληθυσμού περιορίστηκε από άκρη σε άκρη, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Τζουζέπε Κόντε.
«Είμαστε υποχρεωμένοι να επιβάλουμε θυσίες σε όλους τους πολίτες. Το μέτρο αυτό ονομάζεται «εγώ μένω σπίτ»».
«Είναι η στιγμή της ευθύνης, θα πρέπει να αποφεύγονται οι μετακινήσεις πολιτών σε όλη την χώρα, εκτός αν υπάρχουν λόγοι υγείας, επαγγελματικές ανάγκες που πρέπει να αποδεικνύονται και άλλες έκτακτες ανάγκες», είπε ο Τζουζέπε Κόντε.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός, παράλληλα, τόνισε:
«Πρέπει να παρέμβουμε για να προστατέψουμε τους ασθενέστερους και πιο ευάλωτους πολίτες» και εξήγησε ότι «σταματά και το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της ιταλiκής Α’ Εθνικής».
Μέχρι τις 3 Απριλίου, τέλος, θα μείνουν κλειστά όλα τα σχολεία και πανεπιστήμια της χώρας.
Αντιμέτωποι με φυλάκιση όσοι «σπάνε» την καραντίνα
Η υπουργός Εσωτερικών της χώρας προειδοποίησε πως όποιος «σπάει» την καραντίνα στην οποία έχουν τεθεί οι βόρειες περιοχές της χώρας για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, θα βρεθούν αντιμέτωποι με τρίμηνη ποινή φυλάκισης.
Όποιος αποφασίσει να φύγει από τις «αποκλεισμένες περιοχές» μπορεί να καταλήξει στη φυλακή, ή, όπως είπε η Λουτσιάνα Λαμοργκέσε, να πληρώσει πρόστιμο έως και 206 ευρώ.
Είναι χαρακτηριστικό πως ένα ζευγάρι από τη Πάρμα, περιοχή η οποία έχει τεθεί σε καραντίνα, επιχείρησαν να ταξιδέψουν για «λόγους αναψυχής» στη Μαδρίτη και εμποδίστηκαν από τους καραμπινιέρους.
Τώρα, το ζευγάρι θα αντιμετωπίσει, πιθανότατα, ποινικές συνέπειες. Αν ο δικαστής κρίνει ότι με την συμπεριφορά τους έθεσαν σε κίνδυνο την δημόσια ασφάλεια, η καταδίκη μπορεί να φτάσει μέχρι και τα δώδεκα χρόνια φυλάκισης.
Σταματούν οι θρησκευτικές λειτουργίες μέχρι τις 3 Απριλίου
Η Συνέλευση Καθολικών Επισκόπων Ιταλίας, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων κατά του κορωνοϊού, αποφάσισε ότι οι λειτουργίες θα σταματήσουν σε όλες τις εκκλησίες της χώρας μέχρι τις 3 Απριλίου. Δεν θα τελούνται γάμοι ή κηδείες σε εκκλησιαστικούς χώρους.
«Πρόκειται για μια οδυνηρή απόφαση, η οποία όμως ενδείκνυται ως συμβολή στην προστασία της δημόσιας υγείας», τονίζει η Συνέλευση Καθολικών Επισκόπων.
Παράλληλα, αποσαφηνίζει ότι ασπάζεται και εφαρμόζει τα μέτρα της ιταλικής κυβέρνησης για τον περιορισμό του ιού, διότι η Καθολική Εκκλησία ανησυχεί για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί στη χώρα.
Επιδρομή στα σούπερ μάρκετ
Επιδρομή στα σούπερ μάρκετ της Ρώμης και της Νάπολης έκαναν το βράδυ της Δευτέρας οι Ιταλοί.
Υπάλληλοι βρίσκονταν στην είσοδο των σούπερ μάρκετ για να ρυθμίζουν την είσοδο των καταναλωτών, οι οποίοι έκαναν ουρά έξω από τις πόρτες με τα καρότσια τους.
Πατάτες, μπισκότα, γάλα, ζάχαρη αλλά και σαπούνια και αντισηπτικά φεύγουν πρώτα από τα ράφια, «σαν σε καιρό πολέμου», δήλωσε ένας καταστηματάρχης που ρωτήθηκε από το πρακτορείο Ansa.
Το βράδυ της Δευτέρας η ιταλική κυβέρνηση ξέδωσε συγκεκριμένη διευκρίνιση για τα σούπερ μάρκετ, τονίζοντας ότι θα παραμείνουν ανοικτά και θα ανεφοδιάζονται «τακτικά», ενώ συνέστησε στους πολίτες να «μην σπεύδουν να προμηθευτούν τρόφιμα ή είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία μπορούν να αγοράσουν τις επόμενες ημέρες».
Αυστηρότερα μέτρα ζητά ο περιφερειάρχης στη Λομβαρδία
Νωρίτερα, ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας, Ατίλιο Φοντάνα, ζήτησε από την ιταλική κυβέρνηση να ληφθούν ακόμη αυστηρότερα μέτρα κατά του κορωνοϊού. Να κλείσουν, δηλαδή, όλα τα μαγαζιά, με μόνη εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ και τη διατήρηση βασικών συνδέσεων των μέσων μαζικής μεταφοράς.
«Όλοι οι δήμαρχοι της Λομβαρδίας μου ζήτησαν το ίδιο πράγμα. Να κλείσουμε τα πάντα τώρα», είπε ο Φοντάνα, προσθέτοντας ότι «όπως αποδείχθηκε τις περασμένες ημέρες, τα ημίμετρα δεν βοηθούν στο να περιοριστεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης».
Ο περιφερειακός σύμβουλος της Λομβαρδίας για θέματα υγείας, Τζούλιο Γκαλέρα, την ίδια στιγμή υπογραμμίζει ότι «η Λομβαρδία αλλά και όλη η Ιταλία δεν είναι σε θέση να αντέξουν τόσο μεγάλη αύξηση των ασθενών τόσο στα έκτακτα περιστατικά όσο και στις μονάδες εντατικής θεραπείας».
Η κεντροδεξιά συμμαχία (Λέγκα, Φόρτσα Ιτάλια και ακροδεξιά Αδέλφια της Ιταλίας) στηρίζουν το αίτημα αυτό, αλλά η τελική απόφαση ανήκει στην κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε. Θεωρείται δύσκολο, όμως, να εκδοθεί άμεσα η σχετική απόφαση από την στιγμή που πριν από ένα εικοσιτετράωρο υιοθετήθηκε η δέσμη μέτρων «Εγώ μένω στην Ιταλία», τα οποία μετατρέπουν την Ιταλία σε «χώρα υπό προστασία».
Φοβούνται για την μετάδοση
Για τον 45χρονο Γιάκομπ Τάγκε Ράμλινγκ από τη Δανία, ο κορωνοϊός δεν ήταν η χειρότερη εμπειρία μετά τη γρίπη που είχε κάποτε. Ήταν ήπιος. Η μεγαλύτερη ανησυχία του ήταν μήπως τον μεταδώσει.
Ο δημοσιογράφος, που απομονώθηκε στην Κοπεγχάγη μακριά από την οικογένειά του μέχρι οι γιατροί να αποφανθούν ότι δεν είχε πλέον τον ιό, ήταν ο πρώτος άνθρωπος στη Δανία που βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό έπειτα από την επιστροφή του από διακοπές στη βόρεια Ιταλία.
«Είχα πολύ λίγα συμπτώματα, μόνο πονοκέφαλο, στομαχικές διαταραχές, βήχα και πονόλαιμο. Χρειάστηκε να περάσουν πέντε με έξι ημέρες προκειμένου να φύγουν όλα τα συμπτώματα», είπε.
«Δεν νοσηλεύτηκα ούτε μια μέρα. Δεν πήρα καθόλου φάρμακα, επειδή ήμουν μια χαρά, φαίνεται ότι δεν ήταν τόσο κακός για μένα, όπως είναι για πολλούς άλλους ανθρώπους».
Ο κορωνοϊός είναι πιο επικίνδυνος για τους ηλικιωμένους και εκείνους με υποκείμενα νοσήματα. Καθώς γνώριζε ότι μπορεί να είναι θανατηφόρος για κάποιους, ο Ράμλινγκ ήταν ιδιαίτερα ανήσυχος μήπως τον μεταδώσει.
«Δεν θέλω να είμαι εκείνος που κάνει άλλους ανθρώπους να αρρωστήσουν. Έτσι αυτή ήταν η μεγαλύτερη ανησυχία μου και νομίζω πως αυτή είναι η μεγαλύτερη ανησυχία για όλους, ότι δεν θέλουμε όσο είναι δυνατόν αυτό το πράγμα να μεταδοθεί».
«Προτιμώ να μείνω στο σπίτι για μια, δυο εβδομάδες ακόμη, ή και περισσότερο, αν μπορώ να αποφύγω το ενδεχόμενο να κολλήσει κάποιος αυτή την ασθένεια.»
Ο Νιλ Μόνρο, 22 ετών, ένας Ισπανός που χαρακτηρίζει τον εαυτό του νέο και υγιή, βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό μετά την επιστροφή του στη Βαρκελώνη από την Εβδομάδα Μόδας στο Μιλάνο.
Μιλώντας στο Reuters, θέλησε κι εκείνος, όπως και ο Ράμλινγκ, να καθησυχάσει τον κόσμο ότι τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια.
«Τα συμπτώματα που έχω είναι σαν αυτά ενός κανονικού κρυολογήματος. Είχα λίγο πυρετό, πονοκέφαλο, μια γενική κακουχία, αλλά ο καθένας θα μπορούσε να σκεφτεί ότι ήταν απλώς ένα κρυολόγημα».
Άρχισε να παρατηρεί τα συμπτώματα όταν επέστρεψε στην Ισπανία, κάλεσε τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης που του είπαν να πάει στο νοσοκομείο για να υποβληθεί σε τεστ. Αφού βρέθηκε θετικός, μπήκε σε καραντίνα.
«Θα ήθελα να καθησυχάσω τον κόσμο. Αν είστε νέοι – ακολουθείστε τις συστάσεις των αρχών. Και αν είστε μεγαλύτεροι ή αν έχετε κάποιες αρρώστιες από πριν – πάρτε περισσότερα προληπτικά μέτρα. Προσπαθήστε να μην συμμετέχετε σε πολυπληθείς εκδηλώσεις και προσπαθήστε να τηρείτε πολύ καλή υγιεινή των χεριών», είπε.
Ο Κλαούντιο Καντσέλι, ο 65χρονος δήμαρχος της ιταλικής πόλης Νέμπρο στην περιφέρεια Μπέργκαμο, κοντά στο Μιλάνο, είχε επίσης κορωνοϊό. Λέει πως η πόλη του, με πληθυσμό 11.000 κατοίκους, έχει τα περισσότερα κρούσματα στην περιφέρεια.
«Ευτυχώς, η περίπτωσή μου ήταν απολύτως θετική επειδή, έπειτα από τρεις ημέρες με ψηλό πυρετό και παίρνοντας απλώς ένα αντιπυρετικό, δεν έχω πλέον συμπτώματα».
«Σήμερα είμαι καλά, και είμαι καλά εδώ και έξι ημέρες, εργάζομαι για την πόλη μου και ασκώ τα καθήκοντά μου ως δήμαρχος».
Κάθε μέρα οι υγειονομικές αρχές του τηλεφωνούσαν τουλάχιστον δύο φορές για τον ρωτήσουν αν είχε πυρετό και πώς αισθανόταν.
«Θα μείνω στο σπίτι μου για περίπου 14 ημέρες… Μένω σε ένα ξεχωριστό δωμάτιο στο σπίτι μου και χρησιμοποιώ ξεχωριστό μπάνιο. Τα δύο μέλη της οικογένειάς μου –η σύζυγός μου και ο γιος μου– μένουν στη άλλη πλευρά του σπιτιού αλλά είναι κι εκείνοι σε ‘καραντίνα’ όπως λέγεται. Ευτυχώς είναι μια χαρά, δεν έχουν κανένα σύμπτωμα».
Πηγή: cnn.gr