Τρίτη, 15 Ιουλίου, 2025
27.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Κωνσταντινόπουλος στο Creta24: Απαντά για το εργόσημο στην εστίαση

Πρέπει να διαβάσετε

Τα δύο σκέλη της πρότασης που κατέθεσε πρόσφατα εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ, για επέκταση εργόσημου στον επισιτισμό και τον τουρισμό για την ασφάλιση των εργαζομένων, επιχειρεί να αποσαφηνίσει με δηλώσεις του στο Creta24, ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και αντιπρόεδρος της Βουλής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

«Η πρότασή μας για την εστίαση είναι ότι δεν μπορεί να γίνει αύξηση του κατώτατου μισθού χωρίς να υπάρξει μείωση του μη μισθολογικού κόστους. Αν δεν υπάρξει μείωση του μη μισθολογικού κόστους, θα μετακυληθεί το κόστος στον καταναλωτή» υπογραμμίζει ο κ. Κωνσταντινόπουλος και εξηγεί φέρνοντας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: «Ένας εργοδότης πληρώνει 220 ευρώ ασφάλεια κι ένας νέος εργαζόμενος στην εστίαση φτάνει μέχρι τα 350 ευρώ! Άρα, τι λέμε εμείς: Πλαφόν μέχρι τα 220 ευρώ για 8ωρο 25 μέρες, τουλάχιστον για τα πέντε πρώτα χρόνια».

Σ’ αυτούς που ρωτούν «αν αυτό μειώσει τη σύνταξη», ο ίδιος απαντά: «Είμαστε υπέρ της κατάργησης του νόμου Κατρούγκαλου, άρα θα επανέλθουμε στο προηγούμενο καθεστώς στο οποίο η σύνταξη καθοριζόταν στα πέντε τελευταία χρόνια. Άρα, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα» διαβεβαιώνει.

Εστιάζοντας στο εργόσημο, ο κ. Κωνσταντινόπουλος σχολιάζει αρχικά πως «είχε μία μεγάλη επιτυχία και το βάζουμε στο δημόσιο διάλογο, καθώς είναι πρόταση και της ΓΣΕΒΕΕ», ξεκαθαρίζοντας πως «εμείς δεν το βάζουμε (στο δημόσιο διάλογο) με όρους να φύγουμε από την ασφάλεια και να πάμε στο εργόσημο».

Το Κίνημα Αλλαγής, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Βουλής , μέσω του εργόσημου έχει διπλή στόχευση: «να σταματήσει τη “μαύρη” εργασία» και «να έχει πλαφόν – δεν μπορείς να καλύψεις πάνω από 3-4 μέρες. Το βάζουμε λοιπό με πλαφόν και βεβαίως με τη στήριξη στο OpenGov. Αυτή τη συζήτηση την ανοίγουμε για να μπορέσουμε να διευκολύνουμε και ο εργαζόμενος να μην είναι ανασφάλιστος – για ελάχιστες μέρες, 3-4 το μήνα».

Ο κ. Κωνσταντινοπουλος, θα επαναλάβει πως «σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να πάμε στο εργόσημο και να αφήσουμε την ασφάλεια», αναλύοντας περισσότερο την πρότασή του κόμματός του: «Αυτό που βάζουμε στο δημόσιο διάλογο κι είναι πρόταση και της ΓΣΕΒΕΕ είναι για να διασφαλίσουμε τους ανθρώπους αυτούς, να μην τους πει ο εργοδότης, «ξέρετε παιδιά, δεν μπορώ να σας βάλω, ελάτε μαύρη εργασία», άρα «είναι μέσο νομιμοποίησης όπως έγινε με τους αγρότες και λύθηκαν πολλά θέματα. Και λέμε επίσης ότι δεν μπορεί να υπάρχει πλαφόν, αλλά πολύ ελάχιστες μέρες, κάτω από τα δάχτυλα του ενός χεριού. Δηλαδή, κάτω από πέντε μέρες το μήνα. Άρα, ουσιαστικά, κανείς δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το εργόσημο για οποιονδήποτε λόγο. Αυτό το βάζουμε στη συζήτηση, είναι μία πρόταση της ΓΣΕΒΕ, για να τη συζητήσουμε μαζί με τους εργαζόμενους και τους εργοδότες, για να μπορέσουμε να καλύψουμε όλα τα μέρη. Η πρόταση αυτή διασφαλίζει για ελάχιστο χρόνο, πολύ ελάχιστες μέρες , τη δυνατότητα να μην αφήνει τον άλλον ανασφάλιστο κι απ’ την άλλη να μην υπάρχει ανασφάλιστη εργασία».

Αντώνης Παντινάκης/Creta24.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα