Η Κρήτη μπαίνει στο κεντρικό «κάδρο» του ενδιαφέροντος της παγκόσμιας πετρελαϊκής βιομηχανίας καθώς οι εξελίξεις αναμένονται καταιγιστικές και θα λειτουργήσουν με τη μορφή … ντόμινο.
Ήδη ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τις υπογραφές των συμβάσεων παραχώρησης για τα θαλάσσια οικόπεδα νότια και νοτιοδυτικά του νησιού, η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων προετοιμάζει τους επόμενους φακέλους για περιοχές στα νότια και νοτιοανατολικά της Κρήτης ενώ ο νέος κύκλος σεισμικών ερευνών αναμένεται να κινητοποιήσει και άλλους ισχυρούς «παίκτες» για περιοχές – στόχους που έμειναν εκτός από την πρώτη διαγωνιστική διαδικασία.
Τα επόμενα βήματα περιέγραψε μιλώντας στην τηλεόραση Creta το μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών Ηλίας Κονοφάγος.
«Αμέσως μετά την υπογραφή των συμβάσεων θα ακολουθήσει η κύρωση από την επόμενη Βουλή ώστε οι εταιρίες να προχωρήσουν σε ενδελεχή έλεγχο για τον εντοπισμό «στόχων» με υδρογονάνθρακες», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ.Κονοφάγος και συμπλήρωσε «οι νέες έρευνες και στα όρια των θαλάσσιων οικοπέδων που εντάχθηκαν στην πρώτη διαγωνιστική διαδικασία. Αυτό σημαίνει πως αν εντοπιστούν ενδιαφέροντα δεδομένα θα κινητοποιήσουν και άλλους διεθνείς ομίλους που έχουν στραμμένα τα βλέμματά τους στην Κρήτη».
Εξάλλου το επόμενο διάστημα αναμένονται εξελίξεις – ορόσημο για τους υδρογονάνθρακες της Κρήτης. Ήδη συντάσσεται η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών για τις νέες περιοχές που σκοπεύει η ΕΔΕΥ να διαθέσει για έρευνα και εκμετάλλευση νοτίως της Κρήτης.
«Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από εταιρίες του εξωτερικού και για τα θαλάσσια μπλοκ που είχαν παραμείνει αδιάθετα σε προηγούμενους κύκλους παραχωρήσεων» σημείωσε ο κ.Κονοφάγος. Μάλιστα δεδομένα παρελθόντων σεισμικών ερευνών έχουν αναλυθεί εκ νέου και εμπλουτιστεί με στόχο να κινητοποιηθεί νέο επενδυτικό ενδιαφέρον. «Αυτό μπορεί να γίνει σε συνάρτηση και με τις έρευνες που θα κάνει η κοινοπραξία της ExxonMobil, της Total και των ΕΛΠΕ. Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι στα νότια της Κρήτης υπάρχουν και άλλες περιοχές με τεράστιο ενδιαφέρον ως προς τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων» τόνισε ο Ηλίας Κονοφάγος.
Σωτήρης Μεταξάς