Σάββατο, 25 Ιανουαρίου, 2025
11.1 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Κομισιόν για κορωνοϊό: Απόφαση για ενιαία μέτρα στα κράτη – μέλη έναντι στις υγειονομικές «απειλές» Newsroom Newsroom

Πρέπει να διαβάσετε

Την ανάγκη συντονισμού των εθνικών απαντήσεων απέναντι στις διασυνοριακές υγειονομικές απειλές υπογραμμίζει η Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Κομισιόν, έπειτα από συνεδρίαση που έγινε την Πέμπτη (29/12) με θέμα την κατάσταση με την έκρηξη του κορωνοϊού στην Κίνα.

Ειδικότερα, σε ανάρτησή της στο Twitter η Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει:

«Ο συντονισμός των εθνικών απαντήσεων σε σοβαρές διασυνοριακές υγειονομικές απειλές είναι ζωτικής σημασίας. Σήμερα, η Επιτροπή Υγειονομικής Ασφάλειας της ΕΕ συνεδρίασε για να συζητήσει την κατάσταση της COVID-19 στην Κίνα με τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης/Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Πρέπει να δράσουμε από κοινού και θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας».

Μετά το τέλος της πολιτικής «Zero COVID»

Σκοπός της ΕΕ είναι τα κράτη μέλη και οι υπηρεσίες (υγείας) της ΕΕ να θεσπίσουν πιθανά μέτρα ώστε να υπάρξει συντονισμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση. Εξάλλου, μετά το ξαφνικό τέλος της πολιτικής «zero COVID» στην Κίνα στις αρχές του μήνα, που οδήγησε σε πολύ μεγάλο κύμα μολύνσεων, αρκετά κράτη εξέφρασαν ανησυχία για τον κίνδυνο να εξαπλωθούν νέες παραλλαγές του SARS-CoV-2 από τη γιγαντιαία χώρα της Ασίας προς τον υπόλοιπο κόσμο.

Η Ιταλία ήδη αποφάσισε την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου, να υποχρεώσει όλους τους ταξιδιώτες που έρχονται από την κινεζική επικράτεια να υποβάλλονται σε τεστ. Ένα μέτρο που είχαν ήδη αναγγείλει η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ και το υιοθέτησαν μόλις χθες (28/12).

Άλλοι ηγέτες της ΕΕ, τηρούν στάση αναμονής: ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε «προσαρμοσμένα μέτρα για την προστασία» των Γάλλων από την κυβέρνησή του, που διαβεβαίωσε πως «παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή την εξέλιξη της κατάστασης στην Κίνα».

Το Παρίσι λέει πως είναι «έτοιμο να εξετάσει όλα τα χρήσιμα μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν», σε συνεννόηση «με τους ευρωπαίους εταίρους» του και «εντός του νομικού πλαισίου που υφίσταται σήμερα».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ορισμένες κυβερνήσεις της ΕΕ να κινηθούν σαν μοναχικοί καβαλάρηδες, υιοθετώντας περιορισμούς στα σύνορα χωρίς συντονισμό, όπως ακριβώς συνέβη στο πρώτο στάδιο της πανδημίας, την άνοιξη του 2020.

Στις αρχές του μήνα, κατόπιν εισήγησης της Κομισιόν, οι 27 συμφώνησαν να καταργήσουν όλους τους περιορισμούς στην είσοδο στην ΕΕ ταξιδιωτών από τις λεγόμενες τρίτες χώρες, με άλλα λόγια να επιστρέψουν στην κατάσταση προ πανδημίας.

Πηγήcnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα