Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Κολομβίας θα ασκήσει δίωξη σε βάρος του άλλοτε αρχηγού του κολομβιανού γενικού επιτελείου στρατού, του στρατηγού ε.α. Μάριο Μοντόγια, για τις ευθύνες του σε 104 εξωδικαστικές δολοφονίες, που εντάσσονται στο πλαίσιο του σκανδάλου που είναι γνωστό στη χώρα της Λατινικής Αμερικής με την ονομασία falsos positivos («ψευδή θετικά», ενν. αποτελέσματα).
Το σκάνδαλο αυτό εκτυλίχθηκε την περίοδο από το 2002 μέχρι το 2008, επί των ημερών του Άλβαρο Ουρίμπε στην προεδρία, όταν τουλάχιστον 6.402 άμαχοι σκοτώθηκαν και παρουσιάστηκαν σαν αντάρτες από στρατιωτικούς που επιδίωκαν με αυτό τον τρόπο να εξασφαλίσουν διάφορες ανταμοιβές, όπως παράσημα, τιμητικές άδειες κ.λπ..
Ο απολογισμός αυτός δόθηκε στη δημοσιότητα νωρίτερα φέτος από ειδικό δικαστήριο που ιδρύθηκε στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας με την πρώην οργάνωση ανταρτών FARC κι είναι αρμόδιο για τα σοβαρότερα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της εμφύλιας σύρραξης, τη λεγόμενη Ειδική Δικαιοδοσία για την Ειρήνη (Jurisdicción Especial para la Paz, JEP). Ωστόσο, οργανώσεις θυμάτων και συγγενών τους ερίζουν πως ο πραγματικός αριθμός των νεκρών είναι πολύ υψηλότερος.
Ο στρατηγός ε.α. Μοντόγια κατηγορείται για δολοφονίες που διαπράχθηκαν την περίοδο από τον Νοέμβριο του 2007 ως τον Νοέμβριο του 2008. Ανάμεσα στα θύματα ήταν πέντε ανήλικοι.
Παρότι είχε λάβει διαταγές από το υπουργείο Άμυνας και την ιεραρχία που όριζαν πως η προτεραιότητα στο εξής θα έπρεπε να δίνεται στις συλλήψεις ανταρτών, ο κ. Μοντόγια, 72 ετών σήμερα, δεν τις διαβίβασε στους υφισταμένους του και συνέχιζε να δίνει κίνητρα για την εξόντωση ανταρτών σε μάχες· για αυτό θα του απαγγελθούν κατηγορίες για ανθρωποκτονίες με επιβαρυντικές περιστάσεις, σύμφωνα με το γραφείο του γενικού εισαγγελέα.
«Συνέχισε να αξιολογεί τους διοικητές των μονάδων με βάση τον αριθμό των θανάτων στη μάχη που ανέφεραν», τονίζεται σε έγγραφο της γενικής εισαγγελίας που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.
Ο στρατηγός ε.α. «συνέχισε να ασκεί πίεση σε όλους τους διοικητές (μονάδων του στρατού ξηράς) στη χώρα να συμμορφωθούν προς την πολιτική του για επιχειρησιακά αποτελέσματα, βάσει της οποίας οι θάνατοι σε μάχες ήταν το μοναδικό κριτήριο αξιολόγησης», προστίθεται στο κείμενο.
Ο Μάριο Μοντόγια έχει διαψεύσει πως διέπραξε τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορείται. Ο συνήγορός του Αντρές Γκαρσόν υπογράμμισε μιλώντας στον κολομβιανό Τύπο ότι η υπόθεση ερευνάται από τη JEP, κατά συνέπεια ο εντολέας του δεν υπόκειται στη δικαιοδοσία του γενικού εισαγγελέα.
Ο κ. Μοντόγια, που παραμένει ελεύθερος, ήταν αρχηγός ΓΕΣ της Κολομβίας από το 2006 ως το 2008. Προσήλθε οικειοθελώς ενώπιον της JEP το 2018.
Δεκάδες αξιωματικοί του στρατού που είχαν συλληφθεί και καταδικαστεί για το σκάνδαλο κατέθεσαν στο ειδικό δικαστήριο, με την ελπίδα ότι θα τους επιβάλλονταν πιο επιεικείς ποινές απ’ ό,τι εάν δικάζονταν από κακουργιοδικεία.
Σε περίπτωση που τον δικάσει κακουργιοδικείο, ο στρατηγός ε.α. αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης έως 50 ετών. Εάν δικαστεί από τη JEP, ενδέχεται να του επιβληθεί ποινή μεταξύ πέντε φυλάκισης και οκτώ ετών κάθειρξης, που θα μπορούσε να εκτίσει με εναλλακτικό τρόπο.
Πηγή: protothema.gr