Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025
11.1 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

«Κόλλησε» η επιχείρηση «Θερμοστάτης» στο Δημόσιο -Κενά στους Ενεργειακούς και Διοικητικούς Υπεύθυνους

Πρέπει να διαβάσετε

Με την τιμή του φυσικού αερίου να ξανασηκώνει κεφάλι, συμπαρασύροντας την τιμή του ρεύματος, η ανάγκη περιορισμού της κατανάλωσης καθίσταται αν μη τι άλλο πιεστική, αρχής γενομένης από το ίδιο το Κράτος.

«Απαιτείται αυξημένη ευαισθητοποίηση των φορέων για την κρισιμότητα του έργου και την συνειδητοποίηση της ανάγκης για ανάληψη της σχετικής τους ευθύνης», ανέφερε μια από τις πολλές υπενθυμιστικές εγκυκλίους του υπουργείου Εσωτερικών στο τέλος Αυγούστου, αλλά μάλλον είχε την τύχη των προηγούμενων, αφού οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαδικασία ορισμού ειδικά των Διοικητικών Υπεύθυνων ανά φορέα, έχει «κολλήσει».

Η επιχείρηση «Θερμοστάτης» στο Δημόσιο μπήκε στο… συρτάρι

Η Επιχείρηση «Θερμοστάτης» στο Δημόσιο ξεκίνησε την 1η Ιουλίου, με την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η οποία δεν ανέφερε παρά τα αυτονόητα, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας κατά 10% σε σχέση με πέρσι. Ακολούθησε μια εγκύκλιος στις 4 Ιουλίου, μια επικαιροποίηση/ τροποποίηση της ΚΥΑ στις 17 Ιουλίου, μια νέα εγκύκλιος στις 21 Ιουλίου και μια ακόμα στις 31 Αυγούστου, η οποία προσπαθούσε να απευθυνθεί στο… φιλότιμο των φορέων, αλλά μάλλον μάταια. Το… γλυκό καλοκαιράκι και η θερινή ραστώνη έβαλαν το «Θερμοστάτη» στο συρτάρι με τα χειμωνιάτικα.

Τα συναρμόδια υπουργεία επιχείρησαν να τραβήξουν τα λουριά δημοσιοποιώντας στοιχεία που έδειχναν ότι σε μόλις 226 φορείς του Δημοσίου είχε γίνει το πρώτο βήμα, δηλαδή ο ορισμός Ενεργειακών Υπεύθυνων, οι οποίοι πολύ απλά πρέπει να εποπτεύουν την εφαρμογή των οδηγιών και να ενημερώνουν την ειδική πλατφόρμα. Ακόμα και οι απειλές ότι θα κοπούν επιχορηγήσεις ή προσλήψεις σε όσους φορείς δεν συμμορφωθούν, μάλλον δεν ίδρωσαν πολλά αυτιά, αφού έχουμε μπει στο δεύτερο μισό του Νοεμβρίου και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τα «κενά» στους Διοικητικούς Υπεύθυνους.

Ποια είναι η… φοβερή αρμοδιότητα αυτών των Διοικητικών Υπευθύνων; Να κάνουν τα αυτονόητα, όπως να φροντίζουν έτσι ώστε η θέρμανση στους χώρους να μην ξεπερνά τους 19 βαθμούς, να κλείνουν κλιματιστικά και καλοριφέρ όταν φεύγουν οι υπάλληλοι, να απενεργοποιούν υπολογιστές και άλλο μηχανογραφικό εξοπλισμό όπου δεν χρειάζονται, να φροντίζουν για τη σωστή συντήρηση μηχανημάτων και την ενεργειακή αναβάθμιση του φωτισμού. Παρά ταύτα υπάρχει τέτοια δυστοκία, που θέτει εν αμφιβόλω την επίτευξη των στόχων εξοικονόμησης στο Δημόσιο.

Οδεύοντας προς την κατάθεση του Προϋπολογισμού την ερχόμενη Δευτέρα, ήδη υπάρχουν αιτήματα προς το ΓΛΚ από φορείς του Δημοσίου για επιπλέον κονδύλια, προκειμένου να καλυφθούν πρόσθετες δαπάνες ενέργειας, χωρίς φυσικά να υπάρχουν τα αντίστοιχα στοιχεία που να πιστοποιούν ότι έγινε προσπάθεια εξοικονόμησης αλλά η δαπάνη είναι ούτως ή άλλως μεγάλη και απαιτείται “ένεση”.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, μόνο για τις επιπλέον δαπάνες ηλεκτροδότησης στους φορείς του Δημοσίου, θα απαιτηθούν 300- 400 εκατ ευρώ κι αυτό σημαίνει ότι στο τέλος του έτους ο συνολικός λογαριασμός θα φτάσει- αν δεν το ξεπεράσει- το 1 δισ ευρώ.

Ποιο είναι το κερασάκι στην τούρτα; Για να μπορέσουν κάποια στιγμή τα συναρμόδια υπουργεία να έχουν εικόνα του αν και ποιος κατάφερε τελικά να πετύχει την πολυπόθητη εξοικονόμηση ενέργειας κατά 10%, θα απαιτηθεί ένας ακόμα… Ηράκλειος άθλος. Αυτήν τη στιγμή το Δημόσιο στεγάζεται σε περίπου 250.000 κτίρια και θα πρέπει να βρεθεί κάποιος για να καταγράψει σε ένα EXCEL, τα στοιχεία των φετινών καταναλώσεων ανά κτίριο, να βρει και να καταγράψει τα στοιχεία των περσινών καταναλώσεων και τελικά να βγάλει τη σούμα. Καληνύχτα και καλή τύχη…

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα