Τρίτη, 14 Ιανουαρίου, 2025
16.6 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Κοινωνική Επιχειρηματικότητα στην Κρήτη

Πρέπει να διαβάσετε

Νίκος Βασιλάκης
Νίκος Βασιλάκης
Μηχανικός Υλικών
O Νίκος Βασιλάκης είναι MSE Msc Μηχανικός Υλικών, Πρόεδρος Επιτροπής Βιομηχανίας & Παραγωγικής Ανασυγκρότησης του ΤΕΕ/ΤΑΚ, Σύμβουλος Βιομηχανικής Κυκλικής Ανάπτυξης -ESG-CΟx-RnD & Διαχείρισης Έργων, Μέλος του ΔΣ του Ο.Α.Κ ΑΕ και Μέλος Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων

Σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι νέοι στρέφονται όλο και περισσότερο στην επιχειρηματική σταδιοδρομία όπου μπορούν να κάνουν την αισθητή διαφορά, σύμφωνα με τις νέες κατευθύνσεις επιχειρηματικότητας οι οποίες αναδεικνύονται. 

Έκθεση του Ευρωβαρόμετρου  για την κοινωνική επιχειρηματικότητα και τη νεολαία διαπιστώνει ότι η πλειοψηφία των νέων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) θεωρεί «πολύ» ή «αρκετά σημαντικό» ότι ένας δυνητικός εργοδότης έχει ορίσει κοινωνικούς στόχους (75%) ή περιβαλλοντικούς στόχους (73%) για την εταιρεία (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 2023).

Παγκοσμίως, το 40,6% των ηλικιών 18-35 ετών βλέπουν ως σκοπό ή ένα
αντίκτυπο στην κοινωνία ως ένα από τα πιο σημαντικά κριτήρια κατά την εξέταση των ευκαιριών εργασίας .

Σε μία πρόσφατη έρευνα «changemaker», το 80% των νέων ανέφερε ότι η πανδημία COVID-19 είχε αυξήσει την επιθυμία τους να κάνουν μια αλλαγή
στον κόσμο . Πολλοί από αυτούς τους νέους έχουν επίσης ισχυρές επιχειρηματικές φιλοδοξίες: πάνω από το 40% των πανεπιστημιακών
απόφοιτων σε χώρες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ φιλοδοξούν να γίνουν επιχειρηματίες και σε όλες τις χώρες τουλάχιστον δύο στους πέντε επίδοξοι κοινωνικοί
 επιχειρηματίες.

Ενώ αποφέρουν πολλά οφέλη, οι κοινωνικές επιχειρήσεις είναι σε  θέση για να υποστηρίξουν τις επιχειρηματικές φιλοδοξίες των νέων στην ΕΕ, και αποτελεί επιλογή αρκετών νέων και στην Ελλάδα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί την κοινωνική οικονομία και την κοινωνική ανάπτυξη επιχειρήσεων λόγω του σημαντικού τους ρόλου στη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ενσωμάτωση στην εργασία και τη βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς. Η κοινωνική οικονομία μπορεί να συμβάλει στην εφαρμογή των αρχών του Ευρωπαϊκού Πυλώνα για τα Κοινωνικά Δικαιώματα και στην υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης  των πρωταρχικών στόχων για το 2030.

Συμβάλλει επίσης στην επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης.

Η κοινωνική οικονομία περιλαμβάνει μια ποικιλία επιχειρήσεων, οργανισμών και νομικών μορφών, όπως κοινωνικές επιχειρήσεις, συνεταιρισμούς, εταιρίες αμοιβαίου οφέλους, μη κερδοσκοπικές ενώσεις και ιδρύματα – τα οποία μοιράζονται το χαρακτηριστικό της συστηματικής προτεραιότητας των ανθρώπων.

Μια κοινωνική επιχείρηση συνδυάζει την επιχειρηματική δραστηριότητα με έναν κοινωνικό σκοπό. Ο κύριος στόχος του είναι να έχει κοινωνικό αντίκτυπο, αντί να μεγιστοποιεί το κέρδος για τους ιδιοκτήτες ή τους μετόχους. 

Υπάρχουν περίπου 2,8 εκατομμύρια οντότητες και επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας στην Ευρώπη, που απασχολούν μαζί περίπου 13,6 εκατομμύρια άτομα. Το μερίδιο της κοινωνικής οικονομίας στην αμειβόμενη απασχόληση κυμαίνεται μεταξύ 0,6% και 9,9% μεταξύ των κρατών μελών.

Στην Ελλάδα, αυτές αποτελούν μόλις το 1,8% της απασχόλησης και 2,9% της μισθωτής εργασίας (χαμηλότερα ποσοστά Ευρωζώνης) υπολογίζονται: α) 8.400 περίπου συνεταιρισμοί με 950.000 περίπου μέλη, β) 1.500-2.000 οργανώσεις εθελοντισμού από τις οποίες 200-300 έχουν ενεργό δράση.

Η χωρίς αποκλεισμούς επιχειρηματικότητα στοχεύει να διασφαλίσει ότι όλοι οι άνθρωποι, ανεξάρτητα από τα προσωπικά τους χαρακτηριστικά και το υπόβαθρό τους, έχουν ίσες ευκαιρίες να δημιουργήσουν και να διευθύνουν μια επιχείρηση.

Η Κρήτη εμφανίζει πλέον ισχυρή ανάπτυξη Κοινωνικής επιχειρηματικότητας σε διάφορες επαγγελματικές κατηγορίες από υπηρεσίες μέχρι παραγωγή προϊόντων.

Υπάρχουν σχεδόν 112 ΚΟΙν.ΣΕπ στην Κρήτη εκ των οποίων το 45% έχει ενεργό πιστοποιητικό εγγραφής στον Φορέα ΚΑΛ.Ο του εποπτευόμενου Υπουργείου, και το 29% οριστική αποδοχή, ενώ και ένα 17% βρίσκεται σε διαδικασία διαγραφής.

Η Κοινωνική Επιχειρηματικότητα πιθανώς σύμφωνα και με την Ευρωπαική Επιτροπή θα κληθεί να παίξει ρόλο αφύπνισης και στο πεδίο , αυτό της προώθησης της Κυκλικής Οικονομίας της Πράσινης Μετάβασης, για την αποφυγή της Κλιματικής Αλλαγής.

Σε αυτόν τον νέο κόσμο της Κλιματικής αλλαγής, των ταχέων μεταβάσεων και της έξυπνης εξειδίκευσης των γενεών, τα δίκτυα και η συνδεσιμότητα γίνονται μια σημαντική πηγή δύναμης και ασφάλειας. Σε έναν κόσμο αυξανόμενης πολυπλοκότητας, τα πιο συνδεδεμένα κράτη είναι τα πιο ισχυρά. Η σύνδεση περνάει μέσα από την Κοινωνία την διάδραση και μάλλον και την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα, η οποία έχει στην αιχμή του δόρατος την συνεκτικότητα των τοπικών Κοινωνιών.

Άλλα Πρόσφατα