Σύσκεψη στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης πραγματοποιήθηκε νωρίς το πρωί της Δευτέρας, με «φόντο» τη μετάλλαξη Όμικρον η οποία έχει σημάνει παγκόσμιο «συναγερμό».
Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων και Διευθυντής COVID στο ΠΑΓΝΗ Διαμαντής Κοφτερίδης ανέφερε πως οι μεταλλάξεις ήταν κάτι που αναμενόταν και φυσιολογικό για τους ιούς. «Αυτή τη στιγμή είναι μια ακόμη μετάλλαξη, μετά από τις 4 που έχουμε ζήσει μέχρι τώρα. Κάθε μετάλλαξη δίνει στον ιό κάποια χαρακτηριστικά τα οποία είναι λίγο διαφορετικά από τα προηγούμενα. Πολλές φορές έχουν να κάνουν με την μεταδοτικότητα αλλά και με το πόσο παθογόνος είναι ο ιός. Αν η μετάλλαξη τον κάνει παθογόνο αυτό μας ανησυχεί πάρα πολύ, αν τον κάνει πιο μεταδοτικό επίσης μας ανησυχεί. Για την καινούρια μετάλλαξη, οι πληροφορίες που έχουμε είναι ελάχιστες. Αυτό που ξέρουμε εμείς είναι ότι είναι μια μετάλλαξη που δημιουργεί παγκόσμια ανησυχία γιατί φοβόμαστε για τα εμβόλια, μήπως και δεν έχουν τη δυνατότητα να είναι το δραστικό το ίδιο όπως σήμερα και το δεύτερο είναι μήπως είναι πιο μεταδοτικός και μήπως είναι και πιο σοβαρή η νόσος που προκαλεί. Υπάρχουν μερικές μικρές αναφορές που λένε ότι δεν κάνει σοβαρότερη νόσο αλλά είναι νωρίς για να πούμε κάτι τέτοιο. Για τα υπόλοιπα θέματα είμαστε εν αναμονή των ανακοινώσεων από διάφορες μελέτες που γίνονται για να δούμε αν πραγματικά ο ιός είναι περισσότερο μεταδοτικός και αν κάνει περισσότερη σοβαρή νόσο, και αν αντιμετωπίζεται από τα εμβόλια».
Σύμφωνα με τον κ. Κοφτερίδη, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ενημέρωση πως έχει βρεθεί κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα και στην Κρήτη. «Οι μεταλλάξεις και η Δέλτα έτσι ξεκίνησε και κυριάρχησε σε όλο τον πλανήτη. Πιθανόν και αυτή να κυριαρχήσει. Το θέμα είναι πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια και αν θα μπορούσαμε να έχουμε τους ανθρώπους προστατευμένους».
Ο κ. Κοφτερίδης ξεκαθάρισε ότι υπάρχει μια ασφάλεια αναφορικά με τα εμβόλια και μπορεί να γίνει σε μικρότερες ηλικίες. Ειδικά τα εμβόλια mRNA είναι ασφαλείς για τις νεαρότερες ηλικίες.
Κλείνοντας, ανέφερε ότι υπάρχει μια διάχυτη ανησυχία ωστόσο στην Ελλάδα είμαστε σε καλύτερη κατάσταση και είναι ελεγχόμενη. «Σύμφωνα με τα προβλεπτικά μοντέλα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πρόληψης Νοσημάτων, φαίνεται ότι η πανδημία στη χώρα μας έχει φτάσει στην κορύφωση της και έχει αρχίσει μια αποκλιμάκωση. Αυτό δεν μπορούμε να το δούμε σε επίπεδο νοσοκομείων, θα συνεχίσουμε να νοσηλεύουμε ανθρώπους και να έχουμε θανάτους. Αλλά στις επόμενες ημέρες και πιστεύω στις επόμενες 15 ημέρες θα υπάρξει σημαντική αποκλιμάκωση. Οπότε ελπίζω σύμφωνα με τις προβλέψεις, τις επόμενες ημέρες να αρχίσουν να βελτιώνονται τα πράγματα. Εμείς εδώ σαν νησί έχουμε την κατάλληλη προετοιμασία και στο προηγούμενο κύμα ήμασταν έτοιμοι και τώρα θα είμαστε. Θέλουμε να παρακαλέσουμε όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν. Το εμβόλιο προστατεύει και μειώνει τις νοσηλείες. Το σύστημα υγείας έχει ένα όριο, αν το υπερβούμε αυτό θα είναι δύσκολα τα πράγματα. Να συνεχίσουμε να τηρούμε όλα τα μέτρα».