Κοφτερίδης στο CRETA: Η πανδημία οδεύει προς το τέλος της – Αισιοδοξία για την περίοδο του Πάσχα

Πρέπει να διαβάσετε

Την πεποίθηση ότι η πανδημία οδεύει προς το τέλος της, εξέφρασε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας και Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ Διαμαντής Κοφτερίδης.

Όπως ανέφερε ο κ. Κοφτερίδης, αυτή τη στιγμή, η κατάσταση θα μπορούσε να χαρακτηριστική «βελτιωμένη». «Είναι σημαντικά καλύτερη από ότι πριν λίγες ημέρες και πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε μεγαλύτερη αποκλιμάκωση, τόσο των νοσούντων όσο και των θανάτων, γενικά των νοσηλειών. Αυτό θα μας δώσει την ευκαιρία να έχουμε ένα καλό καλοκαίρι και να ξεχάσουμε την πανδημία. Η νόσος σιγά-σιγά θα γίνει ενδημική δεν θα ξεχάσουμε τον κορωνοϊό, θα τον έχουμε κοντά μας, για τα επόμενα χρόνια, θα χρειαστεί ένα εμβόλιο αλλά η πανδημία οδεύει προς το τέλος της».

Αναφερθείς στο άνοιγμα της πλατφόρμας για την τέταρτη δόση σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, ο κ. Κοφτερίδης σημείωσε πως από όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, γιατί οι μελέτες έγιναν στο Ισραήλ, η 4η δόση βοηθάει κυρίως ανθρώπους άνω των 80 ετών. «Εκεί ξεκίνησαν από τους άνω των 60 ετών, οι άνθρωποι που έχουν πρόβλημα στο ανοσοποιητικό τους σύστημα θα ωφεληθούν αλλά το πόσο θα τους βοηθήσει και πόσο θα διαρκέσει η βοήθεια δεν γνωρίζουμε. Σίγουρα οι ηλικίες άνω των 60 ετών με σοβαρά προβλήματα και οι άνθρωποι άνω των 80 ετών είναι οι άνθρωποι που θα ωφεληθούν, το επόμενο διάστημα».

Μάλιστα, εξήγησε πως το γεγονός ότι κάποιος βγαίνει θετικός δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και μεταδοτικός ή νοσεί. «Είναι διαφορετικό το ένα από το άλλο. Η περίοδος της καραντίνας, η περίοδος της μεταδοτικότητας της νόσου είναι συγκεκριμένη. Όσον αφορά ότι παραμένουν θετικοί άνθρωποι, αυτό είναι ουσιαστικά ένα στοιχείο που μας δείχνει ότι κάποιοι άνθρωποι αργούν να αρνητικοποιηθούν που σημαίνει ότι υπάρχει DNA, υπάρχει ιικό γονιδίωμα στο φάρυγγά τους, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ιός που πολλαπλασιάζεται και μπορεί να προκαλέσει νόσηση, μετά από 10 ημέρες. Αυτό, το ότι παραμένουν θετικοί για εμάς δεν έχει μεγάλη σημασία. Σημασία έχει σε ανθρώπους που είναι βαριά ανοσοκατασταλμένοι, εκεί θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ίσως μεταδοτικοί και να έχουν και οι ίδιοι συνέπειες. Στο γενικό πληθυσμό δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν ο άνθρωπος περάσει το 10ημερο, δεν είναι μεταδοτικός συνήθως και η παραμονή του ιού δεν λέει κάτι».

Πρόσθεσε δε, πως οι πρώτες δύο ημέρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων αλλά και οι επόμενες 5 με 7 ημέρες, είναι η περίοδος της μεταδοτικότητας του νοσήματος. Στην φάση που κάποιος έχει έντονα συμπτώματα είναι πολύ μεταδοτικός. «Αν κάποιος είναι συμπτωματικός επίσης, μπορεί να είναι μεταδοτικός στην περίοδο αυτή. Βέβαια, εδώ δεν υπάρχουν ημέρες γιατί είναι ασυμπτωματικός αλλά η ημέρα 0 είναι η μέρα που βρίσκεται θετικός με το τεστ. Ουσιαστικά η νόσος είναι μεταδοτική περίπου 10 ημέρες. Γι΄αυτό η περίοδος της καραντίνας είναι αυτή».

Ο κ. Κοφτερίδης εξέφρασε την αισιοδοξία του για την περίοδο του Πάσχα, λέγοντας πως δεν ανησυχεί για τυχόν εκτίναξη των κρουσμάτων, παρόλο που η παραλλαγή Όμικρον μπορεί να προκαλέσει νόσηση ακόμη σε ανθρώπους εμβολιασμένους. «Συνήθως η νόσος είναι ήπια, αυτή τη στιγμή, η κατάσταση είναι σχετικά καλή γιατί έχουμε μεγάλο αριθμό ατόμων που έχουν εμβολιαστεί, έχουν νοσήσει. Με την ευκαιρία, να παρακαλέσουμε ανθρώπους με δύο δόσεις να κάνουν την αναμνηστική τρίτη δόση, είναι αυτή που προστατεύει πολύ από τη σοβαρή νόσηση και εδώ είμαστε σε χαμηλά ποσοστά ακόμη, είμαστε στους 60% των πολιτών με τρίτη δόση, άρα λοιπόν εφόσον οι συνθήκες είναι αυτές ακόμη και αν νοσήσει κάποιος είναι πιο ήπια». 

Σύμφωνα με τον ίδιο, με την πανδημία τελειώνουμε και βρισκόμαστε σε μια περίοδο αποκλιμάκωσης, με τη βοήθεια και των καιρικών συνθηκών. «Είναι ιός που έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και κυριαρχεί χειμερινούς μήνες άρα και κλιματικά μπαίνουμε σε μια περίοδο που θα μειωθούν σημαντικά τα κρούσματα. Να φορούν μάσκα οι άνθρωποι όταν υπάρχουν γύρω τους ευάλωτοι πολίτες».

Κλείνοντας, ο κ. Κοφτερίδης αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στην Κίνα λέγοντας πως με την πανδημία μπορεί να τελειώνουμε, αλλά δεν ισχύει το ίδιο και για τον ιό. «Ενδέχεται να έχουμε νέες μεταλλάξεις, νέα στελέχη του ιού, που θα μας προκαλέσουν νόσους. Έχουμε πολλά όπλα, έχουμε εμβόλια, έχουμε αντισώματα, έχουμε πλάσματα, επίσης έχουμε φάρμακα από το στόμα που αυτά μας δίνουν τη δυνατότητα να κάνουμε τη νόσο ήπια. Το τι γίνεται στη Σανγκάη δεν το γνωρίζουμε, δεν ξέρουμε και μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε. Η πολιτική τους ήταν αυτή και στη Γιουχάν ήταν το ίδιο μοντέλο, μηδενικής διασποράς. Ότι και αν είναι θα το γνωρίζουμε σε λίγο καιρό. Τίποτα δεν κρύβεται ακόμη και αν υπάρχει νέα μετάλλαξη. Δεν νομίζω ότι δημιουργεί περισσότερο πρόβλημα από τις προηγούμενες. Θα έλεγα να μην ανησυχούμε περισσότερο, δεν θεωρώ ότι υπάρχει κάτι που μας κρύβουν, ακόμη και αν κάτι υπάρχει, είμαστε σε μια κατάσταση με πολλά όπλα που δε θα ανησυχούσα περισσότερο».

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα